sge

Anna Caula: "Cada dia fem un pas més cap a la igualtat d'oportunitats en l'esport"

query_builder   3 maig 2022 17:09

event_note Nota de premsa

Anna Caula: "Cada dia fem un pas més cap a la igualtat d'oportunitats en l'esport"

  • La Federació Catalana d’Handbol presenta el Programa per afavorir la igualtat entre dones i homes en l’entitat
  • L’INEFC, a través del GISEAFE, ha estat l’encarregat d’elaborar un document que gira al voltant de cinc eixos: l’equitat, la participació, la visibilitat, la comunicació i la sinèrgia
sge

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, ha presidit avui a l’INEFC Barcelona la presentació del Programa per afavorir la igualtat entre dones i homes de la Federació Catalana d’Handbol. Un document elaborat pel Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport (GISEAFE) del propi INEFC que encaixa amb la voluntat d’Esportcat de “transformar el món de l’esport” i avançar cap a la “igualtat d’oportunitats”.

“Volem partir des de la mateixa línia de sortida, no 10 metres més enrere. Volem igualtat d’oportunitats”, ha reivindicat Anna Caula, que ha demanat “anomenar molt i sovint els referents femenins que tenim” en el camí cap a la igualtat entre homes i dones. En aquest sentit, la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, que ha agraït la complicitat de la FCH en aquest repte compartit, ha destacat que poc a poc al país es van “trencant sostres de vidre, cosa que genera més visibilitat i referents femenins” a l’esport català.

La secretària general també ha recordat l’esforç econòmic que fa la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física en aquest àmbit. “Multiplicarem per quatre els ajuts a l’esport femení fins arribar als tres milions d’euros en la convocatòria de clubs, i ajudarem més equips. Això són fets d’un compromís que hem pres per transformar l’esport del país”, ha reblat. Anna Caula també ha destacat el rol de l’INEFC en la “transferència de coneixement” i la seva “expertesa dins de l’univers Esportcat, on cada àmbit es retroalimenta”.

Per la seva banda, Meritxell Benedí, presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), adscrit al Departament d'Igualtat i Feminismes, ha defensat que “l’esport és un element de cohesió i sabem que la diversitat millora els resultats” en aquest àmbit. “Des de l’ICD celebrem l’existència d’aquest programa, que és un exemple de compromís per a una transformació feminista” de la societat, en la qual “cal que l’esport s’impliqui per acabar amb les desigualtats”.

Al seu torn, el president de la FCH, Jaume Fort, ha explicat que “aquest programa transversal ens permetrà caminar cap a la igualtat entre homes i dones a l’handbol català”, un “repte” que l’entitat ha encarregat al grup d’expertes del GISEAFE. El programa és un pas endavant en l’execució del Pla d’Igualtat de l’entitat amb “l’objectiu d’acabar amb els desequilibris” en els diversos àmbits de participació d’aquest esport, integrat al nostre país per 120 clubs i 15.000 llicències.

Finalment,  Eduard Inglés, director de l’INEFC, ha afirmat que “avui, més que mai, pren molt sentit” que s’anomeni aquest centre com “la universitat de l’esport. L’esport és una eina per aconseguir la igualtat i la universitat és un nucli de formació a través de la recerca i la transferència de coneixement”, ha conclòs.

Equitat, participació, visibilitat, comunicació i sinèrgia

El Programa per afavorir la igualtat entre dones i homes de la FCH és fruit de l’acord entre el GISEAFE de l’INEFC i la Federació Catalana d’Handbol amb l’objectiu d’elaborar una proposta per desenvolupar el pla d’igualtat iniciat fa quatre anys per la FCH.

Tal com ha explicat la jurista i criminòloga Anna Rovira, autora del document al costat de la catedràtica jubilada de l’INEFC, Núria Puig, el projecte es desenvolupa al voltant de cinc eixos principals: l’equitat, la participació, la visibilitat, la comunicació i la sinèrgia entre totes i tots els agents. El programa és resultat d’una anàlisi de la FCH des de la perspectiva de gènere, que ha consistit en una anàlisi secundària de dades sobre esportistes, entrenadores i entrenadors, directius i directives, àrbitres i persones anotadores i cronometradores; discussions de grup amb representants d’aquests quatre col·lectius per tal de recollir informació qualitativa sobre les necessitats, interessos i percepcions de cada un d’ells, i una anàlisi dels continguts dels mitjans de comunicació que utilitza la FCH.

Després d’aquest estudi, el programa proposa 15 objectius estratègics, per cada un dels quals s’ha dissenyat una sèrie de mesures per assolir-los, vinculats a les àrees organitzatives de la Federació (àrea econòmica, àrea formativa, àrea organitzativa, àrea esportiva i àrea comunicativa).  A banda de les autores el programa ha comptat amb l’assessorament de Susanna Soler i Anna Vilanova, professores titulars de l’INEF de Catalunya. 

1  

Imatges

Fotografia de la presentació del Programa (Autor: Pep Herrero)

Fotografia de la presentació del Programa (Autor: Pep Herrero) 343

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined