Lo Pati

El Departament de Cultura reorganitza els equipaments del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya

query_builder   15 desembre 2021 13:35

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura reorganitza els equipaments del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya

  • Estableix quatre categories d’equipaments: nacionals, centres territorials, centres i espais locals i altres espais
  • Determina que tots han de promoure la creació, la producció, la programació i la difusió de les creacions artístiques d’autoria femenina
Xarxa arts visuals
Centre d'art La Panera, a Lleida

El Departament de Cultura aposta per impulsar, consolidar i institucionalitzar les arts visuals a Catalunya amb l’aprovació de l'Ordre que estableix  les funcions i els paràmetres mínims dels equipaments d’arts visuals del Sistema Públic d’Equipaments  d’Arts Visuals, que se suma al Decret del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya (SPEAV), aprovat l’any passat.

L’Ordre estableix  les funcions i els paràmetres mínims dels equipaments d’arts visuals del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals  de Catalunya tenint en compte la tipologia dels equipaments, així com els objectius que corresponen a cada categoria, que són: equipaments nacionals d’arts visuals; centres territorials d’arts visuals; centres i espais locals d’arts visuals i altres espais d’arts visuals.

D’altra banda, a partir d’ara les funcions que han de complir els equipaments d’arts visuals s’agrupen en cinc àmbits: recerca i creació; producció i programació; difusió i dinamització de públics; patrimonialització i documentació, i connexió i articulació. A més, s’estableix com a funció comuna a tots els equipaments d’arts visuals promoure la creació, la producció, la programació i la difusió de les creacions artístiques d’autoria femenina.

Finalment, els paràmetres mínims acordats comporten unes exigències de caràcter bàsic, segons la tipologia d’equipament, en matèria de personal, d’infraestructura, de programació i d’accessibilitat i sostenibilitat, entre d’altres.

Pel que fa  als vuit centres territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya l’Ordre els situa com a centres de referència per vertebrar i dinamitzar els agents artístics de cada territori i promoure la seva interrelació amb el sector de les arts visuals i amb altres àmbits de coneixement, tant a escala local com internacional. Els vuit centres de la Xarxa d’Arts Visuals de Catalunya són: ACVIC. Centre d’Arts Contemporànies, Vic; Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació ; Centre d’Art Tecla Sala, L’Hospitalet de Llobregat ; Centre d’Art la Panera, Lleida ; M|A|C Mataró Art Contemporani ; Bòlit. Centre d’Art Contemporani, Girona; Lo Pati - Centre d'Art de les Terres de l'Ebre i Mèdol-Centre d'Arts contemporànies de Tarragona.

Entre altres funcions que se’ls hi encomanen, els centres territorials d’arts visuals han de promoure la identificació del talent artístic, la formació de creadors, fomentar la investigació i el desenvolupament del procés de producció artística i facilitar els recursos per a la creació i desenvolupament de projectes d’arts visuals. També detectar els interessos dels públics objectius, tant actius com potencials, dissenyar i produir projectes d’arts visuals amb la finalitat de ser exhibits i elaborar la programació d’arts visuals de l’equipament.

Els centres territorials d’arts visuals també han de promoure la fidelització de públics i les col·laboracions amb projectes educatius i de dinamització comunitària. A més, l’ordre estableix que els centres territorials han de facilitar la patrimonialització de les obres produïdes per nodrir els fons d’art contemporani dels museus inscrits en el Registre de Museus de Catalunya.