Es desactiva el pla especial d'emergències per pandèmies, que queda en prealerta per seguir fent seguiment de l'evolució de la COVID19

query_builder   18 maig 2022 13:01

event_note Nota de premsa

Es desactiva el pla especial d'emergències per pandèmies, que queda en prealerta per seguir fent seguiment de l'evolució de la COVID19

El Govern ha desactivat avui dimecres l’ALERTA del Pla especial d’emergències per pandèmies, que queda ara en situació de prealerta per seguir fent vigilància i seguiment de l’evolució de la COVID19. Aquesta desactivació formal i jurídica del pla deriva del fet que ja no s’estan aplicant mesures d’emergència per la pandèmia, amb l’excepció d’algunes mesures preventives de caràcter general com, per exemple, l’ús de mascaretes en determinats espais (transport públic, centres sanitaris, ...).

Amb la prealerta del pla es seguirà fent seguiment de l’evolució de la pandèmia i es mantindrà l’estructura general de coordinació necessària i especialment l’avaluació del risc en continu amb salut pública i protecció civil per avançar-se a possibles impactes futurs de la pandèmia si es produeix un empitjorament de la situació.

El Pla per pandèmies es va activar en EMERGÈNCIA el 12 de març del 2020, i el 15 d’octubre de 2021 es va rebaixar a fase d’ALERTA davant la millora de les condicions de la pandèmia. Al llarg de tot aquest temps, s’han dut a terme 286 reunions del Comitè Tècnic del Pla, i un total de 29 reunions de la Taula de serveis i subministraments essencials. També s’han realitzat reunions de coordinació d’àmbit territorial amb els municipis a totes les demarcacions.

El Pla especial d’emergències per pandèmies, del qual el Govern va aprovar la seva revisió recentment en l’ACORD GOV/58/2022 de 29 de març, dona suport a l’estratègia de Salut Pública en la gestió de les emergències associades a pandèmies o epidèmies greus que afectin Catalunya.

El pla contribueix a garantir el ple respecte i la menor restricció dels drets i les llibertats de les persones establint la coordinació dels agents que formen part del sistema de protecció civil i emergències, amb l’aplicació de mesures de contenció per evitar els contagis, dissenyant estratègies i sistemes de suport per al manteniment dels serveis essencials i establint estratègies per a la gestió de situacions de risc derivades del risc d’emergència associada a pandèmies (abandonament d’infraestructures crítiques, incapacitat d’atendre serveis i necessitats bàsiques de la població amb indefensió de col·lectius vulnerables, etc.).

Primer Pla per pandèmies de l’Estat

El Pla d’Actuació del PROCICAT per pandèmies va ser elaborat l’any 2009, fruit d’un intens treball liderat pel Departament d’Interior (Direcció General de Protecció Civil) i el Departament de Salut i va ser aprovat per acord de govern el mes de febrer de 2010. Va ser revisat per actualitzar-lo el mes de febrer de 2020 i aquesta revisió va ser aprovada el 3 de març de 2020, facilitant la resposta a la pandèmia del COVID-19.

Fruit d’aquesta revisió el nom tècnic del Pla va passar a ser Pla d’Actuació del PROCICAT per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc. En aquests dos casos, l’eina jurídica era un Pla d’Actuació específic dins del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT i amb la revisió del passat mes de març de 2022, la seva entitat es va veure reforçada com a Pla Especial d’Emergències per Pandèmies a Catalunya com a resposta específica a un risc greu i amb les millores incorporades que deriven de l’experiència en la gestió de la lluita contra la COVID-19.

 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined