El director de l'Agència Catalana del Consum s'ha reunit amb la directora del Serveis Territorials d'Empresa i Treball a la Catalunya Central, Maria Teresa Clotet Masana, per analitzar els resultats de les actuacions en matèria de defensa dels drets de les persones consumidores a la demarcació.

Les reclamacions de consum resoltes per la via de la mediació augmenten un 30% a la Catalunya Central

query_builder   21 abril 2022 14:40

event_note Nota de premsa

Les reclamacions de consum resoltes per la via de la mediació augmenten un 30% a la Catalunya Central

  • Durant el 2021, l’Agència Catalana del Consum va atendre 2.447 reclamacions a la Catalunya Central, sobretot per incidències relacionades amb les telecomunicacions, el subministrament elèctric, les vendes a distància i els serveis d’oci i viatges

Les reclamacions resoltes per l'Agència Catalana del Consum per acord de mediació, augmenten un 30% a la Catalunya Central. Aquesta és una de les dades destacades que recull el Balanç d’actuacions 2021 que ha donat a conèixer avui a Manresa el director de l’Agència, Francesc Sutrias i Grau. El director ha valorat positivament el fet que “més del 50% de les reclamacions gestionades a les comarques de la Catalunya Central s’hagin resolt per mediació o laude arbitral”, però ha reconegut que “l’arbitratge de consum és la baula més feble de la cadena” i, per tant, cal “redoblar els esforços per conscienciar les empreses de la importància d’adherir-se al sistema arbitral de consum, que és un distintiu de qualitat i de compromís amb els consumidors i les consumidores”.

En aquest sentit, ha recordat la proposta traslladada a l’Estat perquè, en el marc de les seves competències, “modifiqui la legislació actual de manera que l’arbitratge de consum esdevingui necessari per a reclamacions de quantia inferior als 3.000 euros”, la qual cosa permetria resoldre més reclamacions per mitjà de laudes arbitrals, que tenen els mateixos efectes que una sentència judicial.

Del Balanç d’actuacions a la Catalunya Central durant el 2021, s’extreu que els motius que han generat més consultes i reclamacions han estat, principalment, les incidències relacionades amb el subministrament elèctric, les telecomunicacions i internet, les compres a distància o els serveis d’oci i viatges.

En matèria de control de mercat, el director de Consum ha destacat que “l’activitat inspectora de l’Agència durant el 2021 ha crescut arreu de Catalunya”, degut principalment a dos factors: d’una banda, la recuperació progressiva de l’activitat de control de mercat de l’Agència després de la pandèmia, ja que el tancament de molts establiments i les restriccions a la mobilitat impedien realitzar la majoria de les inspeccions presencials; i de l’altra per l’augment de les denúncies presentades per la ciutadania. En el cas de la Catalunya Central, les denúncies han augmentat un 15,3% respecte del 2020, i tenen relació sobretot amb serveis d’oci i viatges, productes insegurs i restauració i allotjaments turístics.

Sutrias ha remarcat que les polítiques públiques de consum contribueixen a tenir “una ciutadania empoderada des de la perspectiva dels seus drets i empreses o professionals més responsables”, i ha afegit que les denúncies i l’activitat inspectora “ajuden a millorar la qualitat de l’oferta de béns i serveis de la nostra economia, element clau perquè un país sigui més pròsper i just”.

El director de l'Agència Catalana del Consum s’ha reunit amb la directora del Serveis Territorials d'Empresa i Treball a la Catalunya Central, Maria Teresa Clotet Masana, per analitzar els resultats de les actuacions en matèria de defensa dels drets de les persones consumidores a la demarcació.

La directora del Serveis Territorials, per la seva part, ha volgut posar en valor “la feina del personal dels Serveis Públics de Consum dels consells comarcals, imprescindible per assegurar el suport a les persones consumidores de la demarcació, atès que la Catalunya Central no té desplegada l’Àrea territorial de Consum. Tot i que es tracta d’un servei ben conegut per la ciutadania, i n’és un indicador l’increment de consultes durant l’any passat, hem de continuar treballant per difondre aquest servei que orienta, ajuda i acompanya les persones consumidores en els seus conflictes de consum”.

2.447 reclamacions a la Catalunya Central, un 3,5% més que l’any anterior

L’any 2021 les reclamacions de consum presentades a la demarcació van augmentar un 3,5% respecte l’any anterior, amb un total de 2.447. Els serveis de telecomunicacions i internet acumulen el 22,3% de les reclamacions; el 21,8% corresponen a subministraments bàsics, majoritàriament llum; i el 17,2% tenen relació amb altres serveis generals de consum, bloc en què destaquen les incidències relacionades amb compres a distància i serveis d’oci i viatges.

Pel que fa a les empreses amb més reclamacions a la Catalunya Central, encapçalen la llista operadores de telefonia i companyies energètiques: Orange, amb un total de 170 reclamacions; Vodafone, amb 156; i Endesa, amb 152. La resta d’empreses que han acumulat més reclamacions són Energia XXI, Vueling, Naturgy, Telefónica, Edistribución i Edreams.

El 51,5% de les reclamacions s’han resolt per la via de la mediació o de l’arbitratge de consum

Del total de reclamacions rebudes a la Catalunya Central el 2021, el 99% (2.428) han estat gestionades directament per l’Agència Catalana del Consum i la resta s’han traslladat als organismes competents.

De les reclamacions gestionades per Consum, el 51,5% s’han resolt per la via de l’acord de mediació (1.177 casos), o bé per mitjà de laude arbitral (73 casos), la qual cosa implica una millora respecte de l’any anterior, en què el percentatge de resolució es va situar en el 42,2%. En comparació amb el 2020, els casos resolts per mediació han augmentat més d’un 30%, mentre que els laudes arbitrals emesos el 2021 baixen un 23%.

Els sectors que han resolt més reclamacions, tant per acord de mediació com per laude arbitral, han estat les telecomunicacions, els serveis d'electricitat, gas i aigua i els transports.