Moment de la visita a la urbanització la Roca de Taradell (Osona)

El Departament d'Acció Climàtica inverteix 3 milions d'euros en treballs de prevenció d'incendis a la Catalunya Central

query_builder   4 maig 2022 13:24

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica inverteix 3 milions d'euros en treballs de prevenció d'incendis a la Catalunya Central

Moment de la visita a la urbanització la Roca de Taradell (Osona)
  •  La directora general d’Ecosistemes Forestals ha visitat avui una de les urbanitzacions de Taradell (Osona) que ha rebut un ajut del Departament per fer treballs d’autoprotecció davant de possibles incendis forestals
  • El Departament té en marxa el Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 amb l’objectiu de preparar els boscos  per fer front a l’emergència climàtica i als incendis de sisena generació

La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, acompanyada del director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a la Catalunya Central, Josep Arderiu, ha visitat avui els treballs de manteniment i autoprotecció enfront dels incendis forestals que s’estan realitzant en una de les urbanitzacions del municipi de Taradell (Osona). Aquests treballs de la urbanització de la Roca han rebut un ajut del Departament per millorar la seguretat de la zona davant dels incendis forestals.

La directora ha explicat el nou Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 que té en marxa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb una inversió a Catalunya de 72 M€. Aquest nou Pla multiplica per sis el pressupost anual destinat a aquesta matèria, que passa en tot Catalunya de 3.128.000 € l’any 2021 a 18.128.000 € aquest any 2022. Amb les diferents línies d’actuació que es duen a terme, es pretén protegir i conservar els ecosistemes forestals de Catalunya amb un paisatge que també ajudi i faciliti que els incendis es puguin apagar.

A la Catalunya Central, s’invertiran de manera directa 3.079.095 euros en actuacions de gestió forestal durant els pròxims quatre anys, per preparar els boscos per fer front a l’emergència climàtica i els grans incendis. De manera territorialitzada, s’invertiran 19,8 M€ i l’import fins a arribar a 72 M€, és a dir, 52,2 M€, es destina a les brigades del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), a ajuts a la prevenció d’incendis a propietaris privats, a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), a entitats locals o a ajuts per fomentar l’establiment i el manteniment de franges de protecció perimetral en les urbanitzacions i nuclis urbans, entre d’altres.

1,2 milions en inversions directes de prevenció aquest 2022 a la Catalunya Central

La inversió directa que es farà en projectes de prevenció d’incendis a la Catalunya Central aquest 2022 és d’1.273.000 euros. Amb aquestes inversions es treballaran un total de 308 hectàrees i es repassaran més de 17 quilòmetres de pistes perquè en cas d’incendi forestal els vehicles d’extinció hi puguin accedir.

A la comarca d’Osona, la inversió serà aproximadament de 547.000 euros i preveu el tractament de la massa forestal i actuacions en zones estratègiques al municipi de Muntanyola i Sant Martí de Centelles. En concret s'actuarà en 81 hectàrees al municipi de Muntanyola. També es faran millores en les infraestructures, com poden ser els accessos a pistes forestals i arranjament de punts d’aigua per a extinció d’incendis.

L’any passat, a Osona i el Bages es van crear les comissions d’accés motoritzat al medi natural. En aquestes comissions es treballa en el desenvolupament de l’inventari de camins i pistes forestals de diferents municipis per tal de regular l’accés al medi natural, l’accés de vehicles a zones forestals, amb la qual cosa es controla la sobre freqüentació i es minimitza la possibilitat d’incendis al territori.

A més, s’està preparant la redacció d’un projecte sobre finques de titularitat pública a la Catalunya Central per un valor de 800.000 euros, en el qual es preveuen actuacions sobre la massa arbrada i el sotabosc per a la prevenció d’incendis.

En relació amb les ajudes de gestió forestal sostenible que atorga el Departament per a entitats locals i Agrupacions de Defensa Forestal, s’han adjudicat 693.086 euros a la Catalunya Central. Aquestes actuacions contemplen tant la gestió de la massa forestal, amb franges de protecció com a prioritat, com la millora de les infraestructures per a prevenció d’incendis.

Anualment, es tramiten a les comarques de la Catalunya Central més de 300 expedients de rompudes i aprofitaments forestals per executar actuacions que acaben comportant millores per a la prevenció i extinció d’incendis.

Les urbanitzacions a la Catalunya Central

La situació de les zones urbanes-forestals continua sent una de les principals preocupacions del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i per això un dels objectius fonamentals és incentivar-ne l’autoprotecció. D’aquesta manera, enguany el Departament destinarà fins a un milió i mig d’euros a ajuntaments que facin treballs per millorar la seguretat de les urbanitzacions i els nuclis de població davant dels incendis forestals. Aquesta xifra se suma als 723.032 € que es van destinar l’any 2021. A la Catalunya Central, amb els ajuts del Departament es va poder actuar en 21 nuclis d’urbanitzacions amb un import de 118.795,54 €.

Les franges de protecció perimetral tenen una doble funció: d’una banda, serveixen per mitigar l’acció d’un foc procedent de la zona forestal per facilitar les tasques d’extinció i, d’aquesta manera, salvaguardar els béns i les persones; d’una altra, aquestes franges han de prevenir el progrés d’un incendi originat dins de la zona urbana i evitar que s’estengui a la massa forestal.

