Anna

El Departament d'Acció Climàtica inverteix 2,7 milions d'euros en treballs de prevenció d'incendis a les Terres de l'Ebre

query_builder   28 abril 2022 11:56

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica inverteix 2,7 milions d'euros en treballs de prevenció d'incendis a les Terres de l'Ebre

Punt d'aigua per a incendis situat a Godall (Montsià)
  • Les noves brigades del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) desplegades a les comarques ebrenques estan treballant aquests dies en l’arranjament del camí de Caro i en la revisió de la xarxa de punts d’aigua 
  • El Departament té en marxa el Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 amb l’objectiu de preparar els boscos ebrencs per fer front a l’emergència climàtica i als incendis de sisena generació

 


La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, acompanyada del director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, ha visitat avui els treballs de manteniment d’un punt d’aigua per a incendis situat a Godall (Montsià) i ha explicat els principals eixos de la gestió forestal i la prevenció d’incendis forestals a les Terres de l’Ebre.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural invertirà a Catalunya 72 MEUR en el nou pla de prevenció d’incendis 2022-2025. Aquest  nou pla multiplica per 6 el pressupost anual destinat a aquesta matèria, que passa en tot Catalunya de 3.128.000 € l’any 2021 a 18.128.000 € aquest any 2022. De manera territorialitzada, s’invertiran 19,8 milions d'euros i l’import fins a arribar a 72 milions d'euros, és a dir, 52,2 milions es destinen a les brigades del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), a ajuts a la prevenció d’incendis a propietaris privats, a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), a entitats locals o a ajuts per fomentar l’establiment i el manteniment de franges de protecció perimetral en les urbanitzacions i nuclis urbans, entre d’altres.

Amb les diferents línies d’actuació que es duen a terme, es pretén protegir i conservar els ecosistemes forestals de Catalunya amb un paisatge que també ajudi i faciliti que els incendis es puguin apagar.

A les Terres de l’Ebre, s’invertiran de manera directa 2,7 milions d’euros en actuacions de gestió forestal durant els pròxims 4 anys per preparar els boscos per fer front a l’emergència climàtica i els grans incendis. 

Noves brigades del Grup Especial de Prevenció d’Incendis (GEPIF) a les Terres de l’Ebre

Des d’aquest mes d’abril, el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) ja té dues bases operatives a les Terres de l’Ebre, que estan situades a Arnes (Terra Alta) i a Benifallet (Baix Ebre), per executar treballs de prevenció d’incendis. La cobertura a les Terres de l’Ebre compta amb 13 efectius i vehicles específics per fer tasques de prevenció i primera intervenció en incendis agrícoles i forestals.

Fins a l’1 de juny, faran tasques de manteniment d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals. Aquestes tasques són la revisió de punts d’aigua, i això inclou la neteja del perímetre i la comprovació i reparació si escau del subministrament d’aigua; i també el manteniment dels camins de la xarxa bàsica de prevenció d’incendis forestals, que inclou les franges de protecció a banda i banda del camí, l’obertura d’espais per facilitar l’entrada dels vehicles d’extinció i el manteniment dels giradors per facilitar les maniobres en cas d’incendi. A més, també es duu a terme el manteniment dels tallafocs estratègics existents i de les zones de seguretat d’aquells espais molt visitats durant l’estiu, que en cas d’incendi poden oferir zones segures als visitants.

Aquestes primeres setmanes, les tasques s’han concentrat a adequar camins malmesos per les darreres pluges com pot ser el camí que duu a la muntanya de Caro de manera que en cas de produir-se un incendi forestal els vehicles d’extinció hi puguin circular. També s’han concentrat a revisar i mantenir punts d’aigua de la xarxa bàsica de prevenció i extinció d’incendis forestals.

De l’1 de juny fins al 30 de setembre, les brigades se centraran en la vigilància i primera intervenció en incendis. La presència del GEPIF en el territori durant les vuit hores de més risc permet, d’una banda, un efecte dissuasiu i,  de l'altra, aquesta ràpida primera intervenció. La presència sobre el terreny és molt important per atacar els incendis al més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius. Les rutes de vigilància venen marcades segons els mapes de perill que elabora diàriament el personal tècnic del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals.

La directora general d'Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, amb una brigada del GEPIF a Godall ( Montsià)
La directora general d'Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, amb una brigada del GEPIF a Godall ( Montsià)

Infraestructures de prevenció d’incendis a les Terres de l’Ebre

La gestió forestal pot incidir en la prevenció d’incendis. La intervenció més directa és la creació d’infraestructures forestals dissenyades específicament per a la prevenció d’incendis. Una d’aquestes infraestructures són els perímetres de protecció prioritària (PPP).

Els Perímetres de Protecció Prioritària (PPP) són zones amb un gran risc d’incendi forestal i amb una continuïtat de la massa forestal en la qual es poden produir grans incendis forestals. Per això, és imprescindible planificar-ne la prevenció i dotar-los d’una infraestructura bàsica de prevenció d’incendis (àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d’aigua), recolzada al territori i amb coherència supramunicipal per facilitar l’actuació dels mitjans d’extinció en cas d’incendi forestal.

Amb la nova dotació pressupostària, es podrà actuar en totes les zones prioritàries de les Terres de l’Ebre. Actualment, hi ha 5 PPP més dues compartides amb Tarragona. Els projectes que ja estan redactats són els de Berrús - la Fatarella - Riba-roja, la Serra de Pàndols, les Serres de Cardó i Boix i el PPP Serra de Montsià. S’està redactant compartit amb Tarragona el del Priorat-Serra de Montsant i el de Tivissa-Vandellòs-Llaberia-Pradell.

Amb la nova dotació pressupostària, s’estan acabant de redactar diversos projectes d’infraestructures de prevenció en els termes municipals de Tivissa i el Perelló. I també en col·laboració amb el Parc Natural dels Ports s’està redactant un projecte de prevenció d’incendis al terme municipal de la Sénia.

El Departament també està executant el projecte de millorar els punts d’aigua de la xarxa bàsica en diferents llocs de les Terres de l’Ebre. A més, van acabar a començaments de l’any 2022 els treballs de millora de la xarxa viària per a prevenció d’incendis als Ports.

L’objectiu d’aquestes infraestructures de prevenció d’incendis és reduir el volum de vegetació existent de tal manera que, aprofitant llocs topogràficament estratègics, es pugui modificar el comportament de l’incendi, els efectius d’extinció tinguin oportunitats d’actuació i poder-ne limitar la propagació. L’actuació és coherent amb altres infraestructures existents, com ara la xarxa de dipòsits d’aigua per a la prevenció d’incendis i altres àrees estratègiques executades anteriorment.

Situació actual del risc d’incendi a les Terres de l’Ebre

L’any 2020 va ser un any plujós a Catalunya i, si bé l’any 2021 va ser un any força sec, l’excepció es va produir a les Terres de l’Ebre on la pluviometria va tornar a estar per sobre de l’habitual en bona part de les seves comarques. Així, la situació que s’albira en altres comarques de Catalunya de tenir un segon any sec després d’un de plujós no és aplicable a les Terres de l’Ebre. A les Terres de l’Ebre, els anys 2020 i 2021 van ser plujosos i aquest 2022 la tendència és força bona. Les perspectives a finals de febrer eren molt dolentes, però la situació ha millorat en els dos darrers mesos i la pluja ha estat prou general, particularment a les Terres de l’Ebre on continuen sent més generoses que a la resta del territori. Així, si en altres comarques del país podem parlar de sequera, no és així a les Terres de l’Ebre.

Durant els mesos d’hivern, la pluja va estar quasi absent de tot el país, però durant els mesos de març i abril la pluviometria ha tornat amb força a les Terres de l’Ebre. En aquests dos mesos, ha plogut més del 150% de la pluja que cau habitualment i en molts indrets més del 200%.

Aquesta bonança es reflecteix en les mostres que es prenen per conèixer l’estat de la vegetació, que és un dels indicadors que s’utilitzen per fer el seguiment del perill d’incendi. Enguany, mostren a Tivissa valors alts per l’època similars als dels dos anys anteriors, cosa que ens pot ajudar a fer-nos una idea de la bonança que es viu darrerament a les Terres de l’Ebre. De tota manera, cal recordar que les Terres de l’Ebre són una zona molt sensible als episodis de vent i que aquests episodis poden fer mal fins i tot en situacions de bonança com aquesta.

La previsió és que la campanya d’aquest 2022 continuï la tendència habitual. Cal tenir present que l’estiu mediterrani és dur i sempre està molt condicionat per les situacions meteorològiques que se succeeixin des d’ara i durant l’estiu mateix. Les previsions estacionals continuen reflectint que els tres mesos vinents es preveuen més secs del que és habitual. Si es confirmessin les prediccions estacionals, hauríem d’esperar una campanya típica en què tindríem alguns dies crítics durant l’estiu.

2  

Imatges

La directora general d'Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, amb una brigada del GEPIF a Godall ( Montsià)

La directora general d'Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, amb una brigada del GEPIF a Godall ( Montsià) 329

Punt d'aigua per a incendis situat a Godall ( Montsià)

Punt d'aigua per a incendis situat a Godall ( Montsià) 247

1  

Fitxers adjunts

Mapa dels PPP de les Terres de l'Ebre

Mapa dels PPP de les Terres de l'Ebre
PDF | 3768

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined