Imatge de la trobada virtual entre el Departament d'Igualtat i Feminismes i representants dels ens locals del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

El programa TempsxCures destinarà 12,7M€ a les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental

query_builder   14 febrer 2022 12:51

event_note Nota de premsa

El programa TempsxCures destinarà 12,7M€ a les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental

  • La ciutat de Barcelona rebrà 3,5M€, i l’Hospitalet de Llobregat i Terrassa, uns 650.000 euros cadascuna.
  • La directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs s’ha reunit aquest dilluns amb representants dels ens locals de la demarcació de Barcelona per presentar el desplegament del programa.
Imatge de la trobada virtual del Departament amb representants dels ens locals del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.
La directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, Núria Vergés Bosch, s’ha reunit aquest dilluns amb representants d’ens locals del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental per presentar el desplegament del programa TempsxCures. Una iniciativa que ha de permetre una “democratització de les cures” i “un avenç en la igualtat, en molts sentits: entre territoris, entre homes i dones, i entre famílies i criatures”, segons ha afirmat Vergés.

A la reunió, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha compartit els principals eixos del programa i ha resolt dubtes i inquietuds plantejats des dels ens locals, tant en relació amb la justificació de projectes de cures ja executats el 2021 com sobre la posada en marxa de noves accions de cara al 2022. La directora general ha subratllat que, per al Departament, és fonamental la col·laboració amb les administracions de proximitat per poder implementar correctament el TempsxCures. “Ens feu molta falta, sou imprescindibles per tirar-ho endavant”, ha dit Vergés. En aquest sentit, el programa facilita que siguin els municipis els que identifiquin els serveis de cures més adequats per a cada realitat, amb la coordinació i acompanyament del Departament.

La corresponsabilitat i la revalorització de les cures i del temps per viure són una línia prioritària del Departament d’Igualtat i Feminismes. Per això, el programa TempsxCures compta amb un finançament de més de 20 milions d’euros fins a finals de 2022, per a tot el territori català. D’aquests, 12.751.465,16 euros estan destinats a les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

Els fons es distribuiran entre els municipis de més de 20.000 habitants i els consells comarcals de la demarcació. Per ciutats, Barcelona rebrà 3.541.616,78 euros; l’Hospitalet de Llobregat, 653.811,91 euros; Terrassa, 652.550,47 euros; Sabadell, 595.509,19 euros; Badalona, 595.077,19 euros; Mataró, 364.216,39 euros; Santa Coloma de Gramenet, 322.934,47 euros, i Sant Cugat del Vallès, 308.187,70 euros.

Corresponsabilitat i equitat

Amb el programa TempsxCures, el Govern es corresponsabilitza per primera vegada de les cures d’infants i adolescents de 0 a 14 anys. En aquest sentit, Vergés ha reiterat que “cuidar no pot continuar sent només una feina que facin les dones, sinó que conjuntament hem d'esdevenir una societat més cuidadora, que generi temps i benestar de manera més igualitària per tothom”.

TempsxCures avança en la garantia del dret a les cures com a dret universal i, a la vegada, impulsa el dret a tenir temps, un temps alliberat no només per a la inserció laboral, sinó també per a la participació social i política, la formació o l’oci. Entre els serveis que es poden finançar a través d’aquest programa, hi ha casals en períodes no lectius, serveis puntuals de cura en equipaments, espais d’acollida a les escoles fora de l’horari escolar, colònies, campaments, ludoteques o serveis puntuals de cura a domicili.

Cal destacar que TempsxCures té en compte la diversitat de les famílies i de les dones, i les seves necessitats. Per això, prioritza la prestació de serveis per a famílies monoparentals, dones en situació de violència masclista, dones en situació d’atur de llarga durada, dones de més de 52 anys, dones migrades i famílies amb responsabilitats afegides de cura.

A més, el programa té com a objectiu revaloritzar el treball de cures, incrementant l’ocupació de qualitat en aquest sector i establint noves vies d’acreditació professional per a les cures, cosa que permetrà a moltes dones accedir a millors condicions laborals.

Una guia per als ens locals

Per tal de facilitar la implementació del programa TempsxCures a tot el territori de Catalunya, el Departament d’Igualtat i Feminismes, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya han elaborat una guia. El document respon a l’objectiu de resoldre dubtes i acompanyar els ajuntaments i els consells comarcals en el procés de desplegament.