La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, durant la roda de premsa sobre l'impacte de la reforma laboral

El Departament de Recerca i Universitats denuncia l'afectació de la reforma laboral i reclama eliminar la taxa de reposició per afavorir l'estabilització dels investigadors

Aporta una proposta legislativa per corregir l'impacte de la reforma laboral en la contractació del personal científic

query_builder   14 febrer 2022 13:22

event_note Nota de premsa

El Departament de Recerca i Universitats denuncia l'afectació de la reforma laboral i reclama eliminar la taxa de reposició per afavorir l'estabilització dels investigadors

Aporta una proposta legislativa per corregir l'impacte de la reforma laboral en la contractació del personal científic

  • La consellera Geis destaca que “amb aquesta proposta legislativa liderem les demandes de la comunitat científica catalana per donar una solució immediata a les fórmules de contractació eliminades per la reforma laboral”
  • La proposta legislativa presentada pel Departament de Recerca i Universitats està consensuada amb el sistema català de coneixement
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, durant la roda de premsa sobre l'impacte de la reforma laboral

El Departament de Recerca i Universitats ha presentat al govern de l’Estat una proposta legislativa per donar una solució immediata a la greu afectació de la reforma laboral en les fórmules de contractació de les universitats, els centres de recerca i les instal·lacions científico-tècniques singulars. La iniciativa legislativa catalana permet revertir els efectes imminents de l’eliminació del contracte d’obra i servei en centres de recerca, universitats i instal·lacions científico-tècniques singulars. En alguns casos, s’estima que fins a un 70% d’aquest tipus de contractes no exempcionats queden sense efecte a partir del 31 de març, data d’entrada en vigor de la reforma laboral.

Davant d’aquesta situació, el Departament de Recerca i Universitats surt en defensa de la comunitat científica catalana. En el decurs d’una roda de premsa, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha explicat que aquesta ha fet conèixer per carta aquesta proposta legislativa a la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant. “Amb aquesta proposta legislativa liderem les demandes de la comunitat científica catalana per donar una solució immediata a les fórmules de contractació eliminades per la reforma laboral”, ha destacat la consellera Geis.

“Denunciem aquesta irresponsabilitat i aquest mal govern perquè una vegada més s’aprova una reforma laboral sense tenir en compte l’impacte en la comunitat científica del país”, ha remarcat Geis.

Aquesta proposta legislativa, consensuada amb el sistema català de coneixement, consisteix en un Reial Decret de modificació de la disposició addicional 23 de l’actual llei espanyola de la ciència. La iniciativa legislativa catalana preveu “establir un contracte específic per a la realització de projectes i plans públics d’investigació científica i tècnica, o d’innovació”, ha explicat Geis. A aquest tipus de contractació es podrien acollir les administracions públiques, les universitats públiques, els organismes públics d’investigació de les administracions públiques, així com els consorcis i les fundacions d’investigació del sector públic. D’aquesta manera, totes aquestes entitats del sector públic “podrien contractar personal investigador i tècnic d’acord amb els principals d’igualtat, mèrit i capacitat”, ha afegit la consellera. Aquest tipus de contractació seria de caràcter indefinit pel temps necessari per a l’execució dels projectes.

“Aquesta proposta aporta una solució a l’error comès pel Govern de l’Estat i permet donar una sortida el més aviat possible”, ha assegurat la consellera Geis. Per tant, Geis ha afegit que “demanem avui que es corregeixi el més aviat possible amb aquesta proposta que nosaltres tenim redactada que permet salvar aquests contractes fins que s’aprovi la llei de la ciència espanyola que no està encara al Congrés, no podem estar tants mesos sense una cobertura jurídica per a tots aquests investigadors”.

La fórmula de contractació d'obra i servei és habitual en l'àmbit de la ciència ja que un alt percentatge del finançament dels projectes de recerca prové de fons externs. La reforma laboral contempla algunes excepcions, com ara els contractes derivats de la captació de fons europeus, però ha deixat sense cobertura jurídica fins a un 70% d’aquests tipus de contractacions als centres CERCA i al voltant d’un 50% dels de les universitats. La majoria dels contractes afectats provenen del finançament a través de fons privats.

“Hi ha una gran preocupació entre el sector del coneixement del país per l’afectació que la desaparició d’aquesta modalitat de contracte pot provocar en les universitats, els centres de recerca i les instal·lacions científico-tècniques singulars. És per això que impulsen una iniciativa legislativa consensuada amb el conjunt del sistema català de recerca i universitats”, ha subratllat Geis.

A més, la consellera Geis ha assenyalat “el contrasentit” que suposa mantenir la taxa de reposició estatal en la contractació del sector públic mentre s’aprova una reforma laboral que estableix que “tota la contractació sigui per contractes indefinits”. Actualment, la contractació de personal amb caràcter indefinit està fortament limitada per la imposició, per part de l’Estat, de taxes de reposició de personal totalment insuficients per garantir el manteniment de les línies de recerca vigents amb investigadors i tècnics contractats de forma estable.

La consellera Geis ha reiterat que des del Departament de Recerca i Universitats “defensem unes condicions laborals dignes dels nostres investigadors i tècnics, i la seva estabilització, així com assegurar el relleu general i evitar la precarització dels llocs de treball”. Per aquesta raó, Geis ha exigit “la supressió de la taxa de reposició” ja que permetria “l’estabilització d’aquests professionals”.

 

Carta a la ministra de Ciència i Innovació

En la carta adreçada a la ministra de Ciència i Innovació, s’insta a donar “resposta urgent” als efectes imminents de l’eliminació del contracte d’obra i servei que “posa en risc bona part de l’activitat d’investigació” que es realitza al sistema de coneixement de Catalunya.

Des del Departament de Recerca i Universitats, s’ha analitzat amb profunditat la normativa vigent i cap dona aixopluc a aquesta problemàtica sorgida arran de l’aprovació de la reforma laboral estatal que “no ha previst les derivades que tindrà sobre el conjunt del sistema”, tal i com el propi ministeri ha reconegut. “Tal com ens va confirmar el Ministeri de Ciència, no s’ha avaluat l'impacte de la reforma laboral sobre la ciència i això afecta molts contractes d'investigadors i investigadores. La comunitat científica de Catalunya, lògicament, està molt preocupada”, indica la carta. Tampoc la futura llei de la ciència espanyola aporta cap solució al problema generat per l’aprovació de la reforma laboral.

Per totes aquestes raons, en la carta adreçada a la ministra es reitera en la necessitat de tirar endavant la iniciativa legislativa que el Departament de Recerca i Universitats ha treballat conjuntament amb les agents del sistema català de coneixement.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined