Fotografia reunió

El Consell Lingüístic Assessor proposarà les bases pedagògiques i lingüístiques per reforçar el model d'escola catalana

query_builder   4 març 2022 19:21

event_note Nota de premsa

El Consell Lingüístic Assessor proposarà les bases pedagògiques i lingüístiques per reforçar el model d'escola catalana

  • El conseller Gonzàlez-Cambray ha fet aquest encàrrec en la primera reunió del Consell Assessor
  • El nou òrgan ha celebrat la trobada, presidida per la lingüista Carme Junyent, amb la participació de 16 personalitats expertes en diferents sectors
Foto

El Consell Lingüístic Assessor ha celebrat aquesta tarda la primera trobada des de la seva creació dimarts passat en el Consell Executiu del Govern. Aquest òrgan consultiu definirà a partir d'ara les estratègies pedagògiques i lingüístiques per impulsar l’ús del català als centres educatius.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha fet avui l’encàrrec al consell recentment constituït per tal que elabori propostes de millora en l’ús de la llengua catalana a escoles i instituts. A partir d’aquí, el Departament d'Educació treballarà per assolir el consens social i polític per desplegar la normativa que reforci el català al sistema educatiu, tenint en compte la situació actual del model lingüístic. L’encàrrec del Consell Assessor es presentarà en la propera Cimera per la llengua, així com als grups parlamentaris.

El conseller d’Educació ha manifestat que el document del Consell Lingüístic Assessor “ens ha de servir de base per al consens pedagògic. L’elaboraran experts que treballaran des de la transparència, l’objectivitat i l’expertesa i ens ha de servir com a base per elaborar una nova normativa que ha de tenir el consens social i el consens polític a través dels grups parlamentaris”.

Gonzàlez-Cambray ha afirmat que “fem un pas més, estem en una situació on hem d’incrementar l’ús del català i hem de passar a l’acció, estem desplegant un pla d’impuls i aquest és un pas més per incrementar el català als nostres centres educatius. Ho farem acompanyant els nostres mestres i ho farem en benefici de l’alumnat perquè el model d’escola catalana és garantia d’èxit i d’igualtat”.

El nou òrgan està presidit per la lingüista Carme Junyent i format per 16 experts de diferents àmbits, com ara acadèmics, docents, divulgadors, experts en dret, en divulgació, i del Consell Escolar de Catalunya, entre altres:

Jaume Ametller i Leal

Carla Benet Duran

Immaculada Buñuel Azor

Teresa Cabré i Castellví

Marina Gay Faura

Pol Gisé

Conxita Gimeno i Sorribas

Alba Granell Rosich

Marina Massaguer Comes

Eva Pons Parera

Joan Manuel del Pozo i Álvarez

Olga Quesada Baiges

Héctor Ruiz Martín

Màrius Serra i Roig

Jesus Viñas i Cirera

Per la seva banda, Carme Junyent ha manifestat que “si he acceptat la proposta del conseller va ser perquè per primera vegada un membre del Govern va dir públicament que la situació de la llengua no era precisament bona. Fa anys que ho veiem, des dels anys 90 la llengua ens estava avisant i no hi havia ningú que reaccionés i agraeixo al conseller que per fi algú que té responsabilitat ho hagi dit”.

Els membres del Consell aportaran els seus coneixements en els diferents àmbits que, d’una forma o l'altra, també incideixen en l’ús de la llengua. A partir d’aquí, proposaran les estratègies pedagògiques més adequades per actualitzar i refermar el model d’escola catalana a la realitat de les aules.

El passat novembre, Educació va presentar el Pla de promoció de la llengua catalana als centres, després que les dades recollides pel Consell Superior d’Avaluació dels darrers 15 anys evidenciessin que l’ús del català ha disminuït tant entre l’alumnat com en la relació entre el grup classe i el professorat. És per aconseguir revertir aquesta situació que el Departament va anunciar un seguit d’accions dins del Pla de promoció. Entre elles, l’anàlisi de la situació dels centres educatius, la formació del professorat i la creació dels Grups impulsors. Totes aquestes iniciatives es completaran amb el treball que durà a terme el Consell Lingüístic Assessor.

De forma paral·lela, Educació lliurarà aquest mes de març una enquesta sobre els usos lingüístics escolars a Catalunya a una mostra de 15.000 alumnes. Un qüestionari pilot que posteriorment s’estendrà a tot l’alumnat dels centres, i que ha estat elaborat per l’equip del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació (CUSC) de la Universitat de Barcelona.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 469

1  

Fitxers adjunts

Currículums membres Consell Lingüístic Assessor

Currículums membres Consell Lingüístic Assessor
PDF | 26

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined