Commemoració del Dia Internacional de les Dones a Girona.

Girona reivindica avançar cap a una normalitat feminista en el marc del Dia Internacional de les Dones

query_builder   5 març 2022 14:39

event_note Nota de premsa

Girona reivindica avançar cap a una normalitat feminista en el marc del Dia Internacional de les Dones

  • La consellera Verge ha reclamat que “la transformació feminista la volem ara, perquè no podem demanar a les dones que esperin més”.
  • L’acte ha comptat amb la lectura de la Declaració institucional del 8 de març per part de diverses dones gironines vinculades a la igualtat feminista, i amb una actuació de dansa del grup Pilar Dos.
Commemoració del Dia Internacional de les Dones a Girona.
“Som les dones del present les que hem de viure la normalitat feminista i, per tant, treballar des de les institucions i entitats per fer-la realitat avui”. Així de contundent s'ha expressat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, en la cloenda de l’acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones aquest dissabte 5 de març a Girona.

El lema de la campanya que el Departament d’Igualtat i Feminismes ha impulsat en motiu del 8 de març, és un clam a avançar ‘cap a una normalitat feminista’. Verge ha denunciat que “aquesta normalitat patriarcal el que fa és coartar la nostra llibertat. Per això feminisme es molt més que igualtat, és un clam de llibertat”.

Verga ha recordat totes les desigualtats que encara avui patim les dones, com la bretxa salarial, que fa que “cobrem sis mil euros menys que els homes per fer la mateixa feina”, el major temps que dediquem a les cures en relació als homes, o la invisibilització de les dones en els mitjans de comunicació.

“Totes aquestes situacions de desigualtat i discriminació les vivim quotidianament les dones, per tant, no ens serveix tornar simplement a la normalitat”, ha continuat Verge. “Deixem enrere aquesta normalitat patriarcal que ens condiciona la vida, i passem a una normalitat feminista que hem d’empènyer des de tots els sectors socials, especialment des de les institucions perquè hi tenim l’obligació. I ho hem de fer ara”.

L’acte, conduït per Rosó Feliu Hereu, s’ha iniciat amb el parlament de la delegada del Govern de Catalunya a Girona, Laia Cañigueral Olivé, que ha compartit que el Dia Internacional de les Dones “posa de relleu la suma d’esforços i la feina inqüestionable que s’ha fet per avançar vers la igualtat, però sobretot, aquest 8M ens ha de servir també per subratllar que encara ens queda molt per camí per fer. El masclisme perdura i és molt present en el nostre dia a dia”. Cañigueral ha afegit que “per erradicar-lo hem d’impulsar polítiques valentes i fer pedagogia en tots els àmbits de la nostra societat”. En aquest sentit, el paper de les institucions amb el Departament d’Igualtat i Feminismes al front és clau, com també ho és el de la societat civil.

L’acte ha comptat amb l’actuació de dansa del grup Pilar Dos, format per Clàudia Gómez, Raquel Viñuales i Iñaki Plaza.

Verge ha conclòs la seva intervenció reivindicant que la transformació feminista la volem ara, “perquè no podem demanar a les dones que esperin més. Ho volem per les generacions que vindran evidentment, però també per les dones del present. Visca la lluita feminista”.



Dones gironines vinculades a la igualtat feminista

La lectura de la Declaració Institucional del 8M ha anat a càrrec de 5 dones vinculades a la igualtat feminista a les comarques gironines, que han compartit les seves experiències vitals. Imma Sau Giralt, nascuda a Barcelona, és referent en la formació contra les mutilacions genitals femenines dins l’àmbit sanitari. És membre de l’associació JOKKERE ENDAM constituïda per persones provinents de Senegal i Catalunya que, de forma conjunta, treballen per portar a terme projectes de cooperació, solidaritat i participació ciutadana tot seguint uns criteris d’igualtat, ètica, transparència, drets humans i antirracisme.

Per la seva banda, Carmen Avila Pérez, nascuda al Baix Empordà, ha compartit la seva vida dedicada al món de la pesca que, com tantes altres dones, ha estat invisible als ulls de la societat. Carmen ha treballat com a ‘remendadora’ sense horaris, apedaçant i cosint trossos malmesos de les xarxes per pescar, alhora que ha realitzat totes les cures de la família i ha facilitat cada dia la vida del pescador. Ella també representa noves generacions de filles i fills que lluiten per fer per viure l’ofici de pescador, alhora que dona visibilitat a la dona en el sector pesquer, a través de la Cooperativa la Mar de Dones.

Vanessa Apablaza Contreras, nascuda a Xile, va iniciar la seva transició als 16 anys. Forma part de l’espai LGTBI+ de Girona, acompanyant i ajudant principalment a dones LTB+ (Lesbianes, Trans* i Bisexuals) que, com ella, pateixen discriminació en molts àmbits degut a la seva orientació sexual o identitat de gènere.

La quarta ponent ha estat Jessenia Lagos, nascuda a Honduras i llicenciada en psicologia i en economia i finances, i que va treballar molts anys en recursos humans. El procés migratori des d’Hondures que va realitzar per les condicions econòmiques, polítiques i socials, va comportar que iniciés a Catalunya una nova experiència com a dona migrant en situació administrativa irregular, dedicant-se al treballs de la llar i cures. Des de llavors, junt amb les seves companyes del sector de les cures, va iniciar l’activisme per posar en valor el treball de la llar i de les cures i conscienciar a la societat gironina i a la comunitat migrant femenina sobre els seus drets laborals. Actualment treballa com a operària de producció.

Per últim, Carme Bosch Amblas, nascuda a Salt, ha lluitat pels drets de la classe treballadora des dels anys 70, participant en la creació del sindicat CCOO a Girona i formant part de la Secretaria de la Dona del sindicat. Actualment és la representant de la Gent Gran del Consell Consultiu de la Comarca del Gironès, continua amb el sindicat de CCOO i segueix participant a la Secretaria de la Dona, tant a Girona com a nivell de Catalunya.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined