Presentació de la guia per Ajuntaments del programa TempsxCures a Girona.

Igualtat i Feminismes presenta una guia als municipis per implementar el programa TempsxCures

query_builder   28 gener 2022 13:34

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes presenta una guia als municipis per implementar el programa TempsxCures

  • S'ha elaborat una guia per acompanyar als ens locals en el desplegament del programa, conjuntament amb l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.
  • La guia s’ha presentat avui als ens locals de Girona, i durant el mes de febrer es presentarà a la resta de vegueries.
Presentació de la guia als ens locals del programa TempsxCures a Girona.
La guia, que s’ha presentat avui als municipis de les comarques gironines, i que es presentarà durant les properes setmanes a la resta de Catalunya, està destinada a resoldre dubtes i acompanyar els ajuntaments en la implementació del programa TempsxCures. Núria Vergés Bosch, directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, del Departament d’Igualtat i Feminismes, ha compartit a la trobada que “avui presentem als municipis de Girona una guia que els facilitarà desplegar el programa TempsxCures. La finalitat d’aquesta política és avançar en la corresponsabilitat pública vers les cures.”

El document s’ha elaborat conjuntament amb l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. A la reunió, hi han assistit representants polítics i responsables tècniques de les àrees bàsiques de serveis socials dels Consells Comarcals i dels municipis de més de 20.000 habitants de la demarcació de Girona.

El programa TempsxCures, amb el qual per primera vegada el Govern es corresponsabilitza de les cures, ofereix serveis per infants i adolescents de 0 a 14 anys, amb una inversió de més de 20 milions d’euros pel 2022.

El seu desplegament implica una feina conjunta entre la conselleria i els ens locals i comarcals, ja que des d’Igualtat i Feminismes es facilita que siguin els municipis els que identifiquin els serveis de cures que necessiten segons la cada realitat, alhora que es coordina i acompanya la seva implementació. En aquest sentit, Vergés ha afirmat que “tant la Generalitat com els ajuntaments ens hem de fer corresponsables de les necessitats de cures de la nostra societat. Cuidar no pot continuar sent només una feina que facin les dones, sinó també els homes, entitats, empreses, institucions i governs. Conjuntament podem esdevenir una societat més cuidadora i que generi temps i benestar més igualitàriament per tothom”.

A la reunió, els ajuntaments han pogut compartir dubtes i rebre acompanyament sobre la justificació de projectes de cures ja executats el 2021, així com sobre la posada en marxa de nous projectes de cara al 2022. “El programa significa avançar en la igualtat en molts sentits, tenint en compte que la corresponsabilitat, la revalorització de les cures i del temps per viure és una línia prioritària i estratègica del nostre Departament”, ha compartit Vergés.

Amb aquest programa Catalunya avança en el dret a les cures com un dret de ciutadania universal, al mateix temps que impulsa el dret a tenir temps, també com un dret de ciutadania perquè “aquests serveis alliberaran temps a les famílies, sobretot a les dones, que són les que més pobresa de temps pateixen perquè la societat els segueix assignant el gruix del treball de cures. Un temps alliberat no només per a la inserció laboral, sinó també per a la participació social i política, la formació o l’oci”, ha apuntat la directora general. En aquest sentit, cal destacar que TempsxCures té en compte la diversitat de les famílies i de les dones i les seves necessitats, i per això es prioritzaran les famílies monoparentals, les dones en situació de violència masclista, les dones en situació d’atur de llarga durada, les dones de més de 52 anys, les famílies amb responsabilitats afegides de cura, i les dones migrades que són les que més cuiden i les que menys temps tenen per a elles mateixes.

La implementació del programa aposta per l’equitat territorial i per la corresponsabilitat, perquè tots els municipis han de comptar amb serveis de cures adaptats a les seves realitats, garantint l’atenció a infants i adolescents i generant temps per a les dones. I en el seu desplegament “les entitats locals, com gairebé sempre, sou un element clau, per això us agraïm l’interès mostrat fins ara i la feina que fareu en la implantació d’aquest programa. Estarem al vostre costat per donar-vos tot el recolzament institucional i tècnic que necessiteu des del servei territorial. Treballem amb i pels municipis” ha assegurat Marta Casacuberta, directora territorial del Departament d’Igualtat i Feminismes a la demarcació de Girona. El programa “iguala territoris perquè, en un marc català comú, es desplega i s'implementa arreu i en la proximitat. Finalment, iguala perquè crea nova ocupació arreu del territori”, ha conclòs la directora general en la reunió.

A més, el programa permetrà revaloritzar el treball de cures, incrementant l’ocupació de qualitat en aquest sector i establint noves vies d’acreditació professional per a les cures, cosa que permetrà a moltes dones accedir a millors condicions laborals.



Una guia que arribarà a tot Catalunya

Les properes setmanes es presentarà el programa TempsxCures i la guia que l’acompanya als municipis de tot Catalunya, en trobades que permetran compartir dubtes i treballar conjuntament el desplegament dels serveis. Específicament, el 4 de febrer es presentarà als ens locals de Terres de l’Ebre, el 7 de febrer als de Tarragona, el 14 de febrer als de Barcelona, i el 18 de febrer als de la Catalunya Central i Penedès i als de Ponent i Alt Pirineu.



Més de 2M€ destinats a la demarcació de Girona

Dels més de 20 milions d’euros previstos per al programa TempsxCures per al 2022, les comarques gironines en rebran 2.183.953,35.

Per ciutats, el programa destinarà 292.763,59 euros a Girona, 148.226,74 euros a Figueres, 117.727,54 euros a Salt, 107.964,34 euros a Lloret de Mar, 100.153,77 euros a Blanes, 94.434,10 euros a Olot, 71.278,90 euros a Palafrugell, 64.919,86 euros a Banyoles i 62.327,86 euros a Sant Feliu de Guíxols.

La resta de pressupost es distribuirà entre els Consells Comarcals de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, el Ripollès i la Selva.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined