La consellera Garriga, acompanyada de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i del director de la Mostra, Ramon Giné, a Igualada

La consellera Garriga destaca la importància de la Mostra Igualada per promoure el teatre infantil i juvenil

query_builder   31 març 2022 18:56

event_note Nota de premsa

La consellera Garriga destaca la importància de la Mostra Igualada per promoure el teatre infantil i juvenil

  • Garriga ha inaugurat avui la 33a edició de la Mostra, que se celebra a la capital de l’Anoia fins el 3 d’abril, amb 47 espectacles de teatre, música, titelles, circ, dansa i instal·lacions
  • Amb la voluntat d’arribar al públic jove, la Mostra PRO Catalan Arts organitza un debat amb joves de la comarca per conèixer els seus interessos en les arts escèniques
  • El Departament de Cultura dona suport al teatre infantil i juvenil a través d’una sèrie de línies d’ajuts que van des del desenvolupament i producció d’espectacles fins als mercats professionals, l’exhibició i els públics 
La consellera Garriga, acompanyada de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i del director de la Mostra, Ramon Giné, a Igualada

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha inaugurat avui la 33a Mostra de Teatre Infantil i Juvenil d’Igualada, que se celebrarà a la capital de l’Anoia fins el 3 d’abril. És una fira de referència de les arts escèniques i un dels mercats estratègics del Departament de Cultura. Enguany la mostra reprèn normalitat i celebrarà aquesta edició amb 46 companyies, 47 espectacles i l’activitat professional presencial. 

La consellera de Cultura ha destacat la importància de Mostra Igualada per promoure el teatre infantil i juvenil, ja que posa en contacte els creadors i productors, els programadors i el públic. “La creació de nous públics i la incorporació dels infants i els joves a l’activitat cultural hauria de ser un objectiu de tota la societat”, ha afirmat Garriga.  

La consellera ha encoratjat les companyies catalanes d’espectacles per a infants i joves “a seguir treballant per fer arribar les arts escèniques a tothom”. “Teniu un nivell excel·lent, reconegut internacionalment. Això és important perquè projecta la nostra cultura al món. Però sobretot, és la prova que allò que feu té valor i connecta amb els nous públics a qui us adreceu”, ha dit. 

Garriga ha fet aquestes declaracions a la inauguració de la Llotja professional, acompanyada de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells; i el director artístic de Mostra Igualada, Ramon Giné. Després, la consellera s’ha desplaçat al Teatre Municipal l’Ateneu per assistir a l’espectacle inaugural Suspensión, de Nueveuno Circo. 

La Mostra ha rebut enguany 702 sol·licituds de companyies, de les quals, la direcció artística n’ha seleccionat 47. Durant 4 dies es podran veure un total de 103 funcions. D’aquestes companyies, 32 són de Catalunya i 14 de la resta de l’Estat. Dels 47 espectacles que es podran veure, hi haurà 10 estrenes absolutes. Mostra Igualada tindrà 14 espais d’actuació amb un aforament limitat.  

Les propostes, per a tots els públics, se centren en disciplines com el teatre, música, titelles, circ i clown, dansa i instal·lacions, i algunes d’elles aposten pel diàleg multidisciplinar, les noves dramatúrgies i fins i tot, elements multimèdia. Les temàtiques són variades: la natura, la família, les emocions, l’amistat, la descoberta o la salut mental. 

La 33a edició recupera la Llotja professional Mostra Igualada Pro Catalan Arts de manera presencial al Museu de la Pell per a les trobades dels diferents agents del sector. Els migdies del dijous 31 de març al dissabte 2 d'abril no hi haurà programació d'espectacles per tal que companyies, programadors, i altres professionals es puguin trobar a la Llotja, un espai redissenyat per fomentar la relació, les reunions, les trobades informals, i el debat. 

A més, amb la voluntat d’escoltar i conèixer els interessos del públic jove, Mostra PRO Catalan Arts organitza una Kitchen Table, una dinàmica de debat innovadora que pretén donar veu a diferents públics sobre una temàtica concreta. En aquest cas, comptarà amb la presència de diferents membres del grup de participació Mostra Jove i altres joves de la comarca, per conèixer els seus interessos en les arts escèniques. 

