metge

Salut promou un programa d'incentius de fins a 9 mil € l'any als nous residents de Medicina Familiar i Comunitària i d'Infermeria de Salut Mental que triïn Catalunya

query_builder   31 març 2022 11:00

event_note Nota de premsa

Salut promou un programa d'incentius de fins a 9 mil € l'any als nous residents de Medicina Familiar i Comunitària i d'Infermeria de Salut Mental que triïn Catalunya

  • El Departament de Salut destinarà enguany uns 3 milions d'euros a impulsar aquestes dues especialitats amb l'objectiu de fomentar l'equitat territorial, captar i retenir talent.
  • Aquest programa forma part del conjunt de mesures que impulsa Sanitat per potenciar l'atenció primària i comunitària i també la salut mental i alhora fer-les més atractives per als professionals.

El Departament de Salut posa en marxa un programa d'incentius als nous residents R1 de l'especialitat de Medicina Familiar i Comunitària (MFiC) i Infermeria de Salut Mental que s'incorporen a les places de les unitats docents, acreditades a Catalunya. Aquest programa d'incentius, d'entre 5 i 9 mil euros anuals, s'ampliarà als nous residents de primer curs, que entraran enguany, a tota l'especialitat, quatre en el cas del MFiC i dos en el cas d'Infermeria en Salut Mental.

La finalitat de la mesura, ja contemplada en el pressupost 2022, és promocionar aquestes dues especialitats i afavorir l’equitat territorial, atraure i retenir talent. Aquest any, la previsió és una incorporació màxima de 370 residents de MFiC i de 52 en Infermeria de Salut Mental.

Els nous residents R1 de la MFiC i els d’Infermeria en Salut Mental, -que s’incorporaran als centres a finals del mes de maig-, rebran cada any entre 5.000 i 9.000 euros en total, en funció d’on es trobi ubicada la unitat docent. Així, els que s’incorporin a unitats docents de la Corona 1 (Àrea Metropolitana de Barcelona): rebran 5.000 € l’any. Els que s’incorporin a la Corona 2 (resta de Barcelona): 7.000 € l’any; i pels que s’incorporin a la 3 (resta de Catalunya): 9.000 € l’any.

Els residents que hi tenen accés són els que hagin superat la convocatòria pública anual per a l’accés a la formació sanitària especialitzada i que, en el procés d’adjudicació de places, escullin una unitat docent de MFiC de Catalunya o d’Infermeria de Salut Mental.

Actualment, Catalunya disposa de 18 unitats docents acreditades d’atenció familiar i comunitària distribuïdes per tot el territori, on s’estan formant 1.185 metges i metgesses de Medicina Familiar i Comunitària; i 17 unitats docents de salut mental que tenen l’especialitat d’infermeria, on s’estan formant actualment 67 infermers i infermeres.

Segons l’enquesta de Salut d’aquest any, el 90% dels residents MFiC i d’Infermeria de Salut Mental estan satisfets o molt satisfets amb la formació rebuda.

Enfortir l’atenció primària i comunitària, i la salut mental

Aquest programa d’incentius s’emmarca, -a més de promocionar les dues especialitats i afavorir l’equitat territorial, atraure i retenir talent-, en l’aposta del Departament de Salut per enfortir l’atenció primària i comunitària i també la salut mental, tots dos eixos prioritaris d’aquesta legislatura. En aquest sentit, Salut està incorporant nous professionals de l’atenció primària com a referents de benestar emocional, fisioterapeutes o nutricionistes.

També aquesta aposta per l’atenció primària queda reflectida en els ajuts de recerca. Aquest any, el Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS) ha convocat els ajuts de forma exclusiva per a l’atenció primària. Amb una novetat destacada, ja que la subvenció dobla el pressupost i passa dels 2M€ de convocatòries anteriors als 4 M€ actuals. Això permetrà donar suport econòmicament a més d’una vintena de projectes de recerca en l’àmbit de primària.

A més, l’aposta de Salut per l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària i per la d’Infermeria de Salut Mental també es reflecteix en l’ambiciosa oferta de places de formació. Concretament, 370 per l’especialitat de MFiC, una de les ofertes més grans de tot l’Estat espanyol; i 52 places més per a les especialitats infermeres, amb un total de 329 de 6 especialitats diferents. Catalunya és qui ofereix més places d’especialitats infermeres a tot l’Estat espanyol.

Paral·lelament, el Departament de Salut treballa per millorar els plans de formació , amb pràctiques extraescolars o la creació de càtedres, i també per definir una estratègia de planificació i promoció de la medicina familiar i comunitària i per impulsar polítiques que afavoreixin el desenvolupament de la infermeria. professió i el seu reconeixement. Aquests objectius es recullen en el Fòrum de Diàleg Professional, que treballa per donar resposta als reptes presents i futurs de les professions sanitàries.


Més informació en el següent enllaç:
https://canalsalut.gencat.cat/ca/professionals/formacio/especialitzada/mir-medicina-familiar-comunitaria/

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined