Ludoteques, casals i colònies a tot Catalunya per infants i adolescents

Ludoteques, casals i colònies a tot Catalunya per a infants i adolescents

query_builder   4 gener 2022 14:59

event_note Nota de premsa

Ludoteques, casals i colònies a tot Catalunya per a infants i adolescents

  • El projecte de serveis de cangur públic fora del temps escolar per a infants i adolescents de 0 a 14 anys engloba una gran diversitat de recursos com espais d'acollida, campaments o serveis de cura puntual en equipaments o al domicili.
  • Es comptarà amb un mapa de les cures existents a tot Catalunya durant el 2022.
Ludoteques, casals i colònies a tot Catalunya per infants i adolescents
Els serveis de cangur impulsats des d'Igualtat i Feminismes inclouen una àmplia diversitat d’activitats de lleure fora del temps escolar, destinades a infants i adolescents dels 0 als 14 anys. Així, s’inclouen recursos com ludoteques, casals en períodes de vacances, espais d'acollida a les escoles (de matí, de migdia o de tarda), colònies i campaments, i altres serveis anàlegs de lleure fora de l'horari escolar.

El programa també comprèn serveis fora de l'etapa d'escolarització obligatòria, és a dir, dels 0 als 5 anys, així com serveis de cura puntual en equipaments, ja siguin fixes o itinerants, i serveis de cura al domicili. Queden excloses del projecte les activitats educatives extraescolars.

Els serveis s’ofereixen a tot Catalunya a través dels municipis. La transferència des d’Igualtat i Feminismes es realitza directament als ajuntaments de més de 20 mil habitants, i a la resta de municipis de menys de 20mil habitants mitjançant els consells comarcals, que repartiran els fons als consistoris dels seus territoris.

Els ens locals poden oferir directament els serveis, o poden contractar-los prioritàriament a entitats socials i de l'economia social i solidària. Els serveis es poden haver iniciat des de l’1 de gener de 2021 i s’han d’executar fins el 31 de desembre de 2022.

Durant el 2022 s’elaborarà un mapa de les cures existents a tot el país, que permetrà fer seguiment dels serveis actius i avaluar-los. El projecte facilita que es generi temps lliure per a mares i famílies amb dificultats de temps, principalment monoparentals, per tal de fer compatibles tots els temps de la vida quotidiana: de treball, descans, lleure i cura.



Professionals qualificades i acreditades

Les professionals que prestin els serveis de cangur han de disposar d’alguna de les qualificacions següents: tècnica superior en educació infantil, tècnica superior en animació sociocultural i turística, tècnica superior en ensenyament i animació socioesportiva, tècnica superior en integració social, monitora d'educació en el lleure o auxiliar en educació infantil.

A més, els serveis també els podran dur a terme professionals amb experiència en la cura no formal, ja que mitjançant el programa s’habilitaran mecanismes per acreditar la seva experiència. Des de la proximitat de cada territori es crearan bosses de professionals de la cura per potenciar la creació d’ocupació de qualitat en el sector de les cures, majoritàriament ocupat per dones i molt precaritzat.

Amb la posada en marxa d’aquest programa i el desplegament dels serveis de cura a la infància, es garanteix la cura com a dret universal i es reconeix la seva importància social. Alhora, es vol incidir en la necessitat de repartir la cura i fomentar la corresponsabilitat, tant entre dones i homes com per part de l’administració, per assolir una organització social dels temps més igualitària des d'una perspectiva feminista i un enfocament interseccional.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined