Plaseqta

La inversió d'Interior pel 2022 en el Plaseqta supera el milió d'euros i quadruplica la de l'any passat

El conseller Elena destaca que "el Plaseqta ha sigut una prioritat des del primer dia"

query_builder   3 febrer 2022 20:33

event_note Nota de premsa

La inversió d'Interior pel 2022 en el Plaseqta supera el milió d'euros i quadruplica la de l'any passat

El conseller Elena destaca que "el Plaseqta ha sigut una prioritat des del primer dia"

Plaseqta

La inversió del Departament d’Interior pel que fa al Pla d’emergències del sector químic de Tarragona Plaseqta supera enguany el 1,1 milions d’euros, quadruplicant la inversió de l’any anterior i consolidant la creixent implantació tant de mitjans tecnològics com humans, així com la nova estratègia de sensibilització i comunicació a la població.

El conseller Elena ho ha explicat aquesta tarda als representants de les associacions de veïns i ha destacat que “des del primer dia de mandat el Plaseqta ha sigut una prioritat”. D’entre les mesures que es portaran a terme en els propers mesos, el conseller ha posat en valor la importància de la instal·lació de sensors “perquè el control és essencial per garantir el confinament de la ciutadania en cas d’incident”.

Elena ha explicat que la reunió amb els veïns és important perquè “em sembla que la millor manera de fer les coses en política és contrastar les coses amb els afectats de les coses que tu fas, només així es fan bé les coses”. “Aquí es viu inquietud i davant la inquietud els responsables polítics hem de donar respostes concretes”, ha afegit.

Per la seva banda, l’alcalde Pau Ricomà ha valorat positivament la presència avui del conseller per “donar compte del que s’està fent” i ha destacat “el compromís del titular d’Interior de seguir venint per donar compte de les mesures”.

Campanya de comunicació i sensibilització

Una de les principals inversions previstes pel Departament d’Interior en la implantació del Plaseqta per enguany es realitzen en la comunicació a la població de les mesures d’autoprotecció en cas d’emergència química, arribant a 450.000 euros, quan els darrers anys aquesta inversió era molt inferior (28.000€ el 2021 i encara menor el 2020).

Concretament es durà per primer cop en més d’una dècada una campanya publicitària multicanal específica per al risc químic a Tarragona centrada en recordar a la població que, en cas d’accident químic, la mesura més segura és confinar-se, és a dir, tancar-se en un edifici proper (o quedar-se en el que ja som), tancant portes i finestres i la ventilació exterior. També recordarà que és molt important evitar l’autoevacuació.

La campanya de comunicació inclou, a més de càpsules informatives per emetre per xarxes socials, televisió i ràdio, l’edició de materials impresos en diferents idiomes, a més de la preparació de simulacres específics que impliquin la participació de la ciutadania.

La inversió en sensibilització i comunicació de l’any 2021 va ser de poc menys de 30.000€, xifra que inclou el desenvolupament de l’eina scaperoom digital EskutKimic destinada a que els estudiants dels municipis propers a les indústries químiques aprenguin de forma lúdica com actuar en cas d’accident. El 2021, aquesta inversió de sensibilització també va anar destinada a la taula de crisi, espai de diàleg comú entre administracions i ciutadania sobre el risc químic. En aquest sentit, el 2022 es preveu la implantació de l’scaperoom EskutKímic, dirigit a infants i joves de segona etapa d’infantil i primera d’ESO, en desenes de centres educatius dels municipis de la zona, especialment els situats en zona de confinament en cas d’accident greu. Aquesta implantació de l’eina creada per Protecció Civil es farà a través dels ajuntaments afectats pel PLASEQTA.

També cal tenir en compte que quan l’Estat enllesteixi la posada a punt del sistema d’enviament massiu de missatges als telèfons mòbils, el Departament d’Interior durà a terme l’adaptació d’aquesta tecnologia per fer-la aplicable al tot el territori. 

Segona fase de la prova pilot de sensors de tòxics

La principal inversió prevista pel que fa al total de diners (550.000€) és la de la segona fase de la prova pilot de sensors de detecció de substàncies tòxiques que poden produir accidents amb afectació a l’exterior de les industries segons els informes de seguretat industrial. Els estudis tècnics determinaran quins productes detectaran els sensors i on es posaran les barreres de sensors, sempre entre les indústries i els nuclis habitats. En la primera part de la prova pilot, executada el 2021, s’ha realitzat la instal·lació física dels sensors, i actualment s’està preparant la seva integració amb les aplicacions de gestió d’emergències de la sala operativa CECAT. PEl que fa a la prova pilot de sensors, la inversió del 2022 gairebé multiplica per 8 la de l’any anterior.

