Plàstics al fons marí

El Departament d'Acció Climàtica detecta una densitat de més 13 kg/km2 de residus plàstics al litoral central de Catalunya

· Gairebé el 60% des residus plàstics són tovalloletes

query_builder   14 febrer 2022 12:06

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica detecta una densitat de més 13 kg/km2 de residus plàstics al litoral central de Catalunya

· Gairebé el 60% des residus plàstics són tovalloletes

El Departament d'Acció Climàtica publica el primer informe de l'impacte de la brossa marina als caladors pesquers
El Departament d'Acció Climàtica publica el primer informe de l'impacte de la brossa marina als caladors pesquers

L’Institut Català de Recerca per a la Governança de la Mar (ICATMAR), òrgan depenent de la Direcció General de Política Marítima del Departament d’Acció Climàtica, ha quantificat i caracteritzat l’impacte de la brossa marina als caladors de pesca de Catalunya.

A partir de les dades obtingudes, s’observa la important presència de la fracció plàstics de la brossa marina a la zona centre de Catalunya, amb una densitat de 13,7 kg/km2. Aquesta acumulació, coincideix amb les zones d’alta concentració d’habitants, i es troba principalment en el fons marí pròxim a la costa, entre 75-200 metres de fondària.

Cal destacar d’entre aquest residu plàstic les tovalloletes d’un sol ús, fetes de teixit no degradable que inclou plàstic com el polietilè (PET) o el polipropilè (PP), i que representen el 59,3% del residu plàstic a la zona centre de Catalunya.

Carbó cremat, fusta, vidre i plàstic

Els resultats també indiquen que, a escala global de Catalunya, la major part de brossa marina pescada correspon (en pes) a escòria, carbó cremat dels vaixells de vapor precipitat al fons marí, que representa un 36% del total de brossa; seguida de la fusta tractada, objectes o restes d’objectes manufacturats amb fusta, amb una presència del 25%; del vidre, que en representa el 19%, i finalment del plàstic, que en representa el 9%. Aquests resultats ens indiquen la petjada històrica de les rutes comercials i de navegació del Mediterrani, que roman als nostres fons marins.

Mostrejos mensuals en tres zones del litoral durant un any

Aquest estudi s’ha fet a partir de mostrejos mensuals, duts a terme en el període que va de setembre de 2020 a agost de 2021, amb embarcacions de pesca d’arrossegament en tres zones del litoral: a la zona nord, les mostres són dels ports de Roses, Palamós, Blanes i Arenys de Mar; a la costa central, les mostres corresponen als ports de Barcelona, Vilanova i la Geltrú i Tarragona; i a la zona sud, les mostres són dels ports de l’Ametlla de Mar i Sant Carles de la Ràpita.

Les mostres obtingudes de brossa marina corresponen a diferents fondàries i han estat analitzades posteriorment al laboratori.

Aquest mostreig i caracterització es farà anualment en el marc de les campanyes ICATMAR.

En aquest enllaç trobareu l’informe complet de la brossa marina de caladors pesquers de la costa catalana: http://agricultura.gencat.cat/web/.content/08-pesca/politica-maritima/enllacos-documents/fitxers-binaris/informe-brossa-icatmar-2020-22021.pdf

 

gràfic