XGO

Setmana Mundial de l'Educació Superior de la UNESCO

Consellera Alsina, a la presentació de la Setmana Mundial de l'Educació Superior de la UNESCO: "Volem fer de Barcelona i Catalunya un pol de coneixement"

La titular d'Acció Exterior i Govern Obert anuncia el desig del Govern de Catalunya per crear a Barcelona un Institut UNESCO especialitzat en Educació Superior

query_builder   13 maig 2022 12:28

event_note Nota de premsa

Setmana Mundial de l'Educació Superior de la UNESCO

Consellera Alsina, a la presentació de la Setmana Mundial de l'Educació Superior de la UNESCO: "Volem fer de Barcelona i Catalunya un pol de coneixement"

La titular d'Acció Exterior i Govern Obert anuncia el desig del Govern de Catalunya per crear a Barcelona un Institut UNESCO especialitzat en Educació Superior

La consellera d’Acció i Govern Obert, Victòria Alsina, ha participat a la roda de premsa de presentació de la Setmana de l’Educació Superior i la Conferència Mundial d’Educació de la UNESCO, que tindran lloc a Barcelona del 16 al 20 i del 18 al 20 de maig, respectivament. És la primera vegada que la Conferència se celebra fora de París.

XGO
D'esquerra a dreta: Peter Wells, cap de la Divisió d'Educació Superior de la UNESCO; Jaume Puy, president de l'ACUP-GUNi i rector de la Universitat de Lleida; Victòria Alsina, consellera d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya; José Manuel Pingarrón, secretari general d'Universitats del Ministeri d'Universitats del Govern d'Espanya; Jordi Martí, tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l'Ajuntament de Barcelona; i Josep M. Vilalta, secretari executiu de l'ACUP i director de la GUNi.

“El nostre suport i compromís amb la UNESCO ve de ben lluny”, ha assegurat la consellera Alsina. “És part de la manera com entenem l’acció exterior, a través del compromís amb el multilateralisme, la cooperació internacional, i en especial amb el sistema de les Nacions Unides. Perquè els reptes globals no poden ser abordats només pels Estats per si sols”, ha assegurat.

Alsina ha explicat que la Conferència Mundial sobre l’Educació Superior “convertirà Barcelona en la capital de l’educació durant una setmana”, però que “la voluntat és que serveixi com la primera pedra per fer de Barcelona, i Catalunya, un pol de coneixement referent per la seva àmplia xarxa d’universitats i centres de recerca”. D’aquesta manera, ha anunciat que “volem aprofitar l’empenta i l’esforç per fer cristal·litzar nous projectes com la creació a Barcelona d’un Institut UNESCO especialitzat en Educació Superior”. “Tinguin per segur que si la UNESCO busca un soci per desenvolupar aquesta iniciativa, en el Govern de Catalunya n’hi trobarà un”, ha dit la consellera.

XGO

Barcelona es converteix en la capital mundial de l’educació superior

Barcelona es convertirà en la capital de l’educació superior amb la celebració de la Setmana Mundial de l’Educació Superior, del 16 al 20 de maig, i la Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO, del 18 al 20 de maig. L’organitzador local d’ambdós esdeveniments és la Global University Network for Innovation (GUNi), presidida i coordinada per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), i compta amb el suport directe del Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Durant aquesta setmana, participaran presencialment més de 2.000 persones d’arreu del món i més de 8.000 en format virtual.

 

Conferència Mundial d’Educació Superior de la UNESCO (WHEC)

Celebrada l’any 1998 a París, la primera Conferència Mundial d’Educació Superior es plantejava com un esdeveniment decennal. Per primera vegada, aquest 2022 la WHEC se celebra fora de la seu de la UNESCO. En aquesta ocasió, Barcelona reunirà un públic molt variat, amb alts representants dels governs d’arreu del món, rectorats d’universitats del món, responsables de xarxes universitàries internacionals, estudiants, institucions, ONGs i empreses, així com altres experts en matèria d’educació superior.

L’objectiu de la WHEC2022 és replantejar les idees i pràctiques de l’educació superior per garantir el desenvolupament sostenible del planeta i la humanitat. A través de la construcció col·lectiva dels múltiples actors que hi seran representats, la Conferència busca convertir-se en una conversa mundial alimentada per narratives diverses sobre l’educació superior. En el marc de la WHEC2022, la UNESCO presentarà el full de ruta que guiarà el sector universitari durant els propers deu anys per convertir-lo en un actor clau davant les dificultats i les crisis sociosanitàries del temps actuals.

En aquest context, i aprofitant l’empenta que ofereix l’encàrrec de la UNESCO, Barcelona aspira a convertir-se en capitalitat universitària mundial, tot fent el seguiment de les conclusions i recomanacions de la WHEC2022 i posant en marxa programes innovadors i d’alt impacte social impulsats per les diverses institucions del territori i sota la coordinació de la xarxa mundial GUNi.

El programa complet de la Setmana Mundial de l’Educació Superior 2022 es pot trobar al web https://setmanamundialeducaciosuperior2022.org/ (versions en anglès, castellà i català).

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined