Beques de Santa Monica

Oberta la convocatòria de beques per a projectes de recerca i experimentació artística en residència al Santa Mònica 2022/2023

query_builder   2 maig 2022 16:18

event_note Nota de premsa

Oberta la convocatòria de beques per a projectes de recerca i experimentació artística en residència al Santa Mònica 2022/2023

  • Les beques són residències artístiques d’onze mesos al centre d’arts Santa Mònica adreçades a creadors en l’àmbit relacional o participatiu
  • La convocatòria estarà oberta fins al 30 de maig
Beques de recerca de Santa Mònica

Ja s’ha publicat la convocatòria de beques per a projectes de recerca aplicada i experimentació en mediació artística en residència al centre d’arts Santa Mònica el 2022/2023. Les beques s'adrecen a creadors i creadores en l’àmbit relacional o participatiu, obrint la possibilitat de desenvolupar projectes d’investigació utilitzant els canals institucionals que el propi centre té a la seva disposició. El termini per presentar-s’hi finalitza el 30 de maig.

Les residències artístiques s’entenen com a estades temporals d’onze mesos al Santa Mònica, de l'1 de setembre de 2022 al 31 de juliol de 2023, i amb un conjunt de serveis d’acompanyament i suport durant el procés creatiu per contribuir en el desenvolupament professional dels artistes. El model implica una experiència de treball en un mateix espai amb l’objectiu de propiciar l’intercanvi entre residents i enriquir-lo amb una dimensió col·lectiva. 

L’objectiu d’activar projectes d’investigació artística relacionals o participatius, dirigits al públic, és que generin formes de retorn social cap a la ciutadania. Aquests resultats es difondran a través dels diversos canals del Santa Mònica, específicament aquells que tenen relació amb la modalitat en la qual s’inscriu cada projecte específic. 

Les modalitats de les beques 2022/2023 són: 

a) Recerca en mediació participativa (4 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació i d'activació de públics, és a dir, recerques que tinguin com a matèria d'estudi la creació de formes alternatives de recepció i participació en esdeveniments artístics i culturals per part dels públics.

b) Recerca en mediació espacial (2 beques)

Són beques per a recerques que repensin els continguts en funció del disseny d'espais expositius i dispositius arquitectònics efímers, així com de construccions a l'espai públic. Els projectes també poden investigar sobre disposicions experimentals de les audiències. 

c) Recerca en mediació digital (2 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació de continguts a través d'aplicacions, plataformes i altres projectes digitals. 

d) Recerca en mediació comunicacional (2 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació entesa com a comunicació i difusió, tant física com digital.  

e) Recerca en mediació editorial (2 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació a través del disseny i la producció editorial. 

f) Recerca en mediació educativa (4 beques)

Són beques per a recerques que experimentin amb activitats educatives i formatives diverses, així com al voltant d'accions formatives digitals. 

g) Recerca en mediació gastronòmica (4 beques)

Són beques per a recerques que explorin estratègies de mediació cultural i socialització a través de la gastronomia com a creació artística.

El Santa Mònica organitza una sèrie de sessions informatives per explicar tots els detalls i resoldre possibles dubtes. És recomanable assistir a una d’aquestes sessions abans de sol·licitar la beca.

Sessions informatives: 

- Dijous 05.05.2022  / 17h / Sala d’Actes del Santa Mònica 

- Dilluns 09.05.2022  / 19h / online via Zoom en aquest enllaç.

- Dimarts 10.05.2022 / 13h / Sala d’Actes del Santa Mònica 

Recerca, experimentació artística i participació col·lectiva al Santa Mònica
El Santa Mònica és un centre interdisciplinari d’arts dedicat a impulsar la creació contemporània. El seu objectiu és servir com a plataforma de difusió de la creativitat contemporània a Catalunya i com a espai de reflexió per promoure el debat i generar idees sobre els conceptes que envolten la creació artística i la seva relació amb el públic.

El nou Santa Mònica abraça una metodologia que fomenta fórmules diverses de participació horitzontal i col·lectiva. Cada quatre mesos, es desenvolupa un cicle expositiu convidant un conjunt d’artistes de diferents àmbits a treballar col·lectivament en projectes de nova creació. Paral·lelament, els creadors i creadores en residència experimenten amb les mateixes infraestructures institucionals des de les seves pràctiques artístiques com a part addicional de la programació. En total, més de quaranta artistes participen periòdicament en un procés de construcció compartida, agrupat sota un tema que es concreta també col·lectivament.

Al Santa Mònica, tot el que hi passa està creuant prèviament una primera fase de recerca i experimentació subjecta a les variacions, les rectificacions i els errors propis dels processos oberts. Els resultats ­–exposicions, accions i les mediacions múltiples corresponents– estan enfocats a provocar, en una segona etapa, diversos processos artístics adreçats a la participació ciutadana que portin a obrir nous significats.

D’altra banda, el centre vol apropar-se al barri amb projectes que arrelin en les comunitats veïnals. Es tracta, doncs, de democratitzar el concepte d'art per tal de trencar amb les velles lògiques piramidals, a la recerca d'un art que promogui l'horitzontalitat, el pensament col·lectiu i la igualtat de drets i oportunitats entre la ciutadania.

A més, el centre no només ha renovat el seu contingut, sinó també el seu l’espai. Des del passat mes de setembre de 2021, l'edifici ha experimentat una sèrie de modificacions arquitectòniques amb l’objectiu de fer-lo més obert i accessible.