El president Aragonès, durant la compareixença

President Aragonès: "Volem fer un cos policial modern i avançat que sigui reflex de la societat a la qual serveix"

query_builder   23 març 2022 13:09

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Volem fer un cos policial modern i avançat que sigui reflex de la societat a la qual serveix"

El president Aragonès, durant la compareixença. Autor: Jordi Bedmar
El president Aragonès, durant la compareixença. Autor: Jordi Bedmar

 

  • El cap del Govern ha comparegut davant el Parlament per informar sobre els canvis en la cúpula dels Mossos d’Esquadra
  •  Pere Aragonès referma “el compromís inequívoc” de la policia catalana en la lluita contra la corrupció i titlla d’”immoral” les acusacions al cos d’algunes formacions polítiques
  • El president agraeix la “feina ben feta” dels anteriors responsables de la policia catalana i mostra “tot el seu suport” a la nova cúpula

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut aquest migdia al Parlament per informar sobre els canvis en la cúpula dels Mossos d’Esquadra i en la Comissaria General d’Investigació Criminal. Pere Aragonès ha afirmat que aquests canvis “volen obrir una nova etapa necessària als Mossos”, incorporant una nova direcció “amb força i energia renovada”,  que partint de la bona feina feta fins ara “segueixi potenciant i millorant” el cos amb la mirada posada en l’horitzó 2030.  Davant els reptes que té el cos, el president ha assegurat que el Govern vol “aplicar la seva visió transformadora a les polítiques de seguretat”, i impulsar un “cos policial modern i avançat”, que “sigui el reflex de la societat”; que es mogui “amb tota l’exigència democràtica”; amb la “màxima transparència” en totes les actuacions, i amb el màxim “compromís contra la corrupció”.

Per a Pere Aragonès els canvis han de sevir per fer una policia “més social, més propera a la gent, més feminitzada, més semblant a la societat que serveix; més diversa; més innovadora i amb un clar relleu generacional”. I en aquesta voluntat ha emmarcat algunes de les fites ja assolides per la Conselleria d’Interior per avançar cap aquest model de policia, com és el cas de l’ampliació del sostre de plantilla dels Mossos a 22.006 agents i la jubilació anticipada dels seus membres, que, ha dit, “ara tothom celebra, però arriben gràcies a determinades capacitats negociadores i compromisos”.

 En aquesta línia, el president ha destacat també que s’hagi “avançat molt en la feminització” del cos, introduint “una reserva d’un 40% de places per a dones” en les convocatòries d’accés al cos de Mossos, i s’hagi aprovat “el pla d’igualtat” al si de la policia catalana. També ha posat de relleu que, gràcies als pressupostos del 2002, es disposi “d’un nivell d’inversió inèdit que ens permet revertir les retallades i dotar el cos dels mitjans i recursos necessaris”. “El cos ha passat 7 anys sense sumar cap nou agent”, ha ressaltat.

I ha remarcat ambé algunes de les accions dutes a terme per maximitzar la transparència i la qualitat democràtica del cos i potenciar el combat contra la ciberdeliqüència, entre altres exemples.

 

Compromís en la lluita contra la corrupció

En el decurs de la seva intervenció, el cap de l’Executiu s’ha referit també a les “acusacions partidistes” envers els canvis a la cúpula dels mossos, i ha atribuït al “pim-pam-pum polític” les qualificacions d’algunes formacions polítiques, que ”barregen la crítica als relleus dels Mossos amb un hipotètic afebliment de la lluita contra la corrupció”, la qual cosa ,ha dit, “és immoral” i “no busca enfortir la policia de Catalunya”. “Els Mossos d’Esquadra són un referent de la lluita contra la corrupció”, ha assegurat Pere Aragonès posant com a exemple alguns dels casos investigats els últims anys i que han afectat a diferents partits polítics.  I ha insistit: “el compromís contra la corrupció dels Mossos és inequívoc, i posar-ho en dubte és un atac infundat, aberrant i ple de malícia.

Que ningú pretengui posar-nos a tots al mateix sac perquè no tots som iguals, no tots utilitzem la policia amb finalitats polítiques com fa l’Estat amb una policia patriòtica que els hauria d’avergonyir, ni tots els partits poden parlar amb la mateixa seguretat de compromís contra la corrupció”, ha continuat dient Pere Aragonès.

I en aquesta línia ha anunciat que es “doblaran els agents destinats a l’àrea d’anticorrupció del cos i es blindaran encara més els protocols d’actuació”, perquè “la corrupció és un dels principals mals de la democràcia” i “nosaltres som un Govern que té la voluntat de reforçar encara més el caràcter democràtic de la nostra policia”.

El president de  la Generalitat ha finalitzat la seva compareixença expressant “tot l’agraïment per la feina i el compromís de l’anterior cúpula, començant pel Major Trapero”, i ha traslladat també “tot el meu suport”  al nou comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela; a la intendenta Rosa Bosch; el comissari Eduard Sallent i la inspectora Montse Escudé, que “tenen l’encàrrec de liderar aquesta nova etapa al capdavant de la prefectura de la policia, a qui desitjo molta sort i encerts, que vull fer extensiu a tots els les agents del cos del Mossos d’Esquadra”. Feu una feina dificilíssima, la qual només es pot fer des d’un compromís i una vocació de servei absolut”, ha reblat.