Fotografia de la reunió

El vicepresident Puigneró es reuneix amb el Govern valencià i reclama el Corredor Mediterrani

query_builder   7 abril 2022 16:41

event_note Nota de premsa

El vicepresident Puigneró es reuneix amb el Govern valencià i reclama el Corredor Mediterrani

  • Recorda que és una exigència de la Unió Europea a Espanya no només per la seva rellevància econòmica sinó “per complir amb els objectius de lluita contra el canvi climàtic i de sostenibilitat”
  • Puigneró també reclama a l’Estat el “traspàs integral” de Rodalies
  • El vicepresident català presentarà aquesta tarda a València el projecte AINA perquè les màquines entenguin i parlin el català
FOtografia de la reunió

El vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha reclamat avui a l’Estat espanyol l’impuls del Corredor Mediterrani des de València, on s’ha reunit amb la vicepresidenta de la Generalitat valenciana, portaveu del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.

Puigneró ha recordat que “Europa determina” que el Corredor Mediterrani ferroviari “és una de les infraestructures més importants que Espanya ha de fer per a la seva economia, relligant l’arc mediterrani”. “Espanya ha de complir amb les directrius europees en matèria ferroviària no només per motius econòmics sinó pels compromisos en matèria de canvi climàtic”, ha recordat. “Avui el principal focus d’emissions a Catalunya, el 40%, és el trànsit de mercaderies i el transport rodat”, ha detallat el vicepresident, afegint que “per descarbonitzar la mobilitat has de posar mercaderies al trens, i Espanya està a la cua d’Europa” en aquest capítol.

Sembla ser que el 2025 estarà fet aquest tercer fil entre València i Tarragona, però no és un enllaç en alta velocitat”, ha volgut emfasitzar Puigneró, i, per tant “continua sent de mínims”. “Seria un primer pas que esperem que, com a mínim, no es retardi més, seria inadmissible des de la perspectiva econòmica i ambiental”, ha reblat.

En aquest línia de “la descarbonització de les nostres ciutats i territoris, l’aposta pel transport col·lectiu és fonamental”, ha afegit el vicepresident català. “Si realment volem fer una aposta per ciutats sostenibles, que respectin el medi ambient i compleixin amb la qualitat de l’aire, cal una política de transport col·lectiu, que vol dir de Rodalies, eficient, eficaç i ben gestionada, i això ara no passa”, ha denunciat.

Per aquest motiu, Puigneró ha reclamat el “traspàs integral de Rodalies”. “No valen mitges tintes; ha de ser un traspàs que garanteixi que la mobilitat de proximitat la puguem gestionar els que millor coneixem el territori”, ha advertit. El vicepresident ha aclarit que “no estem parlant que ens traspassin les línies d’alta velocitat ni els trens de llarg recorregut, sinó que aquestes línies de tren que neixen i moren a Catalunya les puguem gestionar des de Catalunya”.

Ambdós vicepresidents també han aprofitat la trobada institucional per abordar els reptes que planteja l’acollida de refugiats procedents d’Ucraïna i les conseqüències econòmiques que pot tenir aquest conflicte els propers mesos i anys.

El vicepresident s’ha desplaçat avui a València per presentar-hi el projecte AINA, que consisteix en crear un repositori de veus en català per ensenyar les màquines i dispositius electrònics a entendre’l i parlar-lo. Puigneró presentarà al Centre Cultural Octubre la iniciativa Una llengua intel·ligent. AINA, el català en l’era digital en el marc de la gira als diversos territoris de parla catalana.

 

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 1898

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 368

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined