Guia per als Fons del Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere per a ens locals i comarcals

La Guia per als Fons del Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere busca la corresponsabilitat i l'acció des dels ens locals i comarcals

query_builder   13 abril 2022 16:11

event_note Nota de premsa

La Guia per als Fons del Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere busca la corresponsabilitat i l'acció des dels ens locals i comarcals

  • El document facilita les aliances territorials i afavoreix que els ajuntaments i els consells comarcals es mancomunin i puguin executar projectes més grans amb major impacte.
  • Les accions que es duguin a terme hauran de tenir en compte la nova Llei catalana 17/2020 pel que fa als àmbits de violències i la tipologia d’aquestes.
La Secretaria de Feminismes del Departament d’Igualtat i Feminismes publica la Guia per als Fons del “Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere” que ofereix informació i facilita el desenvolupament d’accions i projectes des dels ens locals i comarcals. Aquesta guia apropa el nou marc comú en les polítiques públiques per la igualtat de gènere i l’erradicació de les violències masclistes facilitant el treball en consonància amb el nou model d’abordatge de les violències masclistes i que es difongui aquest paradigma de manera descentralitzada.

En aquest sentit, des de la Secretaria de Feminismes es destaca “la voluntat de donar suport als ens locals i comarcals, oferint informació, recollint bones pràctiques, buscant alinear les accions amb el nou Departament, així com potenciar la col·laboració conjunta entre municipis més petits, per tal d’obtenir l'impacte més gran”.

La guia busca facilitar les aliances territorials afavorint la possibilitat de mancomunar-se amb altres ajuntaments i entre comarques per tal de poder executar projectes més grans i amb més capacitat d’impacte. 

Prevenció, reparació i formació

En aquest sentit, les diferents accions que es contemplen des del fons del PEVG van des d’accions de sensibilització de la societat i de prevenció de les violències masclistes fins a la millora de la resposta institucional a les víctimes de violència masclista a través de la coordinació i el treball en xarxa, passant per campanyes que puguin visibilitzar l’atenció de les formes de violència masclista més enllà del context de parella o exparella. També s’inclouen accions per impulsar la formació dels diferents agents per a garantir una millor resposta assistencial a les dones víctimes de la violència masclista i a les seves filles i fills.

Nou marc d’abordatge

El desembre del 2017 els grups parlamentaris, les comunitats autònomes, les entitats locals i les associacions i persones expertes en la matèria van aprovar el Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere (PEVG). El Pacte, d’una durada de cinc anys, tenia com a objectiu dissenyar i aplicar projectes per a l’erradicació de les violències masclistes. En el cas dels departaments de la Generalitat de Catalunya, la coordinació, gestió i seguiment dels projectes finançats amb fons PEVG l’assumeix el Departament d’Igualtat i Feminismes, en concret la Direcció General per a l’Erradicació de les Violències Masclistes.

Totes aquestes mesures i accions coordinades des dels ajuntaments i ens territorials hauran de tenir en compte la nova Llei catalana 17/2020 més extensa i completa pel que fa als àmbits de violències i la tipologia d’aquestes. En concret aquest darrer marc incorpora la violència digital, obstètrica, vicaria i de segon ordre (la violència que s’exerceix contra les persones que donen suport a les víctimes de violència masclista) com a noves formes de violències masclistes respecte a la Llei 5/2008.

Pel que fa als àmbits de les violències, es mantenen l’àmbit de la parella i l’intra-familiar, i s’amplia l’àmbit laboral amb la discriminació per embaràs o maternitat i l'àmbit social o comunitari incloent-hi els feminicidis. A més, les violències digitals esdevenen un nou àmbit així com l'àmbit institucional, la vida política i l’esfera pública de les dones i, la violència en l’àmbit educatiu.

També s’inclouen nous conceptes com la Interseccionalitat i desapareix el concepte d’abús respecte a la violència sexual per trencar la percepció restrictiva del codi penal d’agressió sexual versus abús sexual, i s’inclouen la mutilació genital femenina, els matrimonis forçats i l’explotació sexual.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined