Consellera Vilagrà Consell de Governs Locals

Consellera Vilagrà: "La constitució del Consell de Governs Locals és una prioritat del Govern per reforçar les institucions més a prop de la ciutadania"

query_builder   26 gener 2022 11:31

event_note Nota de premsa

Consellera Vilagrà: "La constitució del Consell de Governs Locals és una prioritat del Govern per reforçar les institucions més a prop de la ciutadania"

  • La consellera de la Presidència ha defensat la constitució del Consell de Governs Locals, durant la sessió de control del Parlament, com “una eina estratègica i d’equilibri territorial”
Durant la sessió de control del Parlament el dimecres, la consellera de la Presidència ha defensat i remarcat la importància de la constitució del Consell de Governs Locals. La reactivació del Consell de Governs Locals és, segons la consellera Vilagrà, “una voluntat ferma del Govern” per tenir “una relació honesta i directa” amb el món local i “reconèixer el paper dels governs locals” i d’aquesta manera enfortir els enllaços i les aliances amb el món local i “reforçar les institucions més a prop de la ciutadania”.

Segons la titular de la Presidència, es tracta de construir “institucions locals fortes i empoderades” i “impulsar la cogovernança”. “Volem que aquest Consell de Governs Locals sigui un interlocutor fort i estratègic i no només per desenvolupar polítiques públiques en el món local, que ja ho fem, però per codecidir sobre els temes que els afecten”, ha dit la consellera Vilagrà en seu parlamentària.

La consellera Vilagrà també ha emfatitzat que el Consell de Governs Locals és “una eina estratègica i d’equilibri territorial” que “escoltarem amb molta atenció i molt respecte i que dotarem amb els recursos i les eines que faci falta”. A la sessió de control, la consellera també ha recordat que “és el mateix Consell que ha de desenvolupar el reglament”.

El Consell de Governs Locals es constituirà el pròxim 1 de febrer i serà “una nova etapa”, segons la consellera Vilagrà. Amb la reactivació “volem donar veu a tots els municipis del país des dels grans, els mitjans, els petits, els metropolitans i els micropobles i reforçar les institucions més a prop de la ciutadania”, ha conclòs la consellera de la Presidència.

El Consell de Governs Locals va funcionar del 2011 al 2015, però d’aleshores ençà no s’havia tornat a constituir tal com preveu la seva norma reguladora, ni, conseqüentment, s’havia tornat a reunir.

El Consell de Governs locals és un òrgan estatutari i l’òrgan de representació de municipis i vegueries en les institucions de la Generalitat. Actua com a interlocutor del món local amb el Govern i el Parlament. La seva composició depèn dels resultats de les eleccions municipals i el formen cent alcaldesses i alcaldes de Catalunya. Entre els integrants hi ha set membres nats: l'alcaldessa de Barcelona, les presidències de les quatre diputacions i les presidències de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM). La resta dels 93 integrants del Consell es distribueixen de forma proporcional entre els diferents partits polítics en funció dels seus resultats en les passades eleccions municipals.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined