Lliurament dels certificats

Més del 6% de les empreses amb el sistema europeu de gestió ambiental EMAS són catalanes

query_builder   15 desembre 2021 14:55

event_note Nota de premsa

Més del 6% de les empreses amb el sistema europeu de gestió ambiental EMAS són catalanes

  • La Generalitat té certificades 235 organitzacions amb aquest sistema voluntari, que avala una responsabilitat ambiental més enllà de la normativa

 

  • La secretària d’Acció Climàtica lliura un reconeixement europeu a les deu empreses catalanes amb més antiguitat en el registre EMAS
La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, i el director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Marc Sanglas, després del lliurament.
La secretària d'Acció Climàtica, Anna Barnadas, i el director general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Marc Sanglas, després del lliurament.

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, ha lliurat aquest dimecres uns certificats commemoratius, elaborats per la Unió Europea, a les nou empreses catalanes que porten més anys en el Registre europeu EMAS (Eco-Management and Audit Scheme). Els certificats els ha emès la UE per celebrar els 25 anys del registre. L'EMAS és una eina d'ús voluntari disponible per a qualsevol organització que operi en algun sector econòmic i que vulgui assumir una responsabilitat ambiental i econòmica, millorar el seu comportament ambiental, i comunicar els seus resultats ambientals a la societat i a les parts interessades en general.

Millora ambiental continuada

A Catalunya, l’organització més antiga amb l’EMAS és Croda Ibérica, S.A., de Fogars de la Selva (Selva), que hi està registrada des de l’any 1998, i que es dedica a dissenyar i produir productes tensioactius, èsters, polímers i òxid de titani, que s’utilitzen en múltiples aplicacions com la indústria cosmètica, la farmàcia, l’agricultura, o el tèxtil. Les altres vuit organitzacions que han rebut el certificat commemoratiu estan registrades des del 1999. Són Bioibérica, S.A.U, de Palafolls (Maresme), de producció i comercialització de productes bioquímics; Cargill, S.L.U, de Barcelona, de molturació de faves de soja, extracció d’oli vegetal i producció d’oli cru de soja i farina; Hosa Hotels, S.L. (Hotel Samba), de Lloret de Mar (Selva); Siemens Mobility, S.L.U, de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), de reparació de convertidors i motors elèctrics de tracció per a metros, trens i tramvies; Inovyn España, S.L, de Martorell (Baix Llobregat), de producció de PVC; Peinaje del río Llobregat, S.L.U, de Sant Fruitós de Bages (Bages), de gestió de residus líquids no perillosos; Molles Wem, S.L, de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), de fabricació de molles, ressorts i bobines de nucli d’aire de gran precisió; i la Compañía Ibérica de Transportes Especiales, S.A, de Barcelona, de  transports de mercaderies perilloses.

Barnadas ha felicitat totes les empreses assistents al lliurament destacant que “el vostre compromís de millora contínua del comportament ambiental i d’eficiència en l’ús dels recursos s’ha mantingut ferm durant tots aquest anys”, agraint “el vostre esforç i cooperació per tal d’assolir junts els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides inclosos en l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible” i comprometent-se a “donar  el màxim nombre de facilitats i incentius a les empreses que heu implantat l’EMAS”.

TUSGSAL

Cinc noves incorporacions

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha certificat en les darreres setmanes cinc noves organitzacions amb el sistema de gestió ambiental creat per la Comissió Europea d’acord amb el Reglament EMAS. Amb aquestes noves certificacions ja són 235 les organitzacions catalanes que disposen de l’EMAS, més del 6% del total de la Unió Europea.

Els cinc darrers certificats són per a Transportes Urbanos y Servicios Generales, S.A.L. (TUSGSAL), dedicada al transport de viatgers; Contenidors Penedès, S.L, de gestió de residus; Alpiq Energia España, SAU, empresa energètica; Economia Solidaria Empresa d’Inserció, S.L.U (Ecosol), empresa d’inserció; i el Museu de la Vida Rural (Fundació Carulla), centre cultural.

 

Alpiq Energia España
Alpiq Energia

Sostenibilitat en el transport

Transportes Urbanos y Servicios Generales, S.A.L. (TUSGSAL) és l’empresa matriu i més gran d’un grup de 12 empreses de transports de viatgers. Els dos centres que han implantat el sistema de gestió ambiental són el de Can Ruti i Guixeres 1, tots dos ubicats a Badalona (Barcelonès), en zones estratègiques al costat de grans vies de comunicació. Cobreixen les línies de transport en el territori del Barcelonès Nord i connecten els municipis de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montgat, Tiana, Montcada i Reixac i Barcelona.

Aquesta és la quarta empresa de transports de viatgers que ha implantat el sistema de gestió ambiental EMAS durant el 2021, juntament amb Soler i Sauret SA, Autocars Prats Serrat, i Transportes Urbanos y Servicios Generales, S.A.L., en una aposta d’aquest sector per impulsar un model més sostenible en la seva gestió ambiental. TUSGSAL està adherida també als Acords Voluntaris per a la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle i disposa del Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental a les seves flotes.

Residus i energia

Contenidors Penedès, S.L. és una empresa de gestió de residus no perillosos i reciclatge de residus de construcció, ubicada a Avinyonet del Penedès (Alt Penedès). A més de la gestió de residus, aquesta empresa obté productes àrids reciclats d’alta qualitat.

Alpiq és una empresa energètica d’origen que disposa d’una central de cicle combinat (Plana del Vent, Grup 2) ubicada a Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), orientada sobretot al sector forestal, d’alimentació, paperer i automoció.

Inserció laboral i respecte al medi ambient

L’empresa d’inserció de Càritas Diocesana de Girona (ECOSOL) facilita la inserció laboral de persones que es troben en situació de vulnerabilitat social i laboral des del seu centre, ubicat a Girona, on fan serveis de manteniment general d’edificis i neteja industrial, domèstica i comercial, i des del centre ubicat a Aiguaviva (Gironès), on realitzen un servei de recollida i gestió de la roba. Des d’ECOSOL col·laboren activament amb les entitats locals i associacions. La implantació del sistema de gestió ambiental ha afavorit la reducció dels consums de combustible, la compra de vehicles elèctrics, i la compra de productes de neteja respectuosos, entre d’altres beneficis per al medi ambient.

El Museu de la Vida Rural és un centre cultural, ubicat a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), dedicat a la preservació de la memòria del món rural, a la generació del coneixement i a la promoció del debat i la reflexió entorn de la sostenibilitat. Des de la botiga i la guingueta del museu es promou el consum responsable, ecològic i de proximitat, aplicant criteris propis de compra verda. Entre els objectius d’aquesta organització s’inclou promoure l’economia circular, prevenir el malbaratament alimentari o incrementar l’eficiència energètica vinculant la seva política ambiental amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

1  

Imatges

Foto

Foto 289