miniatura

Interior signa un conveni amb la Taula del Tercer Sector i la FCVS per impulsar voluntariat de l'alumnat del curs de formació bàsica per a policies

query_builder   19 abril 2022 19:09

event_note Nota de premsa

Interior signa un conveni amb la Taula del Tercer Sector i la FCVS per impulsar voluntariat de l'alumnat del curs de formació bàsica per a policies

Foto

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, la presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina Canudas, i el president de la Federació Catalana de Voluntariat Social, Jordi Balot Toldrà, han signat avui un conveni per a la realització d’experiències de voluntariat dels alumnes del curs de formació bàsica de policies que imparteix l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

L'objectiu del conveni és oferir a l’alumnat del curs de formació bàsica per a policies una experiència directa de les situacions d’exclusió social en què viuen determinats col·lectius de la societat catalana amb els quals hauran d’interactuar en l’exercici professional futur.

Pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, la finalitat del conveni és que els futurs policies del nostre país “tinguin un millor coneixement de la realitat i la diversitat social, així com l’atenció de les persones que formen part dels col·lectius més vulnerables”. “És imprescindible promoure els valors de la solidaritat, l’altruisme, l’empatia i la participació entre l’alumnat del Curs de formació bàsica per a policies”, ha remarcat.

En paral·lel, el conseller ha destacat que aquesta col·laboració amb la Taula del Tercer Sector i la Federació Catalana de Voluntariat Social no és l’únic conveni amb aquest objectiu. Recentment, el Departament ha signat convenis amb la Fundació Secretariado Gitano a Catalunya i amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència. Per Elena, el conjunt de convenis “permetrà generar espais per a la participació de l’alumnat del Curs de formació bàsica per a policies en projectes de transformació social i contribuir a la millora del coneixement de la diversitat social catalana”.

Per la seva banda, la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina, ha destacat la necessitat de formar i sensibilitzar els professionals de diversos sectors, inclosos els cossos de seguretat, perquè puguin fer una atenció més específica. “Són realitats diferents i complexes davant les quals cal una intervenció més personalitzada. És important que els agents policials coneguin bé aquests contextos d’exclusió social greu per abordar millor una situació en la qual poden haver d’interactuar amb una persona sense llar, una persona amb discapacitat, amb trastorn mental o una dona víctima de violència masclista, per posar alguns exemples”.

La Federació Catalana de Voluntariat Social aporta al conveni la seva expertesa de més de trenta anys en formació de persones voluntàries, organitzant i impartint la formació sobre exclusió social i experiència de voluntariat. En aquest sentit, el president de la FCVS, Jordi Balot, ha subratllat la importància que “per primer cop hi hagi un acostament, des d'una visió pràctica, entre les policies del país i el voluntariat social que treballa, des del seu compromís diari, al costat de les persones més vulnerables”. “Cal un treball conjunt per evitar la criminalització de les persones -hi ha afegit Balot- i per cercar solucions que els possibilitin gaudir d'una vida més digna des del respecte dels seus drets".

Les experiències de voluntariat tindran una durada de 40 hores fora de l’horari lectiu del curs i es portaran a terme a les entitats associades a la Taula i a la Federació Catalana de Voluntariat Social que s’acullin al projecte. Les tasques, que es determinaran en cadascuna de les ofertes de voluntariat, es realitzaran de manera voluntària i gratuïta i la seva realització no implica la constitució de cap vincle laboral entre l’entitat i l’alumne/a.

L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya transferirà a la Taula del Tercer Sector l’import màxim de 10.000 euros, per a aquest any, per compensar les despeses de gestió en concepte de formació de les entitats que acullin aspirants i la Taula del Tercer Sector distribuirà l’import percebut a les entitats col·laboradores que han acollit alumnat de l’ISPC.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined