Exposició

ARTESANIA

Artesania Catalunya obre el programa expositiu 2022 amb una mostra inèdita de teatres de paper produïts arreu del món durant els segles XIX i XX

query_builder   9 febrer 2022 15:16

event_note Nota de premsa

ARTESANIA

Artesania Catalunya obre el programa expositiu 2022 amb una mostra inèdita de teatres de paper produïts arreu del món durant els segles XIX i XX

Exposició
Obra de Seix Barral
  • El Centre d’Artesania Catalunya de la Generalitat presenta, del 10 de febrer al 24 d’abril, l’exposició “El món màgic dels teatres de paper”
  • Sota el comissariat del col·leccionista Francesc d'Assís López Sala i amb la col·laboració de Cal Tit, l’exposició reconstrueix la història dels teatres de papers amb més d’un centenar de peces


Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda ( CCAM) de la Generalitat inaugura demà dijous 10 de febrer el seu programa d’exposicions per aquest 2022 amb la mostra inèdita “El món màgic dels teatres de paper al centre d’Artesania Catalunya ( Banys Nous, 11) i que es podrà visitar fins el proper 24 d’abril.

Aquesta exposició vol descobrir el món i la història dels teatres de paper o joguina amb l’objectiu d’ensenyar, documentar i il·lustrar tot un contingut lúdic i pedagògic que va ser molt popular a tota Europa durant el segle XIX. Un joc que consistia a representar funcions teatrals i d'òpera a partir d'un muntatge de petits escenaris i personatges de paper retallats. Els teatres de paper van néixer en el cor de l’Europa burgesa al segle XIX i acaben a la meitat del segle  passat. El cinema primer i la televisió després van relegar aquesta joguina a la categoria de peça de museu, prou preuada per el món dels col·leccionistes.

Sota el comissariat de Francesc d'Assís López Sala amb peces que pertanyen a la seva col·lecció privada i amb préstecs de la col·lecció de Cal Tit, l’exposició reconstrueix la història dels teatres de paper amb més d’un centenar d’obres, entre teatres muntats, quadres o làmines retallables, que es van produir entre el 1850 i fins el 1965, a Catalunya, a l’estat espanyol, a Europa en països com Alemanya, França, Anglaterra, Itàlia, Àustria, Dinamarca, Països Baixos o Noruega; i també als Estats Units.

Exposició

La mostra consta d’una quarantena de teatres de paper muntats, una trentena de quadres, i una cinquantena de làmines retallables, a més de material de suport que s’utilitzava per recrear els teatres com diorames o opuscles. Es podran veure peces que recreen contes de cavallers, fades o sirenes; obres literàries d’autors com William Shakespeare o Goethe, ombres xineses, i peces que recreen botigues, interiors o jardins clàssics.

Una exposició que recull obres de les cases editorials més importants de l’època d’arreu del món: Joan Llorens i Antoni Bosch, Paluzie, Seix Barral i Camaleonte de Catalunya; de Madrid Succ i Hernando; Pellerin i A. Méricant de França; Jos. Scholz, J.F.Schreiber, Adolf Engel i Gustaf Kuhn d’Alemanya; M.Trentsensky d’Àustria; Marca Stella d'Itàlia;  Benjamin Pollock's, G. Skelt i A. How Mathews d’Anglaterra; A. Jacobsens de Dinamarca; o Singer dels Estats Units.

El responsable de l’àrea d’artesania del CCAM, Xavier Villas i Balasch, acompanyat del  comissari de la mostra Francesc d'Assís López Sala, inauguraran demà l’exposició a les 18.30 hores al Centre d’Artesania Catalunya, acte que es podrà seguir també a través del canal d’Instagram d’Artesania Catalunya @artesaniacat.

2  

Imatges

Paluzie

Paluzie 125

J.F.Schreiber

J.F.Schreiber 474