Participants a la reunió de la taula de contingència del Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades.

Igualtat i Feminismes reforçarà amb 40 professionals addicionals la xarxa d'agents d'acollida per millorar el suport als ens locals

query_builder   16 març 2022 17:44

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes reforçarà amb 40 professionals addicionals la xarxa d'agents d'acollida per millorar el suport als ens locals

  • Aquest dimecres s’ha celebrat una nova reunió del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, presidida per la consellera Tània Verge.
  • Govern, Consolat, ens locals i entitats especialitzades posaran en marxa un recompte unificat per millorar la recollida de dades de les persones refugiades procedents d’Ucraïna.
  • La línia 900 900 120, d’atenció a les violències masclistes, ofereix des d’aquest dimecres atenció en ucraïnès.
Participants a la reunió de la taula de contingència del Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presidit aquest dimecres una nova reunió de la taula de contingència del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades (CAPR). Verge ha iniciat la trobada amb un missatge de tranquil·litat i d’agraïment. “Durant aquestes primeres setmanes hem fet front a la incertesa generada per l'escalada de la guerra a Ucraïna i per la manca d’aterratge de la directiva de protecció temporal, però a partir d’ara ens serà més fàcil planificar conjuntament les mesures d’acollida”, ha dit la consellera. “Agraïm als ens locals i a les entitats especialitzades l’important esforç que han estat fent durant aquest temps, i també, de manera significativa, la contribució de la comunitat ucraïnesa que viu a Catalunya”, ha afegit.

A més, la consellera ha posat en valor la solidaritat que ha demostrat la societat civil en aquestes primeres setmanes. Ara bé, tant des d’Igualtat i Feminismes com des d’altres departaments del Govern s’ha reiterat la importància de vehicular la solidaritat amb Ucraïna a través d'institucions i entitats especialitzades. Representants d’entitats municipalistes i d’entitats expertes en migracions i refugi han coincidit també en aquest posicionament, que té com a objectiu garantir el respecte dels drets humans de les persones refugiades i prevenir activitats delictives que poden donar-se en situacions de crisi.

A continuació, la consellera i altres representants del Govern han passat a actualitzar les darreres informacions disponibles en relació amb l’acollida, l’atenció sanitària, les polítiques d’ocupació i l’escolarització d’infants i adolescents.

La secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona, ha destacat que per al Govern és prioritari proporcionar “una acollida que incorpori plenament la perspectiva de gènere i que posi els drets humans de les persones refugiades al centre”. En aquest sentit, Mata ha anunciat que la línia 900 900 120, d’atenció a les violències masclistes, ja ofereix servei en ucraïnès, i ha explicat que s’està treballant també perquè la xarxa de Serveis d’Atenció Integral, de suport al col·lectiu LGBTI, també pugui incorporar l’atenció en ucraïnès.

Recompte unificat

Per tal de millorar la recollida de dades en relació amb les arribades de la població ucraïnesa i les necessitats d’entitats i municipis, des d’Igualtat i Feminismes s’ha proposat unificar els recomptes i generar un únic registre. Aquest mecanisme, que comptarà amb el suport del Consolat, Creu Roja, l’Ajuntament de Barcelona i altres ens locals, permetrà oferir una fotografia més acurada de la situació i realitzar millors projeccions de futur. A diferència de com s’ha estat fent fins ara, les dades s’actualitzaran dues vegades a la setmana: els dimarts i els divendres.

Acollida articulada amb equilibri territorial

La centralització genera moltes disfuncions, i per tant, és important que en l’acollida de les persones refugiades ucraïneses es tingui en compte la Catalunya sencera, i s’entengui que les persones no només arriben a Barcelona, sinó a tot el territori”, ha afirmat la consellera. Per això, des d’Igualtat i Feminismes s’ha anunciat el reforç de la xarxa d’agents d’acollida, especialment per als municipis que estan acollint un volum important persones refugiades, amb 40 professionals addicionals, que se sumen als i les 72 que ja operen als diferents consells comarcals i ajuntaments de municipis de més de 20.000 habitants. També es preveu reforçar el finançament dels serveis de traducció i suport jurídic.

Per la seva banda, la directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme, Eunice Romero Rivera, ha recordat que “els municipis són la porta d’entrada de la majoria de consultes” i ha afirmat, en aquest sentit, que “el Govern ha de poder adaptar-se als escenaris canviants que està generant aquesta crisi”. En aquests moments, s’està treballant amb totes les delegacions territorials, entitats municipalistes i consistoris per poder recollir informació que permeti articular una acollida amb equitat territorial. Això, ha dit Romero, serà “especialment important més enllà d’aquest moment de primera acollida, de l’emergència”.

La Comissió Delegada: òrgan coordinador del Govern

La invasió d’Ucraïna per part de Rússia impacta Catalunya en diverses dimensions que, al Govern, requereixen l’acció de diversos departaments. Per això, aquesta setmana s’ha constituït una Comissió Delegada que engloba les conselleries més directament implicades en la gestió de les diferents conseqüències de la guerra (ajuda humanitària, acollida, empreses, energia, etc.). L’objectiu d’aquesta Comissió és agilitzar la presa de decisions i coordinar l’acció interdepartamental per garantir l’accés als serveis bàsics de les persones refugiades.


La taula de contingència del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades és un espai de coordinació en què participen diversos departaments del Govern, l’Ajuntament de Barcelona, entitats municipalistes, entitats especialitzades en migracions i refugi, i el Consolat General d’Ucraïna a Barcelona. És un espai operatiu que en aquests moments està gestionant les polítiques d’acollida de la població ucraïnesa que fuig de la guerra. A la reunió d’aquest dimecres, a més de les representants del Departament d’Igualtat i Feminismes, hi han assistit, entre altres, l’honorable senyor Oleksandr Dzoma, cònsol d’Ucraïna; Enric Morist Güell, coordinador de Creu Roja a Catalunya; Marc Serra Solé, regidor de Drets de Ciutadania, Participació i Justícia Global de l’Ajuntament de Barcelona; representants d’altres departaments del Govern que formen part del Comitè, i representants de la Federació Catalana de Municipis, l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Micropobles de Catalunya, entre altres.