Activitat marítima

El Departament d'Acció Climàtica dinamitza i garanteix la qualitat i seguretat en les activitats marítimes recreatives de Catalunya

query_builder   8 febrer 2022 11:21

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica dinamitza i garanteix la qualitat i seguretat en les activitats marítimes recreatives de Catalunya

  • S’han agilitat els tràmits d’obertura de centres d’activitats marítimes, actualitzat la web d’informació que s’ofereix a la ciutadania i aprovat un pla de control, vigilància i inspecció de les activitats que duen a terme
  • Actualment, hi ha registrats més de 550 centres d’aquestes característiques distribuïts al llarg del territori català que ocupen 4.500 persones
Activitat nàutica recreativa
Acció Climàtica du a terme accions per dinamitzar l'activitat econòmica de les activitats marítimes recreatives

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible com a autoritat marítima en l’àmbit de l’acció marítima, durant l’any 2021 ha treballat en diferents línies per dinamitzar l’activitat econòmica de les activitats marítimes recreatives i fomentar la visibilitat, qualitat i seguretat dels serveis que ofereixen.

Amb aquest triple objectiu, el Departament ha implementat un règim telemàtic de comunicació prèvia d’obertura i funcionament de centres d’activitats marítimes que aporta agilitat a la tramitació administrativa prèvia a l’obertura i, per tant, immediatesa en l’accés a l’activitat respecte de l’anterior règim d’autorització administrativa. Així mateix, ha revisat i actualitzat el contingut del web per centralitzar tota la informació sobre aquestes activitats, tant per a les persones que volen obrir un centre com per a la ciutadania que vol fer ús dels seus serveis amb seguretat i qualitat.

En segon terme, s’ha realitzat la revisió i actualització d’ofici dels registres i bases de dades dels més de 550 centres d’activitats marítimes de Catalunya. D’aquesta manera, es garanteix que la informació que s’ofereix a la ciutadania a través de les plataformes web oficials sigui actualitzada, completa i veraç. Així mateix, s’ha previst la seva actualització trimestral i, així, tothom podrà tenir accés al llistat de centres d’activitats marítimes autoritzats a Catalunya i els serveis que ofereixen, cosa que permetrà deixar de fer ús d’aquells que ofereixen serveis al marge del marc regulador.

D’altra banda, per garantir que els centres d’activitats marítimes compleixen el marc normatiu vigent i promoure una oferta de serveis sostenible, amb uns estàndards mínims de qualitat, la Direcció General de Política Marítima ha aprovat el Programa de seguiment, control, vigilància i inspecció dels centres d’activitats marítimes a Catalunya (2022-2026). Aquest instrument estableix els objectius, direcció, coordinació i operativa del règim d’intervenció administrativa de control de l’activitat d’aquests centres a Catalunya amb la finalitat d’assegurar que les activitats que desenvolupen siguin plenament respectuoses envers el medi aquàtic, els recursos naturals, el patrimoni subaquàtic i la seguretat de les persones.

Finalment, en el marc de l’estudi sobre el dimensionament de l’Economia Blava a Catalunya 2021 encarregat pel DAAC al Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA-UPC-IRTA), s’ha avançat en la definició d’una metodologia de recollida d’informació i dades oficial sobre la rellevància econòmica d’aquestes activitats en el conjunt de l’Economia Blava.

Amb aquest paquet de mesures executades al llarg de l’any 2022, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, d’acord amb l’Estratègia marítima de Catalunya, vol fomentar i dinamitzar l’activitat econòmica del sector dels centres d’activitats marítimes i garantir, alhora, la seguretat i qualitat dels serveis de cara a la ciutadania.

Centres nàutics per municipis
Centres nàutics per municipis

Més de 550 centres marítims que ocupen 4.500 persones i generen 50 M€ anuals

Catalunya compta amb una llarga tradició d’activitats marítimes recreatives, les quals s’han anat incrementant en els darrers anys, tant en nombre com en diversitat, i contribuït de manera important a l’Economia Blava del país. A més, per diferents raons, la recent pandèmia ha fet augmentar molt la demanda d’activitats en entorns marins.

A Catalunya, els llocs on es poden realitzar aquestes activitats nàutiques i subaquàtiques recreatives són els centres d’activitats marítimes (les acadèmies nàutiques, els centres d’immersió i els centres nàutics). Actualment, hi ha registrats més de 550 centres d’aquestes característiques distribuïts al llarg del territori català que, malgrat tenir una activitat amb una marcada estacionalitat, ocupen més de 4.500 persones i generen uns 50 milions d’euros anuals de manera directa.

2  

Imatges

Mapa dels centres nàutics per municipis

Mapa dels centres nàutics per municipis 3154

Acció Climàtica du a terme accions per dinamitzar l'activitat econòmica de les activitats marítimes recreatives

Acció Climàtica du a terme accions per dinamitzar l'activitat econòmica de les activitats marítimes recreatives 4220

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined