Biblioteca de Catalunya

Catalunya i la Societat de Nacions

Consellera Alsina: "Fa cent anys ja teníem vocació multilateral i avui continuem decidits a tenir veu en tots els àmbits internacionals"

La consellera d'Acció Exterior reivindica el multilateralisme a la presentació dels actes pels cent anys del lligam de Catalunya amb la Societat de Nacions

query_builder   26 gener 2022 13:41

event_note Nota de premsa

Catalunya i la Societat de Nacions

Consellera Alsina: "Fa cent anys ja teníem vocació multilateral i avui continuem decidits a tenir veu en tots els àmbits internacionals"

La consellera d'Acció Exterior reivindica el multilateralisme a la presentació dels actes pels cent anys del lligam de Catalunya amb la Societat de Nacions

El cicle s’enceta amb una exposició a la Biblioteca de Catalunya i comptarà amb dues exposicions més, un cicle de conferències i un documental

Catalunya manté viu l’esperit del multilateralisme de fa cent anys i la seva vocació internacional amb la seva col·laboració amb l’ONU, la UE o el Consell d’Europa

Biblioteca de Catalunya

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert Victòria Alsina ha inaugurat el cicle d’actes de commemoració del centenari del vincle entre Catalunya i la Societat de Nacions, en un acte a la Biblioteca de Catalunya. A més, s’ha presentat la primera activitat del cicle: l’exposició ‘La Biblioteca de Catalunya i la Societat de Nacions’, que es podrà veure a l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya fins al 23 de febrer.

Alsina ha afirmat que “aquest cicle evidencia la nostra sòlida vocació internacionalista”. “El fet que fa cent anys la Mancomunitat i, avui, la Generalitat, les institucions del país, recullin aquest interès de la societat i el canalitzin a través d’una política de projecció exterior no és cap caprici: és un dret, un deure i una responsabilitat”, ha assegurat.

A més, Alsina ha recordat que l’interès de la societat catalana pels afers internacionals i per la projecció al món “no són nous ni artificials; venen de lluny”. “Fa un segle Catalunya ja s’interessava pel que feia la Societat de Nacions i treballava per fer-hi sentir la seva veu”, ha dit Alsina, que ha remarcat que “avui, fem el mateix: a les Nacions Unides, a la Unió Europea, al Consell d’Europa i allà on calgui”, perquè “la solució als grans reptes globals passa per l’acció exterior i el multilateralisme”.

El cicle ‘Catalunya i la Societat de Nacions’ és un conjunt d’iniciatives impulsades en el marc de la commemoració institucional del centenari de la Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit de Barcelona, la primera conferència intergovernamental organitzada per la Societat de Nacions l’any 1921.

D’aquesta conferència, que es va celebrar del 10 de març al 20 d’abril de 1921 al Palau de la Generalitat i al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, en van resultar un conjunt de tractats internacionals, coneguts com les Convencions de Barcelona, que encara avui tenen en part vigència legal.

Durant la presentació del cicle ‘Catalunya i la Societat de Nacions’, a més de la consellera Alsina, hi ha intervingut la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, i el director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i comissari del cicle, Manuel Manonelles.

 

Un cicle extens

El cicle ‘Catalunya i la Societat de Nacions’, impulsat pel Departament d’Acció Exterior i Govern Obert i el Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, inclourà tres exposicions, un cicle de conferències i un documental. La iniciativa compta amb la participació de l’Arxiu Nacional de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya, el Port de Barcelona, el Museu d’Història de Catalunya i l’Ateneu Barcelonès.

A banda de l’exposició ‘La Biblioteca de Catalunya i la Societat de Nacions’, el dilluns 14 de febrer també s’inaugurarà la mostra ‘La Societat de Nacions a Barcelona’, que es podrà veure a l’espai Sant Honorat de la plaça de Sant Jaume de Barcelona fins al 14 d’abril.

Durant els mesos de març i abril, a l’Ateneu Barcelonès s’hi farà un cicle de conferències amb la participació de diversos ponents. I a partir del setembre, l’Arxiu Nacional de Catalunya acollirà una exposició sobre la paradiplomàcia de Josep Puig i Cadafalch, president de la Mancomunitat de Catalunya, que l’any 1921 va cedir el Palau de la Generalitat per a la Conferència de la Societat de Nacions.

Paral·lelament, també es rodarà un documental sobre la Conferència de la Societat de Nacions a Barcelona, amb la col·laboració del Port de Barcelona, que s’estrenarà en els propers mesos.

4  

Imatges

Consellera Alsina Catalunya i la Societat de Nacions

Consellera Alsina Catalunya i la Societat de Nacions 92

Catalunya i la Societat de Nacions

Catalunya i la Societat de Nacions 158

Cicle Catalunya i la Societat de Nacions

Cicle Catalunya i la Societat de Nacions 112

Alsina Catalunya i la Societat de Nacions

Alsina Catalunya i la Societat de Nacions 99

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa cicle Catalunya i la Societat de Nacions

Dossier de premsa cicle Catalunya i la Societat de Nacions
PDF | 788

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined