La consellera Alsina.

Trobada amb el cos consular

Consellera Alsina, al cos consular: "Des del Govern promovem la cultura catalana a l'exterior amb una visió global, oberta i diversa"

query_builder   28 gener 2022 12:12

event_note Nota de premsa

Trobada amb el cos consular

Consellera Alsina, al cos consular: "Des del Govern promovem la cultura catalana a l'exterior amb una visió global, oberta i diversa"

  • Les conselleres Victòria Alsina i Natàlia Garriga han acompanyat el cos consular acreditat a Barcelona en una visita al MNAC
  • El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert organitza una visita per al cos consular acreditat a Barcelona al MNAC i programa una trobada amb equipaments culturals del país per parlar de la internacionalització de la cultura catalana
La consellera Alsina al MNAC.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han acompanyat el cos consular acreditat a Barcelona en una visita al Museu Nacional d’Art de Catalunya. En la seva intervenció, la consellera Alsina ha explicat al cos consular que des del Govern "promovem la cultura catalana a l’exterior amb una visió global, oberta i diversa” i ha subratllat “la vitalitat dels equipaments culturals” al pol de Montjuïc. A més, la titular d’Acció Exterior també ha destacat Catalunya com un “pol d’atracció pels artistes”: “Sabem com adaptar i adoptar altres cultures sense perdre la nostra essència”. "Catalunya és un país d’acollida i la diversitat cultural que se’n deriva enriqueix la nostra societat”, ha afegit, recordant que “el diàleg intercultural és indispensable”. La consellera ha recordat que la jornada d’avui s’ha celebrat en un “dia simbòlic”, ja que “avui els aforaments tornen a poder omplir-se al 100%”. 

Per la seva banda, la consellera Garriga ha recordat la tasca que fa el Departament de Cultura per estendre la creativitat catalana fora del país, i ha destacat la predisposició de la consellera Alsina a l’hora de difondre la cultura catalana a l’exterior. Garriga també s’ha dirigit als consols per agrair-los el seu suport i la seva implicació: “Vostès es converteixen en ambaixadors de la cultura catalana als seus respectius països d’origen".

La consellera Garriga al MNAC.

El gran Gaudí solia dir: «Ser original vol dir tornar als orígens»", ha afegit al cos consular la consellera Alsina abans d’acompanyar-lo a l’exposició al Museu Nacional sobre l’arquitecte català Antoni Gaudí. “Orgullosa de la seva identitat, Catalunya vol reforçar les aliances culturals amb altres governs”, ha afegit. 

La jornada ha comptat amb la participació del propi Museu Nacional, de Fira Tàrrega, de la Fundació Joan Miró, del Mercat de les Flors i del Teatre Lliure. A la Sala Oval del Museu Nacional, Natàlia Lloreta, directora executiva de Fira Tàrrega, ha parlat de la importància de la internacionalització per a la cultura catalana, i el director del Museu, Pepe Serra, el director de la Fundació Joan Miró, Marko Daniel, la directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit, i el director del Teatre Lliure, Juan Carlos Martel, han conversat en una taula rodona per presentar al cos consular les institucions culturals del país i el seu programa internacional.  

Després de la presentació, els assistents han fet una visita a una selecció de les sales del Romànic, del Modernisme i a la gran exposició que el museu dedica a Antoni Gaudí, i que es podrà veure al Musée d’Orsay de París del 14 de març al 17 de juliol. 

Fer acció exterior també des de l’interior del país  

La visita al Museu Nacional s’emmarca dins del programa del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert per detectar oportunitats i crear complicitats entre Catalunya i països tercers de la mà d’actors culturals, econòmics, socials, acadèmics i institucionals, entre d’altres. El Govern de la Generalitat treballa per teixir aliances i marcs de cooperació estratègica amb tots els actors internacionals establerts a Barcelona. Per això, el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert organitza activitats i jornades de treball entre el Govern, el cos consular i diferents actors del país. La primera activitat programada va tenir lloc el setembre passat al Port de Barcelona, al novembre es va organitzar una visita al Barcelona Supercomuting Center, i al desembre es va fer una recepció al Palau de Pedralbes amb motiu de les festes de Nadal, amb una mostra de danses populars i nadales tradicionals catalanes. Aquest mes de gener la consellera Alsina i el conseller Giró van explicar els pressupostos de la Generalitat al cos consular. La visita al Museu Nacional és la cinquena activitat programada. 

Internacionalització de la cultura catalana 

El Departament de Cultura, a través de l’Institut Ramon Llull, promou a l’exterior els estudis de llengua i cultura catalanes en l’àmbit acadèmic, la traducció de literatura i pensament escrits en català, i la producció cultural catalana en d’altres àmbits com el teatre, el cinema, el circ, la dansa, la música, les arts visuals, el disseny o l’arquitectura. El Llull té oficines a París, Londres, Berlín i Nova York. En el marc de la seves accions, 150 universitats ensenyen català arreu del món, i es promou la participació catalana en els principals circuits professionals i esdeveniments culturals de rellevància, com la Fira de Frankfurt o la Biennale de Venècia. Enguany, per exemple, Catalunya participa a la London Book Fair amb el projecte Spotlight on Catalan Culture.  

D’altra banda, des de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) es fomenta la internacionalització dels projectes i les empreses culturals catalanes a través de les marques Catalan Arts i Catalan Films, que l’any 2020 van ser presents a 41 fires, festivals i mercats d’arreu del món, amb 351 empreses acreditades. A més, tenen oficines a Berlín, Brussel·les, Londres i París, des d’on assessoren empreses i professionals catalans, promocionen la cultura catalana i treballen per fomentar la internacionalització i l’activitat professional de mercats estratègics com Fira Mediterrània, Fira Tàrrega, La Mostra d’Igualada, el Mercat de Música Viva de Vic i Trapezi. L’ICEC també dona suport a projectes audiovisuals mitjançant la Catalunya Film Commission i l’oficina Europa Creativa Desk – Media Catalunya.

7  

Imatges

La consellera Alsina, durant la cloenda de la jornada al MNAC.

La consellera Alsina, durant la cloenda de la jornada al MNAC. 63

La consellera Garriga, durant la benvinguda de la jornada al MNAC.

La consellera Garriga, durant la benvinguda de la jornada al MNAC. 68

Pla general vertical del MNAC.

Pla general vertical del MNAC. 184

La consellera Alsina dirigint-se al cos consular.

La consellera Alsina dirigint-se al cos consular. 85

Natàlia Lloreta, de Fira Tàrrega, durant la seva ponència.

Natàlia Lloreta, de Fira Tàrrega, durant la seva ponència. 87

Representants del Teatre Lliure, el MNAC, la Fundació Joan Miró i el Mercat de les Flors.

Representants del Teatre Lliure, el MNAC, la Fundació Joan Miró i el Mercat de les Flors. 66

El president del MNAC, Joan Oliveras, durant la seva intervenció.

El president del MNAC, Joan Oliveras, durant la seva intervenció. 62

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined