FOTO

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya s'integra al Sistema d'Arxius de Catalunya

query_builder   10 febrer 2022 16:04

event_note Nota de premsa

L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya s'integra al Sistema d'Arxius de Catalunya

  • La integració és el primer pas perquè l’arxiu del COAC esdevingui una secció de l’Arxiu Nacional de Catalunya
Foto

El Departament de Cultura ha aprovat integrar al Sistema d’Arxius de Catalunya la seu de Barcelona de l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). La integració, realitzada a sol·licitud del COAC, és el pas previ perquè aquesta institució pugui esdevenir secció de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

El Sistema d’Arxius de Catalunya (SAC) és el conjunt d’òrgans de l’Administració i d’arxius que garanteixen la gestió, la conservació, la protecció i la difusió i l’accés a la documentació de Catalunya. En aquest sentit, el SAC aplega els arxius que operen en territori català amb criteris de qualitat, enuncia els òrgans de l'administració responsables de dur a terme la política arxivística i els instruments del Sistema i impulsa la formulació d’un marc legal i normatiu adient.

Un arxiu amb més de 2 milions de documents

L’Arxiu Històric del COAC, nascut el 1969, és un dels centres de documentació sobre arquitectura més importants d’Europa que conserva més de 2.000.000 de documents procedents dels fons de 180 arquitectes. Plànols, cartografia, esbossos, dibuixos, publicacions, fotografies, correspondència i arxius audiovisuals, tots ells formen un conjunt excepcional que permet recórrer la història de l’arquitectura del nostre país des dels temps de la Renaixença fins als nostres dies. S’hi conserven fons com el del GATCPAC, Elias Rogent, Lluís Domènech i Montaner, MBM, Manuel de Solà-Morales, el Grup R o Óscar Tusquets i Lluís Clotet, entre molts d’altres.

A l’Arxiu Històric del COAC també hi ha dipositat un important fons fotogràfic construït a partir del treball de Francesc Català-Roca, Oriol Maspons o Leopoldo Pomés.

La documentació és consultable per professionals i ciutadania i, en els últims anys, també ha nodrit desenes d’exposicions d’importants museus nacionals i internacionals com el MACBA, el CCCB, el Musée d’Orsay o el MoMA de Nova York.

Gràcies a aquesta tasca de conservació i difusió de l’arquitectura catalana, el COAC va rebre el Premi Nacional de Cultura el 2019 i, recentment, també la Creu de Sant Jordi.


Les seccions de l’Arxiu Nacional

Com a institució arxivística, l’Arxiu Nacional de Catalunya és un important prescriptor de polítiques d’arxiu i patrimoni documental. Des de 2019, ofereix a grans arxius privats d’abast nacional la possibilitat de constituir-se com a seccions dependents, com en el cas del COAC. Mitjançant la figura de les seccions, es vol facilitar l’accés a la informació i la gestió documental dels arxius privats, que, per les seves característiques, sovint tenen dificultats per donar a conèixer els seus fons o són desconeguts per la ciutadania i per l’Administració de la Generalitat. Es vol, per tant, posar a l’abast de tothom fons privats, atès que alguns d’aquests conserven documentació històrica d’abast nacional de gran rellevància, que forma part del patrimoni documental català i que és imprescindible per al coneixement de la història del nostre país.

Les institucions d’arxiu que es constitueixen com a seccions continuen disposant d’autonomia en la seva gestió. La constitució com a secció comporta l’adaptació de tots els sistemes de treball als criteris i a la metodologia de l’Arxiu Nacional pel que fa al tractament arxivístic, la conservació i la digitalització dels fons documentals conservats en les seccions que en depenguin. Així mateix, la integració comporta la sortida conjunta a la xarxa de la descripció i la reproducció digital dels documents a través del portal Arxius en Línia, que dona accés a tots els fons i documents dels arxius de la Generalitat de Catalunya.

 

 

3  

Imatges

Foto_1

Foto_1 956

Foto_2

Foto_2 3738

Foto_3

Foto_3 4677