Fotografia d'una mà i una finestra en un dia de pluja.

Igualtat i Feminismes activa la Taula de contingència del Comitè d'Acollida de les Persones Refugiades

query_builder   28 febrer 2022 12:28

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes activa la Taula de contingència del Comitè d'Acollida de les Persones Refugiades

  • El Departament lidera a Catalunya la coordinació de la resposta a l’emergència d'Ucraïna.
  • Durant el cap de setmana, s’han atès 55 consultes relacionades amb Ucraïna.
Fotografia d'una mà i una finestra en un dia de pluja.
L’atac de Rússia contra Ucraïna està provocant la sortida de la població de les seves fronteres, a la recerca de protecció internacional. Tot i que les principals vies de fugida són Polònia, Eslovàquia, Romania i Moldàvia, es preveu que algunes de les milers de persones desplaçades puguin arribar a Catalunya, on hi ha una important comunitat ucraïnesa.

Per tal de coordinar l’acollida d’aquestes persones, la Conselleria d’Igualtat i Feminismes —departament competent en la matèria— ha activat la Taula de contingència del Comitè d’Acollida de les Persones Refugiades. Aquest espai operatiu ha de permetre articular una resposta per a les necessitats que puguin sorgir, tenint en compte tots els recursos disponibles.

El Comitè d’Acollida de les Persones Refugiades està presidit per la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, i està format per entitats especialitzades en matèria d’acollida, entitats municipalistes i representants de tots els departaments de la Generalitat. Per tal de gestionar la situació actual, s'ha convocat un grup específic per abordar la situació de les persones ucraïneses, que es reunirà demà dimarts.

En aquests moments, el Govern té constància d’una quarantena de persones ucraïneses que han quedat atrapades a Catalunya, que estan sent ateses en el marc d’un dispositiu d’emergència i que han sol·licitat informació sobre l’asil.

55 consultes durant el cap de setmana

Des de divendres passat, el Departament d’Igualtat i Feminismes té activats canals per a les persones que vulguin sol·licitar informació relacionada amb l’acollida i la petició d'asil. A banda de donar informació sobre procediments i tràmits, aquests canals poden proporcionar assessorament jurídic i suport psicològic.

Durant el cap de setmana, s'han atès 55 consultes relacionades amb Ucraïna. S'han rebut qüestions vinculades a l’estat de les fronteres i la possibilitat d’arribar a Catalunya a través de vies segures; la realització dels tràmits per a la sol·licitud d’asil i per a altres processos d’estrangeria, com per exemple el reagrupament familiar; les dades del consolat, i la possibilitat de disposar de suport jurídic i psicològic. A més, també s’han recollit ofertes de persones voluntàries que volen contribuir a la resposta a la situació d’emergència.

Per una altra banda, el Departament d’Igualtat i Feminismes, a través de la xarxa territorial dels serveis d’acollida de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme, ofereix l'orientació i els serveis d’interpretació que es puguin requerir en l’arribada de persones que necessiten protecció internacional.

El Govern, compromès amb l’acollida

El Govern de la Generalitat manifesta voluntat i capacitat d’acollida de les persones desplaçades arran del conflicte a Ucraïna, i demana a l’Estat Espanyol —que en té la competència exclusiva— que faciliti els tràmits d’estrangeria i d’accés a la protecció internacional pertinents.

En relació amb el programa estatal d’acollida, la directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme, Eunice Romero Rivera, adverteix de “deficiències en diversos punts”. D’una banda, Romero subratlla que “els serveis de tramitació fa temps que estan col·lapsats i presenten retards en l’atorgament de cites”, i de l’altra, insisteix que “cal garantir celeritat i codecisió en el procés d’assignació de places, tenint en compte les necessitats i la xarxa de suport de les persones sol·licitants d’asil”. En aquest sentit, el Govern de la Generalitat es compromet a col·laborar amb totes les institucions implicades per tal de proporcionar una atenció adequada a totes les tramitacions vinculades amb aquesta crisi.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined