Xarxa d'Escoles Verdes

La Xarxa d'Escoles Verdes s'amplia fins a 859 centres educatius

query_builder   12 gener 2022 12:18

event_note Nota de premsa

La Xarxa d'Escoles Verdes s'amplia fins a 859 centres educatius

  • D’aquests, 23 reben avui el Distintiu d’Escola Verda i 5 han estat reconeguts amb els Premis Escola Verda 2021 per haver dut a terme iniciatives exemplars d’educació per a la sostenibilitat 
  • La consellera Jordà i el conseller Gonzàlez-Cambray han lliurat avui les distincions en un acte telemàtic
Xarxa d'Escoles Verdes (I)

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, han lliurat avui el Distintiu d’Escola Verda als 23 nous centres que s’incorporen a la Xarxa d’Escoles Verdes. En l’acte, que ha estat telemàtic a causa de la situació actual de la pandèmia, també s’han lliurat els Premis Escola Verda 2021. 

Amb els 23 centres que han rebut avui el Distintiu, ja són 859 centres educatius que tenen el Distintiu d’Escola Verda, 702 dins la Xarxa d’Escoles Verdes i 157 en xarxes locals de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).

Per obtenir el distintiu, el centres han d’haver realitzat la formació corresponent i disposar d’un Pla d’Educació per a la Sostenibilitat.

Xarxa d'Escoles Verdes  (II)

En el decurs de l’acte, la consellera Jordà ha afirmat que “la tan desitjada transició de Catalunya cap al desenvolupament sostenible comença precisament a les escoles i en l'àmbit local”. “Perquè és a les escoles on comencen a educar-se les futures generacions, on es capaciten i s’apoderen els infants i joves, i perquè és en l'àmbit local on el valor exemplificador de les comunitats escolars que participen en el Programa Escoles Verdes assoleix visibilitat social i esdevé un referent per a tothom”, ha dit la titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

 

Per la seva banda, el conseller d’Educació ha remarcat que “és a l’escola i és gràcies a la tasca dels mestres que els infants adquiriran des de ben petits aquest compromís de respecte per la terra. És gràcies a la vostra tasca que els nois i noies prendran consciència que cada gest, cada decisió que prenem en el dia a dia, té un impacte social i un impacte en el planeta. Perquè l’educació per a la sostenibilitat és compromís personal i solidaritat amb l’entorn, és actuar per al bé comú”.


Premis per a les iniciatives exemplars d’educació per a la sostenibilitat

Durant l’acte també s’han donat a conèixer els Premis Escoles Verdes 20201. La Generalitat de Catalunya convoca aquests guardons des de l'any 2009 per reconèixer públicament iniciatives exemplars d'educació per a la sostenibilitat fetes per centres que tenen el Distintiu Escola Verda.

En aquesta edició, els guanyadors d’aquest any han estat:

  • Premi Escoles Verdes 2021 en la categoria de trajectòria de millora continuada en el procés d'ambientalització integral del centre, a l’Escola l’Olivera de Cabrils. 
  • Premi Escoles Verdes 2021 en la categoria d’un treball en xarxa realitzat conjuntament amb altres agents del territori, per a la millora ambiental dels diferents centres que participen en el projecte i del seu entorn, a les 3 escoles verdes de Súria: Escola Francesc Macià, FEDAC Sagrat Cor de Jesús i Escola Salipota pel seu projecte “Súria en Xarxa”.
  • Premi Escoles Verdes 2021 en la categoria d’actuació singular dins o fora del centre educatiu i que reculli el màxim de contextos d’acció que promou el Programa escoles verdes, a l’Escola Vedruna Sant Sadurní d’Anoia per l’actuació “Educació Vital”.


Promoure des de l'educació els valors de la sostenibilitat

El Programa Escoles Verdes sorgeix com un compromís per donar suport a tots els centres educatius de Catalunya que volen innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives que tinguin la finalitat d'afrontar, des de l'educació, els nous reptes i valors de la sostenibilitat.

Es plantegen tres grans objectius: ajudar els centres a incorporar els valors de l'educació per a la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida de l’escola (currículum, gestió, relacions amb l'entorn, etc.); promoure la participació i la implicació activa de la comunitat educativa en la millora del seu entorn i finalment, afavorir l'intercanvi entre els centres que comparteixen uns mateixos objectius.

Aquest programa està gestionat per la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Educació i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

A Catalunya, a banda d’aquesta iniciativa, n’hi ha d’altres que promouen l’educació per a la sostenibilitat i que són gestionats directament pels ajuntaments. Actualment, hi ha 17 municipis amb xarxa municipal pròpia: Barcelona, Vic, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat del Llobregat, Badalona, Argentona, Gavà, Terrassa, Sabadell, Lleida, Vilanova i la Geltrú, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Igualada i Castelldefels.

Totes aquestes xarxes municipals i la Xarxa d’Escoles Verdes treballen coordinades amb els mateixos objectius i formen la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).

Trobareu l’acte en el següent enllaç: https://youtu.be/gz12gcam0nY.