Continua la instal·lació de sirenes

Pel que fa a les sirenes de risc químic dins l’àmbit del PLASEQTA, la inversió prevista pel 2022 és d’aproximadament 154.000 €, dels quals 44.000€ es destinaran a la instal·lació de les 5 sirenes adquirides el 2021:

  • Vila-seca: 1 sirena al Polígon Industrial Alba
  • Vila-seca: 1 sirena i 1 estació meteorològica al barri de la Plana
  • Salou: 1 sirena i 1 estació meteorològica a la zona oest del nucli urbà
  • Tarragona: 1 sirena i 1 estació meteorològica al Polígon Industrial Les Gavarres
  • Constantí: 1 sirena

La resta, aproximadament 110.000 € d’inversió, es destinaran a l'adquisició i instal·lació de 3 noves sirenes a Salou (PortAventura) i Reus (barri de Bellisens i edifici del 112)

Més personal tècnic

Una de les novetats de l’any 2022 pel que fa a millores en el Plaseqta és la previsió de contractació de 6 tècnics de guàrdia per la seu que el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT té a Reus, de forma que sempre hi haurà una persona tècnica de guàrdia presencial en aquesta sala d’emergències.

En representació del veïnat, han assistit a la trobada d’aquesta tarda Alfonso López, de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT); Jacinto Moreno, de l’Associació veïnal SEGLEXXI; Gemma Fusté, de la Federació d’Associacions de veïns de l’Àrea de Llevant, i altres veïns i veïnes.

A la trobada, que ha tingut lloc al Centre Cívic de Torreforta, hi ha participat també la delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, la directora dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Marta Cassany, el subdirector general de Programes de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, i Joan Ramon Cabello, tècnic de la Direcció general de Protecció Civil a Tarragona.

La implantació del PLASEQTA, fins ara

El Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona, PLASEQTA 2020, va ser elaborat per la Direcció General de Protecció Civil arran de l’accident del 14 de gener de 2020 a la planta química IQOXE de la Canonja i aprovat pel Govern de la Generalitat el 10 de març del mateix any. El PLASEQTA 2020 va suposar recuperar la direcció de l’emergència des del propi territori de Tarragona com ja preveia el PLASEQTA aprovat inicialment l’any 1993 i vigent fins l’any 2007 moment en que es va integrar al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya, PLASEQCAT.

El PLASEQTA 2020 preveu un programa d’implantació amb l’objectiu de disposar dels elements necessaris per l’operativitat del pla. Des de la seva aprovació s’han dut a terme diverses accions d’implantació com el desenvolupament de l’scaperoom virtual per a joves als centres educatius. També el desenvolupament i posada en marxa d’una taula de crisi estable, projecte de participació ciutadana per identificar les principals demandes del territori en la resposta a una emergència química a Tarragona a través d’un fòrum ciutadà amb representació de diferents veus i sectors dels barris de ponent de Tarragona (polígon sud).

També s’ha dut a terme la instal·lació de la barrera de sensors químics que permetrà desenvolupar la prova pilot de detecció de fuites tòxiques (20 sensors de clor al polígon sud -zona Bonavista i Campclar-, i 3 pendents d’instal·lar, i 33 sensors de sulfur d’hidrogen al polígon nord). També s’han instal·lat 3 sirenes d’avís a la població a Salou (2 noves i 1 reubicada), així com l’adquisició de 5 sirenes per instal·lar-se al 2022 a la zona comercial les Gavarres, barri de la Plana de Vila-seca, polígons industrials de l’Alba i Constantí i zona oest de Salou.

També s’ha aprofundit en la formació de les autoritats locals per tal que puguin assumir el seu rol actiu en la gestió dels plans d’emergències municipals i del PLASEQTA, incloent la necessitat de revisar els seus plans de protecció civil municipal per emergències químiques, així com la posada a punt de les estructures operatives i de coordinació previstes al pla amb la corresponent formació als integrants del Comitè Tècnic i del Consell Assessor del PLASEQTA en el marc dels protocols de funcionament previstos. Les reunions i sessions de coordinació i treball es realitzen periòdicament per garantir el coneixement de les funcions a desenvolupar d’acord a les previsions del PLASEQTA. Les accions de coordinació es realitzen també de forma constant amb les empreses químiques, a través de l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona AEQT, pel que fa al compliment de les seves funcions en cas d’accident químic amb la revisió dels seus Plans d’Autoprotecció – Plans d’Emergència Interiors. També es mantenen contactes periòdics amb els sindicats i altres entitats representatives del territori.

 

 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined