Visita finques gelades a Corbins

Suport al sector per afectacions de les gelades als cultius de fruita dolça de Lleida

query_builder   7 abril 2022 14:57

event_note Nota de premsa

Suport al sector per afectacions de les gelades als cultius de fruita dolça de Lleida

La consellera Jordà explica a cooperativistes i representants del sector que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està estudiant mesures de suport
Visita gelada a Corbins
Un moment de la visita de la consellera Jordà a una de les finques afectades per les gelades, a Corbins.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha visitat finques de nectarina i de cirera al municipi de Corbins, una de les zones afectades per les gelades dels primers dies d'abril a la plana de Lleida. Ha estat acompanyada del delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i de l’alcalde del Corbins, Jordi Verdú. Posteriorment, la consellera s’ha reunit amb representants del sector a la cooperativa del municipi, on ha explicat que s’estan estudiant possibles mesures de suport per fer front a les afectacions de la gelada.

Jordà ha confirmat que les glaçades quer han tingut lloc durant tres dies han fet malbé una part important de la campanya de la fruita de Lleida. Una primera estimació feta per les organitzacions agràries apunta a que es deixaran de contractar uns 40.000 temporers, entre el camp i centrals fruiteres.

Jorda ha assenyalat que les empreses i centrals fructícoles i pagesos podran presentar expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per les gelades considerades com a força major. També ha afirmat que caldrà ampliar els ajuts als pagesos per afrontar les darreres gelades, més enllà dels 40 milions aprovats inicialment en una línia de crèdits. Per altra banda, a més dels ERTO, s'està treballant amb representants del sector la possibilitat d'habilitar crèdits de l’Institut Català de Finances amb carències i interessos bonificats per Acció Climàtica. 

Durant la reunió amb representants del sector, Teresa Jordà ha criticat el “funcionament i els criteris de cobertura d’Agroseguro, que no s’adapten al canvi climàtic ni a zones concretes”, la qual cosa "provoca que, en molts casos, els productors i productores no puguin cobrir amb prou garanties els seus camps”. En aquest sentit, la consellera ha avançat la creació d’un grup de treball per a analitzar les disfuncions dels sistema d’assegurances agràries per urgir-ne millores.