DIM 2022

Catalunya celebra el Dia Internacional dels Museus reivindicant el seu poder en les transformacions de la societat

query_builder   18 maig 2022 09:23

event_note Nota de premsa

Catalunya celebra el Dia Internacional dels Museus reivindicant el seu poder en les transformacions de la societat

  • La consellera Garriga inaugurarà avui la reforma museogràfica de la Capella de la Pietat del Museu Diocesà d’Urgell
  • S’han programat 81 activitats a 43 municipis catalans i la celebració s’estendrà fins el cap de setmana amb prop d’una quarantena d’activitats més
  • Aquesta setmana s’obren diverses línies de subvencions en l’àmbit dels museus
Activitat del DIM 2022

Avui, 18 de maig, se celebra a Catalunya el Dia Internacional dels Museus (DIM), en què s’han programat 81 activitats que se celebren a 43 municipis diferents. Arreu del territori, 50 museus, com els de la Generalitat, ofereixen portes obertes per visitar les seves col·leccions i exposicions temporals; s’hi organitzen 13 visites guiades, 7 conferències, 3 tallers i 2 espectacles. La celebració clourà el cap de setmana amb prop d’una quarantena d’activitats, la majoria de les quals inclouen portes obertes als equipaments. Tota la programació es pot consultar al web de l’esdeveniment.

En el marc del Dia dels Museus i del Programa d’inversions per a la renovació museogràfica i d’infraestructures dels museus del Pla de Museus de Catalunya, que es va presentar la setmana passada, avui la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, inaugurarà la reforma museogràfica de la Capella de la Pietat del Museu Diocesà d’Urgell. L’acompanyaran l’arquebisbe d’Urgell i president de la Fundació Museu Diocesà d’Urgell, Joan-Enric Vives, i el director del Museu Diocesà d’Urgell, Josep Mauri.

El Dia Internacional dels Museus l’organitza, des del 1977, el Consell Internacional dels Museus (ICOM) i és el dia en què els museus són els protagonistes arreu del món. El lema triat per l’ICOM per al DIM 2022 és “El poder dels Museus”. L’objectiu és mostrar ara, més que mai, el poder de transformació de la societat que fan els museus a través de tres eixos: contribuir a la sostenibilitat del planeta, innovar en la digitalització i l’accessibilitat per ajudar a les persones a entendre els conceptes complexos de la societat, i participar en la construcció de comunitat a través de l’educació.

Enguany, per primera vegada, la celebració del dia dels museus s’estén durant una setmana a Catalunya. La celebració va començar dissabte passat amb la celebració de la Nit dels Museus, que va ser un èxit de convocatòria que va aplegar milers de persones arreu de Catalunya. La consellera Garriga va donar el tret de sortida a l’esdeveniment al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, on va inaugurar el nou projecte museogràfic de la sala de pintures murals de Sant Quirze de Pedret.

La intervenció a la Capella de la Pietat
Les obres de museïtzació de  la Capella de la Pietat que inaugurarà avui la consellera Garriga s’han centrat en la recuperació de l’espai arquitectònic de la capella, d’origen renaixentista però remodelada a principis del segle XX amb estil neogòtic. Ha calgut una intervenció de pintura restaurativa que ha permès posar en valor la policromia del presbiteri i del conjunt de la nau. Pel que fa a l’adequació museogràfica de les obres d’art que s’hi exposen, s’hi ha instal·lat un mobiliari i s’ha dissenyat una il·luminació específics per afavorir la  presentació i contemplació adient de les obres. La intervenció també compta amb un seguit d’elements interpretatius (cartel·les, plafons explicatius i interactius) projectats per afavorir la visualització i la comprensió de les obres d’art i fer-les accessibles a la major part de públics.

Més enllà de posar al dia aquest àmbit del Museu, l’objectiu de la intervenció a la Pietat és explicar l’excepcionalitat de l’art Renaixement produït a la Seu d’Urgell; en aquest sentit, la museïtzació pretén posar de manifest la riquesa creativa del segle XVI a l’entorn catedralici d’Urgell, fent dialogar les obres de l’escultor Jeroni Xanxo amb la música del mestre de capella Joan Brudieu. Un altre propòsit de l’exposició a la capella és explicar com funcionava una Catedral al segle XVI, quins membres en formaven part i quines tasques duien a terme.

El cost de les actuacions executades durant el darrer any ascendeixen a 649.000 euros, dels quals el Departament de Cultura de la Generalitat n’ha aportat el 40% i la Fundació Museu Diocesà d’Urgell el 60% restant. Pel que fa al cost de la intervenció cal afegir l’import de la restauració de les obres d’art que ha suposat uns 250.000 euros. Amb relació a aquestes actuacions de conservació i restauració de les peces exposades, s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació del Banc de Sabadell i del Departament de Cultura. Val a dir que totes les intervencions de conservació-restauració de les obres s’han dut a terme als tallers del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, sempre sota la direcció tècnica dels responsables de les diverses àrees del Centre.

La remodelació de la capella de la Pietat és la primera fase per a la renovació integral del Museu Diocesà d’Urgell, que preveu ampliar els espais museístics actuals, amb més metres quadrats d’exposició i nous àmbits destinats a les persones, com són una sala d’exposicions temporals, una aula didàctica i un espai familiar; i amb la ferma voluntat d’integrar la Catedral en l’itinerari del visitant com a element essencial en el nou discurs.

Els museus amb Ucraïna
Les persones visitants als museus que ho desitgin tenen temps de col·laborar en la campanya “Els museus catalans amb Ucraïna”, que ha impulsat el Departament de Cultura d’acord amb l’ICOM, per ajudar als museus ucraïnesos i els seus treballadors en la protecció i salvaguarda de les seves col·leccions. Qui s’atansi als museus fins a aquest diumenge 22 de maig, trobarà una caixa d’ajuda per poder col·laborar-hi. La col·laboració també es pot fer a través de Bizum, al compte d’ICOM 05462.

Subvencions en l’àmbit dels museus
Avui, 18 de maig, s’ha obert el termini per presentar-se a les subvencions que atorga el Departament de Cultura per al funcionament i activitats de museus. S'entén per activitat museística la pròpia per a l'acompliment de les funcions del museu: la reunió, protecció, conservació, estudi i exhibició de béns culturals; la difusió del coneixement per a la recerca i l'ensenyament, i la constitució del museu com a espai per a la participació cultural, lúdica i científica dels ciutadans. També es poden subvencionar accions per promoure l'accessibilitat universal en el marc de l’activitat museística. D’altra banda, demà, 19 de maig, s'inicia el termini per optar a la línia d'ajuts per a l'inventari i la documentació de béns culturals. Es poden subvencionar tres tipus de projectes: inventari, catalogació i digitalització dels béns culturals; normalització de terminologia, unificació i estructuració del vocabulari tècnic utilitzat en la descripció dels béns culturals, i projectes de documentació dels fons fotogràfics dels museus.

Catalunya compta amb un sistema museístic molt ampli format per 118 museus registrats, amb 118 extensions i 397 col·leccions amb 15 extensions més, en total 633 equipaments museístics. Tots ells preserven el patrimoni i la memòria del país. Fan recerca, eduquen i ofereixen experiències que inspiren i estimulen la curiositat, l’esperit crític, l’aprenentatge i el gaudi. Estan fortament implicats en la vida cultural, educativa, social i científica del país, i esdevenen un instrument molt potent d’identitat, abordant els grans reptes socials, culturals i mediambientals, i actuaran com a espais d’educació, de participació i de debat compromesos amb una societat i un món millors.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined