Conferència Sectorial d'Igualtat.

Catalunya comparteix les polítiques de lluita contra les violències masclistes amb la resta de governs de l'Estat a la Conferència Sectorial d'Igualtat

query_builder   31 març 2022 17:02

event_note Nota de premsa

Catalunya comparteix les polítiques de lluita contra les violències masclistes amb la resta de governs de l'Estat a la Conferència Sectorial d'Igualtat

  • La consellera Verge posa de relleu la incorporació de la perspectiva de gènere en l’abordatge de la crisi de la guerra d’Ucraïna a Catalunya, que el govern espanyol ha anunciat que també començarà a aplicar.
  • Es confirma la intenció d’estabilitzar els fons del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere i d’ampliar la seva cobertura als diferents àmbits i formes de violència masclista.
  • A Catalunya per acreditar una situació de trata i d’explotació sexual no cal que es presenti una denúncia policial, dret que ara recull també l'Estat.
Conferència Sectorial d'Igualtat.
La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha assistit a la Conferència Sectorial d’Igualtat celebrada a Madrid on ha compartit les polítiques feministes per lluitar contra les violències masclistes amb el Ministeri i la resta de governs de l’Estat, així com la incorporació de la perspectiva de gènere en totes les polítiques públiques.

“Les estructures específiques d’igualtat importen en la transformació feminista; gràcies a elles estem parlant de polítiques feministes i incorporant la perspectiva gènere en l’acollida de persones refugiades”, ha reivindicat Verge. "La cooperació intergovernamental en l’avenç de les polítiques feministes és cabdal, especialment davant els discursos negacionistes de l’extrema dreta i també d’alguns representants de la dreta”.

Entre els temes abordats, s’ha confirmat la intenció d’estabilitzar els fons del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere i d’ampliar la seva cobertura als diferents àmbits i formes de violència masclista, com ja s’està fent a Catalunya. Amb aquesta finalitat, es crearà un grup de treball tècnic participat pels diferents governs que elabori una proposta d’acord per tal que sigui aprovada al mes de juliol.

A més, Verge ha celebrat la coincidència amb el Ministeri d’Igualtat “en la necessitat d’incorporar la perspectiva de gènere en la crisi de drets humans que suposa la invasió d'Ucraïna”. La consellera ha ressaltat que a Catalunya, que som porta d’entrada de moltes persones que fugen de la guerra, “ja hem activat serveis amb entitats especialitzades en detecció i atenció a la trata de dones, així com serveis d’atenció a les violències masclistes". Així mateix, Verge ha recordat que el servei d’atenció telefònica per a les situacions de violència masclista s’ofereix també en ucraïnès des de fa tres setmanes, per tal de garantir l’accessibilitat a les dones ucraïneses.



Avenços en l’atenció a víctimes de trata

Davant la crisi d’Ucraïna, la conferència també ha abordat com afrontar els possibles casos de víctimes de trata i d’altres expressions de violència masclista. “A Catalunya les dones víctimes de trata ja no havien de presentar una denúncia policial per ser reconegudes i accedir als serveis de la xarxa especialitzada d’atenció a les violències masclistes”, ha recordat Verge. “Per això, celebrem que a partir d’ara a la resta de l’Estat tampoc calgui”.

Aquest canvi en l'àmbit estatal s’emmarca en el Reial Decret 6/2022 que, emparant-se en el Conveni de Varsòvia del Consell d’Europa sobre la lluita contra la trata d’éssers humans, permet que les dones que són víctimes de trata d’éssers humans i d’explotació sexual puguin acreditar la seva situació amb un informe emès pels serveis públics o les entitats socials reconegudes per les administracions, sense necessitat de denúncia policial. L’acreditació els permetrà també accedir a prestacions socials amb independència de la seva situació administrativa, entre elles l’ingrés Mínim Vital o la Renda Activa d’Inserció. “És un pas important que s’hagi eliminat el requisit de regularitat administrativa a les víctimes de trata per accedir a les prestacions, perquè aquest requisit era una font de vulnerabilització”, ha remarcat Verge.



Dia de la visibilitat trans*

Avui 31 de març, dia de la visibilitat trans*, la consellera ha volgut recordar que “les persones trans* mai més seran invisibilitzades”. Verge també ha recordat que els avantprojectes de lleis trans* d’àmbit estatal i d’àmbit català han de servir perquè “les persones trans* tinguin dret a tenir tots els drets, perquè la lliure autodeterminació de gènere és un dret humà”.

Verge ha vinculat la reivindicació dels drets de les persones trans* “a la transformació feminista, la qual hauria d’estar més centrada en quines són les polítiques feministes amb què garantim els drets humans de totes les persones, que no pas en quin és el subjecte polític del feminisme; un subjecte que al llarg de la història s’ha anat ampliant i així ho seguirà fent”.










undefined
undefined
undefined
undefined
undefined