 

Ajuts del Departament de Cultura al teatre infantil i juvenil 

El Departament de Cultura dona suport anualment a la Mostra d’Igualada, amb línies d’ajuts directes (186.634 euros, el 2021), i també coorganitza, des de l’Àrea de Mercats de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), les activitats professionals de la fira, posant en contacte les companyies catalanes amb programadors i professionals estrangers, i col·labora amb els mercats estratègics d’arts escèniques per impulsar-ne la internacionalització d’aquestes companyies. 

Les ajudes al teatre infantil i juvenil van des del desenvolupament i producció d’espectacles fins als mercats professionals, l’exhibició i els públics. També s’ofereixen, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), serveis al sector, com ara formació, serveis d’assessorament, serveis de consultoria, de suport a la internacionalització i de suport al desenvolupament de públics. 

Entre les accions de formació, n’hi ha algunes de concretes adreçades al sector del teatre per a tots els públics, com les que s’organitzen en el context de Mostra Igualada, però en realitat els i les professionals d’aquestes companyies i empreses poden participar en qualsevol de les sessions i/o jornades que s’organitzen des de l’ICEC. L’any 2021, es van organitzar prop de 80 sessions de formació amb més de 8000 assistents. 

El suport del Departament de Cultura al teatre infantil i juvenil es fa, doncs, a través de: 

  •  Línies d’ajut 
  • Projecció internacional 
  • Formació, consultories, desenvolupament de públics 
  • Programa.cat: facilitar els ajuntaments la programació d’espectacles d’arts escèniques i música. 
  • Pla integral del teatre  

El Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Promoció Cultural, també realitza diverses accions al voltant de les arts escèniques per a infants i joves. El Programa.cat, impulsat pel Departament de Cultura, dona facilitats als ajuntaments per programar al municipi espectacles d’arts escèniques i música. Al 2021 es van programar, a través del Programa.cat, 435 espectacles familiars a 233 municipis de Catalunya, i es van finançar un total de 1.143 activitats familiars. 

Des de la Direcció General de Promoció Cultural del Departament de Cultura també es financen festivals de teatre infantil, com ara el ‘Festival Esbaiola’t’ d’Esterri d’Àneu, ‘El més petit’ a Sabadell, la Fira de titelles de Lleida i la Fira de circ de la Bisbal. 

El Departament de Cultura també treballa per fomentar les arts escèniques en l’àmbit escolar amb línies que faciliten les sortides al teatre per veure espectacles (des de primària, secundària, ESO i Batxillerat), i projectes participatius d’arts escèniques, com per exemple, Mapadeball, dirigit als alumnes de secundària: s’elabora una coreografia i l’alumnat l’assaja i s’acaba visualitzant en un espectacle de dansa en un teatre. També es promouen gires de programació infantil i juvenil a l’àmbit escolar a través de les Xarxes Territorials de l’SPEEM (Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals). 

A més a més, l’any 2020 el Departament de Cultura, a través de l’ICEC, va publicar diverses convocatòries d’ajut per pal·liar els efectes de la pandèmia de la COVID-19 en el sector cultural i que també han beneficiat el sector del teatre infantil. L’ajut cobria una part dels costos estructurals de les companyies o teatres afectats. 


Pla d’Impuls del Teatre  

El Departament de Cultura actualment està treballant en l’elaboració del Pla d’Impuls del Teatre, que es va veure interromput per la pandèmia, i que inclou el teatre familiar o teatre per a tots els públics. El Pla d’Impuls del Teatre definirà una sèrie de mesures concretes per promoure el teatre, inclòs l’infantil i juvenil. Les associacions que estan elaborant el Pla d’Impuls del Teatre són les set sectorials de teatre: ADETCA, CIATRE, AADPC, Col·lectiu de companyies independents, PAC, Plataforma d’arts de carrer; i UNIMA i TTP, aquestes dues últimes les associacions 100% dedicades a teatre familiar.  

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined