ZBE

Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural obre una línia d'ajudes per subvencionar el disseny i implementació de zones de baixes emissions

query_builder   29 desembre 2021 09:54

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural obre una línia d'ajudes per subvencionar el disseny i implementació de zones de baixes emissions

  • Aquestes ajudes, que provenen del Pla estatal PIMA Canvi Climàtic, van destinades als municipis entre 50.000 i 100.000 habitants

 

  • Properament el Departament obrirà una altra convocatòria perquè s’hi acullin els municipis de més de 20.000 habitants
Senyal de circulació informativa de l'inici de la ZBE.
Senyal de circulació informativa de l'inici de la ZBE.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest dimecres   una línia d’ajudes per a subvencionar el disseny i implantació de zones de baixes emissions (ZBE) a poblacions entre 50.000 i 100.000 habitants, que convoca el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. La convocatòria està dotada amb 1M€ provinent del Pla estatal d’Impuls al Medi Ambient Canvi Climàtic (PIMA Canvi Climàtic).

Properament el Departament obrirà una altra convocatòria de subvencions amb recursos provinents del Fons Climàtic de la Generalitat per donar suport als municipis amb poblacions majors de 20.000 habitants per tal de donar la màxima cobertura a la implantació de ZBE arreu de Catalunya.

Atès els nivells actuals de qualitat de l’aire de les àrees urbanes més poblades i davant de la perspectiva que el canvi climàtic augmenti el risc de poder patir situacions que afavoreixin episodis de mala qualitat de l’aire, és important incidir en les causes i, per tant, reduir en origen la contaminació amb accions com la implementació de zones de baixes emissions.

Així mateix, la Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica requereix als municipis de més de 50.000 habitants, així com als de més de 20.000 habitants amb superacions dels valors límit de qualitat de l’aire a establir ZBE abans del 2023, per tal de regular l’accés, la circulació i l’estacionament dels vehicles més contaminants.

La línia d’ajudes adreçada a municipis entre 50.000 i 100.000 habitants que s’ha obert ara permetrà subvencionar actuacions com ara:

  • Redacció de projectes de disseny, informes tècnics i estudis de viabilitat de ZBE.
  • Implantació de ZBE, que incloguin almenys càmeres o senyalització.
  • Implantació d’equipament per a la delimitació i senyalització de la Zones de Baixes Emissions
  • Realització de campanyes de comunicació i sensibilització ciutadana de la posta en marxa i els beneficis de la implantació de la ZBE en matèria de qualitat de l’aire, mitigació del canvi climàtic i contaminació acústica.

Aquestes ajudes podrien beneficiar fins a un total de 12 municipis d’arreu de Catalunya. Les subvencions seran de fins a un màxim de 25.000 euros en el cas de redacció de projectes de disseny, informes tècnics i estudis de viabilitat de ZBE i de fins a 200.000 euros per a la implantació de zones de baixes emissions.