Condemna del feminicidi de Sant Joan les Fonts

Igualtat i feminismes condemna el feminicidi de Sant Joan les Fonts

query_builder   16 desembre 2021 19:40

event_note Nota de premsa

Igualtat i feminismes condemna el feminicidi de Sant Joan les Fonts

  • La conselleria ha activat el protocol d’actuació davant dels feminicidis i ha posat a disposició de la família i entorn tots els recursos i serveis que necessitin
  • Des del 2012 s’han comptabilitzat 100 feminicidis a Catalunya, xifra que mostra la condició estructural dels assassinats a dones pel fet de ser-ho
Condemna del feminicidi de Sant Joan les Fonts
El feminicidi d’una dona a Sant Joan les Fonts aquest matí se suma als 12 que portem durant aquest any. Aquest feminicidi és el tretzè confirmat a Catalunya el 2021. 9 dels 13 han estat en l’àmbit de la parella i 4 en el familiar, un dels quals és un feminicidi vinculat. Des del 2012 hi ha hagut 100 feminicidis a Catalunya, i 6 han estat vinculats. Les xifres demostren que “els feminicidis no són fets aïllats, sinó conseqüència d’una estructura social patriarcal, basada en el control de les dones i en les violències masclistes que s'exerceixen contra elles”, ha remarcat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre.

La conselleria d’Igualtat i Feminismes ha fet arribar el condol a la família i a l’entorn de la dona assassinada per la seva parella, així com tot el suport a l'Ajuntament en el rebuig al feminicidi. “Lamentem profundament aquest feminicidi, que segueix posant en evidència la gravetat i cruesa de les violències masclistes”, ha afirmat la consellera Verge. Des de la conselleria s'ha activat el protocol d’actuació contra els feminicidis, i s’han posat els serveis de la xarxa de violències masclistes a disposició de l’entorn de la dona assassinada.

En aquest context, la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, ha volgut destacar l’efecte que té la pandèmia sobre les situacions de violència masclista: “Hem d’estar alertes perquè l’increment de casos pot comportar més situacions d’aïllament i dificultar l’accés de les dones a suports que poden ajudar a detectar i demanar ajuda davant la violència, com poden ser el major contacte amb els vincles significatius, o la relació amb espais comunitaris i de la xarxa social”, ha afirmat Pineda.

Des de la conselleria d’Igualtat i Feminismes rebutgem rotundament aquest nou atac contra la vida i llibertat de les dones, que atempta contra els seus drets de manera directa. Per la consellera Verge “el masclisme i el patriarcat creen relacions desiguals, i sense igualtat no hi pot haver llibertat. La transformació feminista que ha engegat la Conselleria busca avançar conjuntament amb tota la societat vers un país lliure de violències”.Recursos davant la violència masclista

Les dones que es troben en situació de violència masclista tenen diferents recursos a disposició, com el telèfon gratuït 900 900 120, disponible les 24 hores del dia, o els serveis de la xarxa especialitzada, que els ofereixen diferents recursos d’acompanyament. És el cas dels Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE), que ofereixen atenció integral i recursos a les dones que han patit o pateixen violència masclista i a les seves filles i fills durant el procés de recuperació i reparació. Aquest servei proporciona atenció social i terapèutica especialitzada i continuada en relació al procés de violència viscut.

A més, la xarxa també compta amb els Serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD) i l’ICDObert, de l'Institut Català de les Dones, que ofereixen informació sobre qualsevol àmbit (habitatge, legal, salut, etc.). Si cal, aquests recursos deriven les dones cap a entitats i organismes específics per continuar un acompanyament en el temps.

Davant d’una situació d’emergència també es pot trucar al 112, un telèfon gratuït i que no deixa rastre.Noves eines per erradicar les violències masclistes

La posada en marxa de diferents recursos i mesures des d’Igualtat i Feminismes, com el protocol d’actuació contra els feminicidis o l’actualització del Protocol marc per a una intervenció coordinada contra la violència masclista, han de ser eines que permetin avançar vers l’erradicació de les violències masclistes i la seva expressió més extrema, com són els feminicidis. Aquestes eines també han de facilitar l’eliminació de les violències institucionals vers les dones víctimes de violències i el seu entorn, garantint la seva integritat física i emocional i evitant revictimitzacions des dels serveis públics.

En aquest sentit, cal que tota la societat, inclosos els mitjans de comunicació, entenguin que cal respectar la intimitat i privacitat de totes les dones i filles i fills víctimes de violències masclistes, així com del seu entorn. Una comunicació respectuosa, contextualitzada i que informi dels recursos disponibles per combatre les violències, ajuda a evitar revictimitzacions i contribueix a explicar la dimensió estructural dels feminicidis, fugint de mostrar-los com anècdotes o successos.