.

Ciuró lliura nous diplomes a represaliats durant la Guerra Civil o la dictadura franquista

query_builder   21 desembre 2021 19:00

event_note Nota de premsa

Ciuró lliura nous diplomes a represaliats durant la Guerra Civil o la dictadura franquista

La consellera de Justícia ha entregat aquesta tarda el document de reconeixement de privació de llibertat als familiars de dues víctimes

Enguany, el Govern ha reconegut 29 presos polítics de la Guerra Civil i el franquisme. Des de l’any 2000, l’executiu ha indemnitzat 22.492 expresos
.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha lliurat aquest dimarts 21 de desembre el diploma de reconeixement de privació de llibertat als familiars de dues víctimes que van ser represaliades durant la Guerra Civil o la dictadura franquista. L’acte d’homenatge s’ha fet aquesta tarda al Districte Administratiu. El certificat s’ha lliurat de manera simbòlica a dues de les vint-i-nou víctimes que han estat reconegudes aquest any pel Govern.

Dos dels 29 casos

Les víctimes o els familiars que han assistit de manera presencial a l’acte d’homenatge són:

  • Juan Delgado González (1918-1998). Va estar empresonat quatre anys i vuit mesos, després d’intentar exiliar-se. Va passar pel camp de concentració d’Horta, el camp de concentració de Madrid, la presó de Cuéllar, el Centre Provincial de Detenció d’Homes de Barcelona, la presó de Vic, el Batalló Disciplinari número 63, el camp de concentració de Reus i el camp de concentració de Lleida. Ha recolllit el diploma la seva filla, María Luisa Delgado Brunet.
  • Roser Escrich Vidal, nascuda l’any 1948. Va ser detinguda l’any 1969 a la Prefectura Superior de Policia de Barcelona, acusada de formar part de les joventuts comunistes. Va estar empresonada més de tres mesos a la Presó de Dones de Barcelona. Ella mateixa ha recollit el diploma.

22.492 presos reconeguts

La Generalitat de Catalunya ret un homenatge a les víctimes de repressió durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, en reconeixement de la seva contribució a la causa de la llibertat i la democràcia. El govern els lliura un diploma signat pel president de la Generalitat i la consellera de Justícia. El document destaca el compromís de les víctimes i el seu exemple de generositat, dignitat, coratge i amor a la llibertat per a les generacions posteriors.

Des de l’aprovació del Decret 288/2000, de 31 d’agost, l’any 2000 i del Decret 330/2002, de 3 de desembre, l’any 2002, la Generalitat concedeix un ajut a les persones que van patir privació de llibertat per raons polítiques durant la dictadura franquista. Per poder rebre la indemnització, s’ha d’acreditar aquesta privació de llibertat i, d'acord amb els barems establerts i segons el temps de privació acreditat, les víctimes reben una indemnització d'un sol pagament i un diploma de reconeixement. 

La Direcció General de Memòria Democràtica gestiona les indemnitzacions a les persones que van patir privació de llibertat per actes d’intencionalitat política durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Des de llavors, ha tramitat un total de 39.526 expedients, a partir dels quals s’han reconegut 22.492 víctimes. La mitjana de l'import per indemnització és d'uns 2.300 euros, i en total s'han atorgat més de 52 milions d’euros.

Els ajuts

Poden presentar les sol·licituds d’indemnització les persones que hagin sofert privació de llibertat en qualsevol establiment penitenciari o disciplinari per actes d’intencionalitat política i que compleixin els requisits següents:

  1. Haver complert els 65 anys d’edat el 31 de desembre de 2000, d’acord amb el Decret 288/2000, i els menors de 65 anys, d’acord amb el Decret 330/2002.
  2. Tenir veïnatge civil català.
  3. No haver estat beneficiari de cap ajut de les administracions públiques o de la Seguretat Social pel mateix concepte.
  4. Haver patit privació de llibertat de manera efectiva.

En cas de mort de la persona afectada, poden percebre aquestes ajudes els cònjuges o les persones amb una relació anàloga a la conjugal, i els fills que tinguin reconeguda la condició de disminuït; si hi ha més d’una persona beneficiària, tenen dret a la indemnització per parts iguals.

1  

Imatges

Consellera Ciuró fent entrega dels diplomes

Consellera Ciuró fent entrega dels diplomes 1874