.

La consellera Ciuró anuncia l'elaboració d'un Pla Estratègic d'Atenció a la Víctima del Delicte

query_builder   11 maig 2022 20:12

event_note Nota de premsa

La consellera Ciuró anuncia l'elaboració d'un Pla Estratègic d'Atenció a la Víctima del Delicte

L'objectiu del Pla és garantir els drets de les víctimes, assegurar que siguin reconegudes, facilitar l'accés als serveis de suport i prioritzar l'accés a la justícia restaurativa. 

.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, ha anunciat avui l’elaboració d’un Pla Estratègic d’Atenció a la Víctima del Delicte exhaustiu i participatiu. “La voluntat és garantir els drets de les víctimes, assegurar que siguin reconegudes i protegides de la victimització secundària i institucional, facilitar l’accés als serveis de suport i prioritzar l’accés a la justícia restaurativa per a totes les víctimes que ho vulguin”. En aquests moments, el Pla Estratègic està en procés de desenvolupament i l’objectiu és tenir-lo enllestit a finals d’aquest any 2022.

L’anunci l’ha fet en el marc d’una interpel·lació parlamentària sobre l’atenció a les víctimes del delicte, on ha afirmat que “és una prioritat posar les víctimes al centre de les nostres polítiques”.

En aquest sentit, Ciuró ha subratllat el paper de les Oficines d’Atenció a la Víctima del Delicte així com dels Equips d’Assessorament Tècnic Penal, ambdós dedicats a garantir els drets de totes les víctimes, abans, durant i després del procediment penal. Les Oficines d’Atenció a la Víctima del Delicte són un servei gratuït que ofereix atenció, suport i orientació a les víctimes i persones perjudicades per un delicte o falta. Així mateix, els Equips d’Assessorament Tècnic Penal, formats per treballadors socials i psicòlegs, tenen la finalitat d’assessorar els òrgans judicials per aconseguir millors sentències. La consellera ha recordat, a més, que a Catalunya existeix el Servei d’Informació i Orientació Telemàtica de Víctimes del Delicte i també el Servei d’Acompanyament a la Víctima del Delicte.

D’altra banda, Ciuró ha destacat l’atenció especial que mereixen les víctimes de violència de gènere: “el compromís del Departament és lluitar contra la violència de gènere. No en va, des de l’Institut de Medicina Legal i de Ciències Forenses de Catalunya ja disposen de dades pròpies sobre feminicidis, violència vicària i violència intrafamiliar”. També ha emfatitzat que aquest fet permetrà no utilitzar les dades que facilita el Consell General del Poder Judicial, sovint esbiaixades perquè no compten a totes les víctimes.

En el decurs de la seva intervenció, la consellera ha afegit que “des del Departament de Justícia donem resposta a totes les peticions dels jutjats sobre els casos de violència de gènere que ens arriben, tant si requereixen d’un informe pericial com si demanen una valoració forense”. En aquesta línia, la consellera ha esmentat el Servei de Valoració Forense Integral, format per l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses i els Equips d’Assessorament Tècnic Penal i els de Família, el qual busca que les víctimes de violència de gènere només s’hagin de sotmetre a una sola exploració. Per donar a conèixer aquest sistema i guanyar capil·laritat, es buscarà la complicitat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

1  

Imatges

Consellera Lourdes Ciuró i Buldó al Parlament de Catalunya

Consellera Lourdes Ciuró i Buldó al Parlament de Catalunya 127