Presentació fotovoltaiques EDARs Sabadell

Les depuradores d'aigües residuals de Sabadell estrenen dos nous parcs fotovoltaics, els més grans instal·lats a cap altra depuradora de Catalunya

query_builder   11 gener 2022 13:12

event_note Nota de premsa

Les depuradores d'aigües residuals de Sabadell estrenen dos nous parcs fotovoltaics, els més grans instal·lats a cap altra depuradora de Catalunya

  • Els parcs fotovoltaics de les dues plantes produiran, anualment, prop de 1.400 MWh/any per a l’autoconsum, l’equivalent a les necessitats anuals d’energia de 400 habitatges, evitant l’emissió de 649 tones de CO2
  • Amb l’energia fotovoltaica i l’aprofitament de biogàs, s’assolirà el 21% d’autoproducció d’energia neta al conjunt de les plantes de Riu Sec i riu Ripoll
  • Les dues administracions ja estan treballant en l’ampliació dels parcs fotovoltaics i en la implantació de dos de nous en les estacions de bombament, que incrementaran en un 76% l’aprofitament d’energia solar
Reyes, Barnadas, Farrés i Blasco.
Reyes, Barnadas, Farrés i Blasco.

La secretària d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, Anna Barnadas, i l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, acompanyades pel director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, han presentat aquest dimarts l'estrena dels dos parcs fotovoltaics que s'han instal·lat a les dues depuradores del municipi (Riu Sec i Riu Ripoll) i que anualment produiran prop de 1.400 MWh/any per a les necessitats energètiques de les dues plantes, una quantitat equivalent al consum anual de 400 habitatges. Amb aquesta actuació, que ha suposat una inversió superior als 880.000 euros a càrrec de l’ACA, s’evitarà l’emissió de 649 tones de CO2 a l’atmosfera.

L’energia fotovoltaica se suma també a la produïda pels aerogeneradors, instal·lats a principis de 2020 a la planta de Riu Sec, i a l’aprofitament del biogàs generat durant el procés de digestió anaeròbia de les dues depuradores per a la generació d’energia elèctrica, que farà possible l’assoliment del 21% d’autoproducció d’energia neta al conjunt de les dues plantes depuradores.

A més, a banda de fer servir l’energia solar produïda per al propi procés de la planta, s’han instal·lat carregadors per als vehicles elèctrics que es fan servir a les instal·lacions, igual que en altres activitats d’Aigües Sabadell. En aquest sentit, la flota de cotxes i furgonetes que es fan servir a la planta s’està renovant.

Incrementar l’aprofitament de l’energia solar

Durant la presentació, la Secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha destacat que “ens estem enfrontant a un autèntic canvi de paradigma energètic que requereix una actuació transversal i coordinada d’administracions, operadors i ciutadania per dotar el país de les infraestructures sostenibles que ens ajudin a la descarbonització de tots els serveis, també en l’àmbit del sanejament, com ho veiem avui a Sabadell

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha posat èmfasi en que “la transició ecològica és un imprescindible de futur i els canvis han de començar pel món local” i en que “amb aquests dos parcs fem un pas de gegant en matèria mediambiental però, a més, són una nova mostra del treball conjunt que estem portant a terme Ajuntament, ACA i Aigües Sabadell, una prova del compromís col·lectiu que, de fet, és l’únic camí per assolir un repte d’aquestes dimensions”.

Per la seva part, el president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco, ha afirmat que “la producció d’energia solar és una de les moltes accions que impulsem -ACA, Ajuntament i Aigües Sabadell- en el marc del projecte integral Biotop, per avançar en l’economia circular, la valorització de residus i, per tant, la descarbonització de la nostra activitat”. Així mateix, ha afegit que “el Biotop ha estat triat recentment pel Pacte Mundial de les Nacions Unides com a exemple d’economia circular. El millor exponent de col·laboració público-privada per avançar en la transformació ecològica, digital i justa de la ciutat”.

Les dues administracions, juntament amb Aigües Sabadell, ja treballen en l’ampliació dels dos parcs fotovoltaics i la implantació de dos de nous a les estacions de bombament, que es preveu dur a terme al llarg d’aquest 2022. Un cop s’hagin dut a terme aquestes noves actuacions, les dues depuradores de Sabadell generaran 2.656 MWh/any amb energia solar, un 76% més que amb la producció que es generarà a partir de l’actuació.

Les depuradores de Sabadell, referents a Catalunya

Les depuradores de Sabadell -riu Sec i riu Ripoll- són dues de les deu plantes de sanejament de les aigües residuals més grans del país i s’estan convertint en referents d’economia circular i valorització de residus. L’Ajuntament Sabadell i Aigües Sabadell treballen en un projecte de transformació global, el Biotop, que té com a objectiu descarbonitzar l’activitat del cicle de l’aigua a la ciutat i situar-la com a motor de transició ecològica, digital i justa.

Gran part de les iniciatives i accions previstes en el marc d’aquesta iniciativa tindran lloc a les dues depuradores. Es treballa, per exemple, en la creació d’una possible ‘bioestació’ que posi a l’abast de la ciutadania els recursos generats a la pròpia depuradora (aigua regenerada, energia verda, hidrogen, gas...), donant suport a la mobilitat sostenible; l’adequació d’un ‘biocentre’ que permeti fomentar la recerca, la investigació i la sensibilització en economia circular; o la digitalització de tot el procés, amb el desenvolupament d’un bessó digital, entre d’altres accions.

També es vol avançar en la investigació i desenvolupament de sistemes d’alerta de la salut a partir de l’anàlisi del contingut de diferents compostos presents a les aigües residuals, tal com ja s’ha fet en el cas de la detecció de la Covid19 a través de la xarxa de control Sarsaigua.

El Biotop, que és un projecte alineat amb les directives de la Unió Europea de sostenibilitat i transició ecològica i que opta als fons europeus Next Generation, s’estructura en 3 eixos (planeta, persones i digitalització) i compta amb 10 iniciatives i 28 projectes concrets, entre ells, la instal·lació dels dos parcs fotovoltaics que s’inauguren avui. El seus principals objectius són aconseguir la neutralitat en carboni (10.895 tn de CO2 evitades cada any), potenciar la circularitat de l’aigua (recuperar 3 hm3 d’aigua potable i potenciar, encara més, l’aigua regenerada dins i fora de Sabadell), reduir un 80% els residus propis i valoritzar-los, recuperar espais verds, crear nous espais de mitigació del canvi climàtic a la ciutat, fomentar l’ocupació verda (green jobs) i la mobilitat sostenible i apostar per la digitalització del cicle de l’aigua.

El pla d’eficiència energètica a les depuradores catalanes

Les actuacions previstes a les depuradores de Sabadell destinades a millorar la seva eficiència i a dotar-se d’energies netes per a garantir el seu funcionament, formen part del pla d’eficiència energètica que l’ACA està duent a terme des de 2018. Aquesta iniciativa s’està abordant mitjançant tres eixos, consistents en la implantació de parcs fotovoltaics, la producció de biogàs i mesures per potenciar l’eficiència energètica. El Pla preveu una inversió global de 159 milions d’euros i durant aquest 2021 ha fet possible satisfer fins a un 18% de les necessitats energètiques provinents de fonts pròpies renovables i, en el futur, aquesta xifra podria ascendir fins el 78%.

1  

Imatges

Foto

Foto 364