Alguer

Garriga: "Catalunya i l'Alguer tenim el repte compartit de fomentar l'ús social del català"

query_builder   30 desembre 2021 14:16

event_note Nota de premsa

Garriga: "Catalunya i l'Alguer tenim el repte compartit de fomentar l'ús social del català"

  • La consellera de Cultura entrega la Creu de Sant Jordi al poeta Antoni Canu a l’Alguer
  • Garriga també es reuneix amb el Síndic de l’Alguer i amb representants de diverses entitats culturals
Lliurament Alguer

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez, ha destacat avui que "Catalunya i l’Alguer tenim reptes compartits, com el foment de l’ús social de la llengua, un element fonamental per a la vertebració, la cohesió i la identitat dels territoris de parla catalana”. Garriga també ha ressaltat que “l’Alguer té un teixit associatiu que fa una feina imprescindible per a la conservació, la difusió, l’ús i la normalització del català”, ha recordat que la cultura “no es fa sola, la construïm entre tots dia rere dia”. La consellera de Cultura ha apuntat la necessitat que el català, “amb totes les seves variants, es mantingui ben viu i ens connecti a través de tots els àmbits possibles” perquè “les cultures i llengües mitjanes, com la nostra, són molt importants, perquè asseguren l’existència de mirades diferents, perquè mantenen la pluralitat i ens recorden que hi ha moltes maneres d’expressar-se”.  

 La consellera Garriga ha fet aquestes declaracions en el marc de la seva visita institucional a l’Alguer, on ha participat en l’acte de lliurament de la Creu de Sant Jordi a Antoni Canu. El poeta alguerès va ser reconegut amb aquesta distinció l’any 2020, però fins ara, a conseqüència de la pandèmia, no se li havia pogut entregar el guardó. Aquesta ha estat a primera vegada que s’ha lliurat una Creu de Sant Jordi fora de Catalunya, fet que ha estat excepcional a causa de l’avançada edat d’Antoni Canu.

 La consellera de Cultura ha destacat Antoni Canu com a “exemple de compromís vital amb la llengua” i “ambaixador cultural de l’Alguer” i ha posat en valor la seva poesia “poc artificiosa, de vers àgil i d’aparent senzillesa”, però que tracta “temes molt profunds”. Garriga també ha subratllat la importància de l’acte per atorgar “la solemnitat que pertoca a l’entrega d’aquest guardó”. 

L’acte d’entrega de la Creu de Sant Jordi a Canu ha tingut lloc a la Sala de Lo Quarter i ha comptat amb la participació del síndic de l’Alguer, Mario Conoci, i de la cantant algueresa Franca Masu. 

En el marc de la seva visita a l’Alguer, la consellera Garriga s’ha reunit amb el Síndic de l’Alguer, així com amb els representants de les entitats culturals següents: l’Institut d’Estudis Catalans a l’Alguer; la Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques del Català de l’Alguer, l’Obra Cultural de l’Alguer, Plataforma per la Llengua; Òmnium Cultural; l’Ateneu Alguerès i l’Associació per la Salvaguarda del Patrimoni Històrico-Cultural de l’Alguer. Garriga també s’ha reunit amb el responsable de l’Ofici de l’Alguer de la Delegació del Govern a Itàlia, Gustau Navarro. 

 

 

1  

Imatges

La consellera amb Antoni Canu; el síndic de l'Alguer, Mario Conoci, i el responsable de l'Ofici de l'Alguer, delegació del Govern a Itàlia, Gustau Navarro

La consellera amb Antoni Canu; el síndic de l'Alguer, Mario Conoci, i el responsable de l'Ofici de l'Alguer, delegació del Govern a Itàlia, Gustau Navarro 324