Aquest 2022, Taradell ha estat l’únic ajuntament osonenc que ha demanat al Departament ajuts per realitzar treballs en les seves urbanitzacions. L’any passat, a més de Taradell, també ho va sol·licitar Viladrau.

La Diputació de Barcelona també atorga ajuts per a l’establiment i el manteniment de les franges de protecció perimetral en urbanitzacions i nuclis de població. Osona és una comarca amb urbanitzacions perilloses en municipis com Seva, Muntanyola, Centelles, Sant Martí de Centelles, Taradell, l’Esquirol, Viladrau i altres.

 

Situació actual del risc d’incendi a la Catalunya Central

L’any 2020 va ser un any plujós a Catalunya. L’any 2021 va ser bastant sec i aquest any, tot i els dies de pluja, la sequera continua. Tot i aquesta primera visió global, la pluviometria és deficitària a les comarques centrals des de la tardor de 2020. En aquestes situacions de sequera, un episodi de pluja com l’actual té un gran valor i aconsegueix frenar el deteriorament de la vegetació. Tanmateix, cal ser conscients que el dèficit hídric és gran i difícilment un episodi de pluja pot solucionar el problema. Així, la situació que s’albira és la de tenir un segon any sec després d’un de plujós. En aquests moments, la Catalunya Central és la zona del país més problemàtica.

La tardor passada ve ser seca en general arreu del país, però particularment a les comarques del sud de la Catalunya Central es troben registres que tot just superen el 60% de la pluviometria habitual per aquesta estació. Durant els mesos d’hivern, la pluja ha estat quasi absent a tot els país. Durant els mesos de març i abril la pluja ha tornat i ha aturat, momentàniament, el deteriorament de la vegetació.

Aquesta manca de pluja es reflecteix en les mostres que es prenen per conèixer l’estat de la vegetació i que és un dels indicador que s’utilitzen per fer el seguiment del perill d’incendi. Enguany, en general, mostren a la localitat del Bruc valors baixos per l’època, principalment en les mostres de l’arbrat.

Cal recordar que la Catalunya Central és una zona bastant continental i que pateix amb més rigor que d’altres les altes temperatures i baixes humitats dels mesos d’estiu. Pensant en l’estiu la situació s’encara, en aquests moments, de manera preocupant. Cal tenir present que l’estiu mediterrani és dur i sempre està molt condicionat per les situacions meteorològiques que se succeeixin des d’ara i durant l’estiu mateix. Les previsions estacionals continuen dient que els mesos vinents es preveuen més secs de l’habitual. Si es confirmessin les prediccions estacionals, hauríem d’esperar una campanya molt dura. Això és així, ja que el segon any sec després d’un any plujós és problemàtic perquè durant l’any plujós la vegetació creix molt i quan arriba la sequera (pensem en el segon any sec) hi ha més massa vegetal que les plantes intenten mantenir, però, alhora, més seca atès que hi ha menys aigua per repartir. Aquest és l’escenari ideal perquè el foc pugui fer el seu recorregut.

 

Noves brigades del Grup Especial de Prevenció d’Incendis (GEPIF) a la Catalunya Central

Des d’aquest mes d’abril, el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals ha instal·lat una base a Calaf (Anoia) per executar treballs de prevenció d’incendis a les comarques de la Catalunya Central. Aquest reforç està format per 11 persones i per vehicles específics per fer tasques de prevenció i primera intervenció en incendis agrícoles i forestals.

Aquestes primeres setmanes, les tasques s’han concentrat a la finca pública del Pla de Vilar, propietat de la Generalitat, als municipis de Muntanyola i Oristà en treballs sobre la vegetació i de prevenció d’incendis.

Fins a l’1 de juny, faran tasques de manteniment d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals. Aquestes tasques són la revisió de punts d’aigua, i això inclou la neteja del perímetre i la comprovació i reparació si escau del subministrament d’aigua; i també el manteniment dels camins de la xarxa bàsica de prevenció d’incendis forestals, que inclou les franges de protecció a banda i banda del camí, l’obertura d’espais per facilitar l’entrada dels vehicles d’extinció i el manteniment dels giradors per facilitar les maniobres en cas d’incendi. A més, també es duu a terme el manteniment dels tallafocs estratègics existents i de les zones de seguretat d’aquells espais molt visitats durant l’estiu, que en cas d’incendi poden oferir zones segures als visitants.

De l’1 de juny fins al 30 de setembre, les brigades se centraran en la vigilància i primera intervenció en incendis, que inclou la campanya de la sega, exclusivament pensada per donar suport a la pagesia en la recol·lecció del cereal, molt important a la Catalunya Central. La presència del GEPIF en el territori durant les vuit hores de més risc permet, d’una banda, un efecte dissuasiu i, d’una altra, aquesta ràpida primera intervenció. La presència sobre el terreny és molt important per atacar els incendis al més aviat possible i evitar que esdevinguin grans i destructius. Les rutes de vigilància venen marcades segons els mapes de perill que elabora diàriament el personal tècnic del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals.

2  

Imatges

Moment de la visita a la Urbanització la Roca de Taradell ( Osona)

Moment de la visita a la Urbanització la Roca de Taradell ( Osona) 410

L'alcaldessa de Taradell i la directora general d'Ecosistemes forestals

L'alcaldessa de Taradell i la directora general d'Ecosistemes forestals 463

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined