.

Comença el procés per a l'adjudicació de les obres del Centre Obert de la Zona Franca

Justícia compleix amb el compromís de licitar la construcció abans d'acabar l'any

query_builder   27 desembre 2021 10:35

event_note Nota de premsa

Comença el procés per a l'adjudicació de les obres del Centre Obert de la Zona Franca

Justícia compleix amb el compromís de licitar la construcció abans d'acabar l'any

Amb una inversió de 36,6 M€, l’equipament permetrà el trasllat de l’antiga presó de Trinitat Vella i la Unitat Oberta d’Homes de Wad-Ras

.

Licitar les obres del nou Centre Obert de la Zona Franca abans d’acabar l’any. Aquest era l’objectiu del Departament de Justícia en relació amb aquest futur equipament, que s’ha complert amb l’inici del procés per adjudicar-ne la construcció per part d’Infraestructures.cat.

Les noves instal·lacions per a interns en règim obert ocuparan un solar de 6.500 metres quadrats, delimitats per la cantonada del carrer A amb el carrer 1 de la Zona Franca, i suposaran una inversió de 36,6 milions d’euros. El centre servirà per traslladar l’antiga presó de Trinitat Vella i la Unitat Oberta d’Homes que està en funcionament a l’edifici de la presó de Dones de Barcelona (Wad-Ras).

Les 800 places previstes al nou centre cobriran les 603 que sumen la Trinitat i la Unitat Oberta d’Homes de Wad-Ras, i afegiran prop de 200 places més per al compliment de penes en contacte progressiu amb la societat, que és el que ofereix més possibilitats de reinserció. L’objectiu és que el nou centre entri en funcionament el 2025.

 

Terrenys alliberats per al barri de la Trinitat

La presó de la Trinitat es va inaugurar el 1963 com a presó de dones, i tres dècades després es va convertir en centre penitenciari de joves. A principis del 2008, va ser reconvertida de nou com a centre per a interns que durant el dia treballen a l’exterior, i que tenen l’obligació d’anar-hi a dormir entre setmana i fer-hi tractament sota la tutela dels professionals del centre. Tanmateix, les instal·lacions ja han arribat al final de la seva vida útil i no responen a les necessitats actuals d’aquesta modalitat de compliment de condemna.

La construcció del Centre Obert de la Zona Franca permetrà que, en els terrenys alliberats pel tancament de la Trinitat per part de la Generalitat, s’hi puguin construir habitatges de protecció oficial, equipaments i zones verdes. Fa unes setmanes el Govern va aprovar l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona que fa possible l’operació.

 

El tercer grau redueix la reincidència

El disseny del futur equipament serà més adequat per a la tasca de reinserció. Els estudis demostren que el fet d’arribar al final de la condemna de presó en contacte progressiu amb la societat augmenta les possibilitats de reinserció. La taxa de les persones que tornen a delinquir és menor (18,1 % de reincidència) quan els interns arriben a la llibertat definitiva complint condemna en règim obert que quan són excarcerats directament des del règim ordinari (34 % de reincidència).

4  

Imatges

Recreació de la façana exterior del futur Centre Obert de la Zona Franca

Recreació de la façana exterior del futur Centre Obert de la Zona Franca 2260

Recreació de l'espai nterior del centre

Recreació de l'espai nterior del centre 8494

El solar on es construirà el futur equipament, un cop acabi el procés de licitació de les obres

El solar on es construirà el futur equipament, un cop acabi el procés de licitació de les obres 1857

El solar que ocuparà el Centre Obert, delimitat per la cantonada del carrer A amb el carrer 1

El solar que ocuparà el Centre Obert, delimitat per la cantonada del carrer A amb el carrer 1 505