.

El Govern aconseguirà executar la totalitat dels ajuts a la solvència empresarial

query_builder   29 desembre 2021 11:35

event_note Nota de premsa

El Govern aconseguirà executar la totalitat dels ajuts a la solvència empresarial

  • El conseller Torrent celebra l’execució assolida “sobreposant-se al nyap del govern espanyol en el disseny” dels ajuts
  • El Departament d’Empresa i Treball ha executat al voltant del 90% dels recursos i calcula que executarà els restants al resoldre els recursos d’alçada
  • El passat dimarts es va dur a terme el pagament de més de 170 milions d’euros corresponents a la tercera línia d’ajuts

La Generalitat aconseguirà que els ajuts a la solvència empresarial del RDL 5/2021 arribin a les empreses i autònoms de Catalunya més afectats per la crisi de la Covid. La darrera línia d’ajuts, que es va dur a terme del 12 al 19 de novembre, ha comportat el pagament de més de 170 milions d’euros, fet que situa l’execució actual a prop del 90% del total. El Departament calcula que la resta de recursos s’executaran al resoldre els recursos d’alçada que preveu que es presentin.

Aquesta elevada xifra d’execució significa l’esgotament tècnic dels recursos i està molt per sobre de l’assolida a la majoria de territoris de l’Estat. Uns resultats que han estat possibles gràcies al consens assolit, el passat mes de juny, amb els agents del Consell pel Diàleg Social (CCOO, UGT, Pimec i Foment), i també a la creació al Departament d’Empresa i Treball d’un equip de 25 persones destinades a la gestió d’aquests ajuts per tal de garantir que els recursos arribarien a les empreses i autònoms de Catalunya.

El conseller Roger Torrent i Ramió ha qualificat “d’èxit” l’elevada xifra d’execució dels ajuts, sobreposant-se al “nyap del govern espanyol en el disseny i l’establiment de criteris per accedir-hi”. En aquest sentit, el conseller ha exposat que, “malgrat les traves burocràtiques, hem pogut garantir que els ajuts arribessin a empreses i autònoms, que és a qui corresponen”. “Des que vam començar la legislatura, l’execució dels ajuts ha estat una prioritat absoluta i, per això, el Govern ha dut a terme un enorme esforç de gestió i comunicatiu per tal que tothom qui reunís els requisits hi pogués accedir”, ha afegit.

Actualment, el Departament d’Empresa i Treball ja ha efectuat el pagament de més de 841 milions d’euros que corresponen a un total de 38.856 persones beneficiàries de les 76.749 sol·licituds rebudes en total. A aquesta xifra, l’executiu preveu sumar els propers dies 27 milions d’euros més per fer front a una modificació del criteri del còmput dels treballadors del govern espanyol. En total, doncs, 870 milions d’euros dels 993 atorgats a Catalunya. El disseny dels ajuts per part del govern espanyol i la impossibilitat de donar un marge temporal als sol·licitants de la tercera convocatòria que podrien rebre els ajuts si saldessin els seus deutes amb l’Agència Estatal de l’Administració Tributària, obliga al Govern a reservar la resta per a resoldre futurs recursos d’alçada.

Tres línies d’ajuts

El Govern ha dut a terme fins a tres convocatòries per adaptar-se als successius canvis normatius i flexibilització de criteris que ha anat publicant el govern espanyol. Aquest esforç ha permès fer els pagaments dins dels terminis establerts i aconseguir una execució dels ajuts molt superior a la mitjana.

La primera línia d’ajuts, publicada el passat 14 de juliol, va suposar l’execució de 514 milions d’euros a 19.121 sol·licitants. El gran gruix d’aquests pagaments va efectuar-se el 29 de juliol, complint el compromís del Govern de dur-los a terme abans de l’agost.

A la segona línia, del passat 16 de juliol, va efectuar-se el pagament de 157 milions d’euros a 7.412 sol·licitants. El gruix del pagament va produir-se el 2 de novembre.

Finalment, a la tercera línia d’ajuts del passat 9 de novembre s’hi han destinat 170 milions d’euros a 12.323 sol·licitants. Els pagaments s’han efectuat aquest dimarts 28 de desembre.