Foto 1

Ingressa a presó el presumpte autor d'una doble agressió homòfoba a dos homes que passejaven pel centre de Barcelona

query_builder   14 maig 2022 09:56

event_note Nota de premsa

Ingressa a presó el presumpte autor d'una doble agressió homòfoba a dos homes que passejaven pel centre de Barcelona

. Els fets van passar el passat mes de febrer quan l’agressor va proferir insults a la parella i els va agredir violentament amb cops de puny

. La Unitat Central de Delictes d’Odi i Discriminació s’ha encarregat d’aquesta investigació en coordinació amb la Fiscalia Especial de Delictes d’Odi i Discriminació de Barcelona

 . Durant el primer trimestre d’aquest d’any els Mossos d’Esquadra han instruït 39 casos per delictes d’odi en l’àmbit de la LGTBIfòbia, nou casos més que en el mateix període del 2021

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Delictes d’Odi i Discriminació (UCDOD) de la Comissaria General d’Informació han detingut un home per la seva presumpta participació en dos delictes de lesions i un delicte contra l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques.

La investigació es va iniciar el passat mes de febrer quan els investigadors van tenir coneixement que s’havia produït una agressió homòfoba contra dos homes que passejaven per un carrer cèntric de Barcelona. L’atac el va realitzar un sol individu amb la única motivació de l’orientació sexual de les víctimes. Els denunciants van manifestar que l’autor dels fets els va proferir insults homòfobs i els va agredir amb cops de puny amb una extrema violència.

Com a conseqüència de la gravetat de les lesions la unitat especialitzada dels Mossos d’Esquadra en aquests tipus d’investigacions greus va iniciar les gestions encaminades a esclarir els fets i a identificar l’agressor. El passat 10 de maig, gràcies a la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona, els mossos van detenir el presumpte autor dels fets a Barcelona.

El detingut, de 43 anys, que ja havia estat denunciat anteriorment per diverses amenaces i coaccions, exhibia a les xarxes socials les seves habilitats com a practicant de boxa, aspecte que explica com una sola persona va poder agredir simultàniament a dos homes sense que aquests poguessin defensar-se.

Les víctimes van patir diverses lesions, com la fractura de dits de la mà, cops que van necessitar punts de sutura i diverses contusions que han requerit tractament mèdic posterior. També van patir seqüeles psicològiques, que han requerit d’assistència i acompanyament emocional per part d’entitats vinculades al col·lectiu LGTBI.

Després de passar a disposició judicial, el detingut va ingressar a presó.

Aquesta investigació s’ha portat a terme en coordinació amb la Fiscalia Especial de Delictes d’Odi i Discriminació de Barcelona.

39 casos denunciats durant el primer trimestre de l’any

Els Mossos d’Esquadra han instruït durant el primer trimestre d’aquest any 39 casos vinculats amb delictes d’odi en l’àmbit de LGTBIfòbia. Respecte el mateix període de l’any anterior representa un augment de 9 casos o el que és el mateix un increment del 30%. Un total de 51 autors han estat detinguts i/o investigats per aquest fets, dels qual el 75% eren homes.

L’atenció a les víctimes en l’àmbit de l’odi i la discriminació és una prioritat per als Mossos d’Esquadra que, a través dels Grups d’Atenció a la Víctima (GAV), estableixen tractaments homogenis per atendre les persones víctimes d’infraccions penals per raó del seu origen nacional/ètnic, la religió, la seva minusvalidesa física i/o mental, l’orientació sexual o altres factors similars. Actualment, els Grups d’Atenció a la Víctima tenen activats 71 seguiments a persones que han estat víctimes de delictes d’odi en l’àmbit de l’homofòbia.

La Unitat Central d’Odi i Discriminació es va crear l’estiu del 2020 amb l’objectiu d’instruir les investigacions més complexes en aquest àmbit i homogeneïtzar el treball policial de les unitats d’investigació per establir criteris i procediments iguals en les investigacions per aquests fets, així com per analitzar aquest fenomen i treballar coordinadament amb la Fiscalia d’Odi i Discriminació de Barcelona i altres entitats.

Aquesta coordinació ha demostrat que cal treballar de manera transversal i que és necessària una resposta institucional directa davant els delictes d’homofòbia, a més de destacar que en tots els casos cal denunciar aquests tipus de conductes delictives que atempten contra els drets fonamentals de les persones. De fet, la denúncia és fonamental per iniciar la investigació i identificar i localitzar els autors dels fets.

 Àrea de Comunicació

Barcelona, 14 de maig de 2022

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 152

Foto 2

Foto 2 146

Foto 2

Foto 2 174