Cultura

El Departament de Cultura obre la convocatòria per a projectes de pòdcasts culturals en català o occità

query_builder   25 març 2022 12:37

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura obre la convocatòria per a projectes de pòdcasts culturals en català o occità

  • La línia dona suport a la creació o a la continuïtat de projectes de pòdcasts en llengua catalana o occitana que tractin temes relacionats amb l’audiovisual, les arts visuals, les arts escèniques, la música, els videojocs o el llibre
  • Es poden presentar projectes fins el 13 d'abril 
 

El Departament de Cultura ha obert, per segon any consecutiu, la línia d’ajut per donar suport a la creació o a la continuïtat de projectes de pòdcasts en llengua catalana o occitana que tractin temes relacionats amb la cultura: l’audiovisual, les arts visuals, les arts escèniques, la música, els videojocs o el llibre. També poden accedir a l’ajut els pòdcasts que parlin de la relació de l’art i la cultura amb la tecnologia i la innovació i els pòdcasts de ficció narrativa.  

Tot i que fa anys que existeixen, la irrupció dels pòdcasts a Catalunya –i arreu del món– s’ha produït en els darrers anys, quan se n’ha multiplicat la producció i el consum. En plena efervescència del format, l'oferta és rica i variada, però tot i així, el nombre de podcasts en català i relacionats amb temes culturals encara és força limitat, i quasi residual en occità. 

Amb aquesta línia, que es tramita a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), es vol ajudar a l’augment dels pòdcasts culturals, a la professionalització i la millora de la qualitat dels pòdcasts existents per, d’aquesta manera, guanyar oïdors, tenir més repercussió i arribar a més públic, consolidant el format en l’ecosistema digital català i ajudant a la creació i desenvolupament d’un nou model de negoci. 

Els projectes subvencionables inclouen, d’una banda, la compra de material tècnic per fer possible la producció del pòdcast i, de l’altra, la creació d'una temporada d'un nou pòdcast o d'una nova temporada d'un pòdcast creat prèviament. 

Aquesta línia a més, contempla una puntuació específica addicional per a aquells projectes liderats per dones, siguin directores o guionistes. El foment de la igualtat de gènere és, de fet, un dels eixos estratègics de l’ICEC així com la llengua, la diversitat territorial i la sostenibilitat. Es poden presentar projectes fins el 13 d'abril.

Per a ambdues modalitats de l’ajut cal, a més, complir els requisits i les condicions següents: 

  1. Que la persona sol·licitant ostenti els drets per explotar els continguts relacionats amb el projecte de pòdcast.
  2. Que cada episodi tingui una durada mínima de 20 minuts.
  3. Que la temporada consti d’una sèrie d’un mínim de 10 episodis, excepte en el cas de pòdcasts de ficció narrativa, que han de tenir un mínim de 6 episodis.
  4. L’emissió del pòdcast ha de tenir lloc en el període que indiqui la convocatòria corresponent. 
  5. Que el pòdcast estigui allotjat en una plataforma especialitzada en la distribució de pòdcasts. En el cas que s’hi accedeixi només des d’una plataforma privada, aquesta ha de tenir un mínim de 15.000 visites mensuals justificables. 
  6. Només es pot presentar una sol·licitud a cada convocatòria per a un únic projecte de realització d’una temporada de pòdcast i una sol·licitud cada tres anys per a l’adquisició de material tècnic per realitzar un pòdcast. 

El pòdcast no es pot emetre per ràdio abans d’una setmana d’haver estat publicat al web o a la plataforma especialitzada. La quantia de la subvenció és d’un màxim del 100% de la despesa prevista pel sol·licitant respecte del pressupost de desenvolupament del projecte, amb un límit pel que fa a sol·licituds per a la compra de material tècnic de 1.000 euros, i de 300 euros per episodi –amb un màxim total de 7.000 euros- pel que fa a les sol·licituds per a la realització d’una temporada del podcast. En el cas de pòdcast de ficció narrativa, un màxim de 1.000 euros per episodi, amb un màxim de 8.000 euros. 

El Servei de Desenvolupament Empresarial de l’ICEC té previst realitzar, al mes de juny, una formació que entre d'altres vol donar pautes de com crear, publicar i promocionar un pòdcast.