miniatura

Elena anuncia un canvi de criteris per fer prevaldre drets fonamentals en la tramitació d'expedients vinculats a la Llei de Seguretat Ciutadana

query_builder   14 febrer 2022 09:13

event_note Nota de premsa

Elena anuncia un canvi de criteris per fer prevaldre drets fonamentals en la tramitació d'expedients vinculats a la Llei de Seguretat Ciutadana

  • Els processos d’instrucció passaran a valorar en primera instància si les conductes estan emparades per drets fonamentals com la llibertat d’expressió o el dret de manifestació
Foto

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat aquest matí en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio que el Departament està treballant jurídicament uns nous criteris a partir dels quals es tramitaran els expedients vinculats a la Llei de Seguretat Ciutadana.

Elena ha avançat que els processos d’instrucció “passaran a valorar, en primer lloc, si les conductes estan emparades per drets fonamentals com el dret de manifestació, de reunió, d’informació o la llibertat d’expressió”. “Els nous criteris es basen en jurisprudència tant del Tribunal Constitucional com del Tribunal Europeu de Drets Humans, que diuen que l’exercici de drets fonamentals no es pot considerar un delicte”, ha explicat.

Segons Elena, “no té cap sentit que si un es mobilitza pacíficament tingui com a conseqüència una sanció”. El conseller també ha ressaltat, en referència el Partit dels Socialistes de Catalunya, que “partits que han defensat en campanya electoral la derogació de la Llei Mordassa no es posin les mans al cap quan no s’aplica de forma restrictiva”.

El titular d’Interior ha avançat també que se separarà orgànicament el procés de denúncia i el d’instrucció dels expedients, per tal que tinguin una dependència orgànica diferenciada. En concret, la instrucció dels expedients passarà a dependre de la Direcció General d’Administració de la Seguretat.

D’altra banda, el Departament i el cos de Mossos d’Esquadra estan treballant l’actualització del conveni amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya per a l’ús dels elements visuals identificatius per a periodistes. Elena ha explicat que la setmana passada es va produir una nova reunió amb el Col·legi i el Sindicat de la Imatge - UPIFC amb la participació del comissari en cap de Mossos, Josep Maria Estela, la intendenta Rosa Bosch i el secretari general d’Interior, Oriol Amorós. Les trobades tenen també com a objectiu reforçar la necessària col·laboració entre la policia i els professionals de la comunicació.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined