El conseller Elena destaca una nova etapa "més plural" al cos de Mossos d'Esquadra

El conseller Elena destaca una nova etapa "més plural" al cos de Mossos d'Esquadra

query_builder   24 gener 2022 17:14

event_note Nota de premsa

El conseller Elena destaca una nova etapa "més plural" al cos de Mossos d'Esquadra

Foto

Elena ha avançat l’elaboració d’un nou protocol per blindar les investigacions anticorrupció i avança que es duplicaran els agents destinats a l’àrea

Elena ha remarcat la necessitat de “feminitzar el cos, rejovenir-lo i ser una policia de proximitat i més tecnificada que afronti un segon desplegament al territori”

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha comparegut avui davant la Comissió d’Interior del Parlament per parlar del canvi en la cúpula del cos de Mossos d’Esquadra. Elena ha defensat la decisió per fer “un projecte plural, tal com funciona realment el cos”, i ha destacat que la nova direcció té un 30% de dones: “un dels nostres objectius és avançar en la feminització del cos, també en les posicions de comandament”.

Per Elena, “el Major Trapero ha sigut el més adequat fins ara per liderar el cos de Mossos d’Esquadra, i estic convençut que Josep Maria Estela és el millor per liderar-lo a partir d’ara”, de qui ha destacat el seu ampli coneixement territorial a l’haver treballat en 6 de les 9 regions policials del país. El titular d’Interior ha explicat que “la meva obligació és tenir un projecte per al cor, i prendre el pols de l’organització per construir aquest projecte i trobar l’equip humà que el pot portar millor a terme”. En aquest sentit, Elena ha explicat que durant els primers 6 mesos al Departament d’interior “he fet reunions amb la majoria de comissaris i amb les persones de màxima responsabilitat al cos i he anat veient qui podia ser la millor peça en la direcció".

Joan Ignasi Elena també ha destacat que el nou cap d’investigació criminal era el número 2 fins ara d’aquesta comissaria i que es tracta d’un “ampli equip de 2.000 agents plenament compromesos”.”Estendre un dubte sobre aquest equip continuarà o no realitzant les seves tasques amb la mateixa intensitat i diligència és no confiar en els Mossos d’Esquadra”, ha conclòs.

En aquest aspecte, el conseller ha anunciat que “estem fent un nou protocol juntament amb la Prefectura de Mossos per reforçar el blindatge de les operacions anticorrupció”, alhora que “es duplicaran els efectius de l’àrea anticorrupció”, passant de 12 a 30 agents en el proper semestre. Alhora, els dos caporals que actualment pertanyen a la unitat d’anticorrupció rebran una formació de postgrau universitari sobre contractació pública per a que tinguin més capacitat per investigar els casos de corrupció.

Relleu generacional, feminització i major proximitat, entre els objectius del cos

El conseller ha fet un repàs d’alguns dels canvis aconseguits recentment “com ara l’ampliació de 18.000 a 22.006 en el topall de mossos, jubilació anticipada, reserva de places als cossos operatius i recuperar la confiança i la interlocució amb altres institucions”. Uns canvis que permetran abordar els propers objectius del cos com ara “rejovenir la plantilla, feminitzar el cos, obrir-se a perfils sociològics minoritaris, ser una policia de proximitat i més tecnificada, afrontar un segon desplegament al territori, ser una policia que operi com a policia europea i transfronterera, amb plenes competències en àmbits com la policia marítima, i en altres espais com el ciberespai”.

Elena també s’ha referit a la Comissió del Model Policial del Parlament i s’ha mostrat “molt optimista en les conclusions d’aquesta Comissió que ens obligarà a fer canvis en el funcionament del cos i en molts elements operatius”. “La societat és exigent i hem d’entendre i entomar les crítiques que fa a la policia” ha afegit.

Elena ha remarcat que “volem una col·laboració conjunta més intensa amb les policies locals, que permeti crear sinèrgies entre cossos operatius i que faci més propers els agents a la comunitat. Crear dispositius conjunts entre policies locals i Mossos d’Esquadra”, ha concretat. Per aquesta mateixa raó, el titular d’Interior ha assegurat que es vertebraran més les comissaries als barris, s’aproparà el patrullatge al carrer, que els agents coneguin els treballadors de serveis socials, dels centres educatius i d’acció comunitària que hi ha al municipi i al barri.