Imatge de l'helicòpter

El SEM activa el vol nocturn a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona

query_builder   31 gener 2022 14:58

event_note Nota de premsa

El SEM activa el vol nocturn a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona

  • Prop de vuitanta pacients a l’any es beneficiaran de l’ampliació horària d’aquest servei, que permet reduir el temps de trajecte en 30 minuts 
  • L’Hospital Germans Trias ha dut a terme obres de millora a la superfície de l’actual heliport, com la instal·lació de sistemes d’il·luminació renovats i d’una nova estació meteorològica 
  • Aquest 2022 també es preveu activar el vol nocturn a l’heliport de Tremp i a l’aeroport de La Seu d’Urgell
Imatge de l'helicòpter

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha començat a operar en vol nocturn a l’heliport de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Aquest centre hospitalari presta atenció sanitària d’alta complexitat a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i al Maresme, així com a alguns ciutadans d'altres territoris catalans en el cas de determinades patologies, com la cirurgia cardíaca i l’atenció als pacients amb l’ictus, en què l'hospital és referència per a fins a 1.200.000 habitants.

“Fer els trasllats en helicòpter ens permetrà reduir en més de 30 minuts el temps de trajecte, un factor que és vital en casos de patologies temps depenent com l’ictus, l’infart o el politraumatisme greu”, assegura Merche Val, cap de la Unitat de Mitjans Aeris del SEM. D’altra banda, també és essencial en aquelles patologies que requereixen d’unes condicions d’estabilitat durant el trajecte que no s’aconsegueixen amb el transport terrestre, com per exemple els aneurismes i traumatismes d’alta energia. Amb l’activació del vol nocturn, les unitats terrestres que assumien aquests trasllats s’alliberen per donar cobertura a altres necessitats.

Josep Maria Mòdol, director assistencial de l’Hospital Germans Trias, valora com a molt positiva la posada en marxa del vol nocturn al centre, ja que “això permetrà que pacients amb patologies temps dependents es puguin beneficiar d'una atenció terciària més precoç també en horari nocturn”.

El nou servei s’activarà quan sigui necessari un trasllat interhospitalari en horari nocturn (de les 20.00 a les 08.00h del matí durant els 365 dies de l’any) entre altres centres que també operin de nit i l’Hospital de Germans Trias com a centre receptor terciari.

Actualment, l’Hospital Germans Trias rep una mitjana de 40 pacients anuals traslladats per via aèria en horari diürn. Es preveu que l’ampliació horària pugui beneficiar prop de 80 pacients en franja nocturna, provinents principalment de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, ja que és l’únic a la Regió Sanitària de Girona amb helisuperfície operativa ininterrompudament i, per tant, centralitza tots els trasllats nocturns d’aquest territori.

L’objectiu del SEM amb la creació d’un pla d’helisuperfícies operatives les 24 hores és garantir l’equitat en l’accés al sistema sanitari públic de tota la població de Catalunya, especialment la d’aquelles zones més allunyades dels hospitals que atenen els casos de major complexitat.

Per tal d’operar en la franja nocturna, l’Hospital Germans Trias ha realitzat un seguit d’accions de millora, com la nova senyalització horitzontal de la plataforma, treballs d’abalisament de punts elevats, la instal·lació d’una estació meteorològica, un nou sistema d’alimentació elèctric ininterromput i sistemes d’il·luminació renovats que garanteixen l’aterratge i enlairament nocturn amb totes les mesures de seguretat.

 14 helisuperfícies amb vol nocturn

 L’Hospital Germans Trias s’afegeix a altres helisuperfícies 24 hores ja disponibles com són les de l’Hospital Sant Joan de Déu, l’Hospital Bellvitge, l’Hospital de Sant Pau, l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital Parc Taulí, l’Hospital de Reus, l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, L’Hospital Universitari Joan XXIII, l’Hospital d’Igualada, el Parc de Bombers de Lleida, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, l’Hospital de la Cerdanya i l’Heliport de Vielha.

Tanmanteix, s’estan també realitzant serveis de vol nocturn des de l’heliport Nostra Senyora de Meritxell (Andorra) quan es sol·licita exclusivament per part del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), per traslladar pacients pediàtrics i neonatals a centres sanitaris de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

En les properes setmanes, està previst que entri en funcionament el vol nocturn a la helisuperfície de Tremp. Aquest 2022, l’aeroport de la Seu d’Urgell també ampliarà el seu horari d’activitat a 24h.

1  

Imatges

Imatge de l'helicòpter

Imatge de l'helicòpter 414