Imatge del simulacre

Simulacre d'accident aeri a l'Aeroport de Lleida - Alguaire durant la maniobra d'aterratge

query_builder   21 desembre 2021 13:30

event_note Nota de premsa

Simulacre d'accident aeri a l'Aeroport de Lleida - Alguaire durant la maniobra d'aterratge

Imatge del simulacre
  • L’exercici ha simulat l’accident d’una aeronau durant les maniobres d’aterratge, amb 2 ferits de diversa consideració
  • La Direcció General de Protecció Civil ha activat el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya AEROCAT i l’Aeroport el seu Pla d’Autoprotecció

L'Aeroport de Lleida - Alguaire ha realitzat avui, en coordinació amb la Direcció General de Protecció Civil (DGPC), un simulacre d’emergència aeronàutica per comprovar la implantació del seu Pla d’Autoprotecció i posar a prova els temps de resposta, la coordinació i les comunicacions dels diferents equips operatius en la gestió d’una emergència.

L’exercici ha consistit en l’accident d’una aeronau de la companyia AYMAIR que, uns metres després de l’aterratge, un dels pneumàtics frontals ha esclatat i el pilot ha perdut el control de l’avió sortint de la pista. A causa de l’accident, els dos ocupants de l’avió (un pilot i un aprenent) han resultat ferits de diversa consideració i han hagut de ser atesos pels serveis mèdics. L’accident també ha provocat un petit incendi que s’ha extingit ràpidament.

Com estableixen els protocols, a l’aeroport s’han habilitat la sala d’afectats (per al ferit lleu) i també la sala de familiars.

La torre de control, un cop s’ha produït l’accident, ha activat el seu PAU en emergència general i ha demanat ajuda externa alertant al telèfon d’emergències 112 i al CECAT de Protecció Civil de la Generalitat.

Els Bombers de la Generalitat hi han participat amb una Bomba Rural Pesant (BRP) amb quatre bombers i una Unitat de Personal i Càrrega (UPC) amb un comandament i un ajudant, a més de dos observadors.

Entre les tasques realitzades pels Bombers de la Generalitat, han extingit el petit conat d’incendi provocat per l’accident, han fet l’excarceració de la víctima ferida greu i l’han transferit al Sistema d’Emergències Mèdiques per a la seva atenció i trasllat.

Per part dels Mossos d’Esquadra hi han participat cinc dotacions fent tasques de regulació dels accessos a la zona de l’incident, i un comandament ha estat al Centre de Comandament Avançat que s’ha muntat.

Dins el grup d’ordre també hi ha participat la Guàrdia Civil amb sis patrulles i 11 efectius, per realitzar les seves funcions al punt de trànsit i al CCA.

Per aquest simulacre, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha activat tres unitats: una unitat de Suport Vital Bàsic, una unitat de Suport Vital Avançat i un comandament. També s’ha requerit la presència de l’equip de psicòlegs del SEM. En total, hi han intervingut 9 professionals del SEM que han llistat els afectats i han atès a dos ferits.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat al simulacre amb 2 observadors i el personal de guàrdia del CECAT, fent la recepció de la trucada i activació del pla d’emergències AEROCAT.

Per la seva banda, Aeroports de Catalunya ha mobilitzat 1 tècnic d’operacions fent les funcions de CECOA; un cap d’emergència; un cap d’intervenció; 3 persone de handling encarregats de preparar les sales que s’activin; 5 vigilants de seguretat privada; 3 persones de manteniment per fer guiatge dels mitjans externs, i el SEI que està dotat amb dos bombers.

1  

Imatges

Imatge del simulacre

Imatge del simulacre 119