Violant Cervera al Parlament

Cervera: "L'associacionisme és una riquesa i un tret distintiu de la nostra identitat que hem de protegir i potenciar"

query_builder   25 maig 2022 13:42

event_note Nota de premsa

Cervera: "L'associacionisme és una riquesa i un tret distintiu de la nostra identitat que hem de protegir i potenciar"

  • La consellera de Drets Socials ha defensat al Parlament el projecte de Llei de Foment de l’Associacionisme
  • La Llei té com a objectiu donar seguretat jurídica, simplificar tràmits administratius i afavorir el creixement del teixit associatiu a Catalunya

 

Violant Cervera al Parlament
Violant Cervera al Parlament

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha presentat avui al Parlament el projecte de Llei de Foment de l’Associacionisme, “una llei necessària que omplirà un buit legal per donar seguretat jurídica, simplificar procediments i fomentar un sector cabdal”. Durant la seva intervenció a la cambra parlamentària, Cervera ha destacat que “l'associacionisme és una riquesa del nostre país, un tret distintiu de la nostra identitat que hem de protegir i potenciar”.

Segons dades de l’Informe de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya, de l’any 2018, a Catalunya hi ha entre 23.000 i 25.000 entitats actives i 550.000 persones voluntàries. Per a la consellera de Drets Socials, “no és possible entendre la història del nostre país i la configuració actual de la societat catalana sense la contribució de l’associacionisme. El seu dinamisme i la seva vocació de servei públic han tingut un paper cabdal en moltes de les lluites compartides del darrer segle: ha estat imprescindible en la defensa de la llengua i la cultura, i també en l’assoliment dels principals avenços socials aconseguits.”

En aquest sentit, el Govern impulsa la llei de Foment de l'Associacionisme per valorar i potenciar l’associacionisme amb la finalitat d’enfortir-lo. Així, s’implementaran projectes i programes de provisió pública que reconeguin la tasca i el valor de les entitats, facilitin la seva participació decisiva en la presa de les decisions que afecten la col·lectivitat, despleguin accions de suport i d’acompanyament del dia a dia de les entitats i promoguin i sensibilitzin els seus valors davant de la població que viu a Catalunya.

“L’associacionisme a Catalunya s’ha erigit en el veritable pal de paller d’una societat civil, compromesa i apoderada. És l’ànima del nostre país, capaç de construir i solidificar una xarxa ciutadana sòlida, crítica i madura.“ En aquest sentit, la consellera ha assegurat que “quan el teixit associatiu i les administracions públiques anem plegats, tenim una capacitat enorme de superar les dificultats i d’afrontar amb èxit reptes col·lectius”. A més, aquestes entitats i associacions “tenen un paper fonamental en la transmissió de valors en la nostra societat.”

Un marc regulador estable per a entitats, ciutadania i administracions

Per aquesta raó, la consellera ha assegurat que “és més urgent que mai que l’associacionisme disposi d’un marc jurídic català, ja que tot i la seva importància, encara no té cap normativa amb rang de Llei que reguli i desplegui els aspectes essencials per al seu foment”. Així, la Llei regula, des d’una visió global i holística, les mesures de foment que han d’impulsar les administracions públiques de Catalunya. D’aquesta manera, “s’estableix un marc regulador estable per a la ciutadania i les entitats, però també per a les administracions públiques, com a responsables de la implementació de les accions”, ha explicat Violant Cervera.

La llei neix del treball conjunt entre societat civil i administracions

La consellera de Drets Socials ha explicat que aquesta és una llei que neix del consens, del treball conjunt entre societat civil i administracions. La construcció de la proposta de text ha estat un procés participat per diferents Departaments de la Generalitat, el món local i  el teixit associatiu divers tant territorialment com sectorialment. La llei dona resposta al mandat parlamentari de la Llei 25/2015, del 30 de juliol del Voluntariat, i es planteja com un complement d’aquesta. L’any 2016, en el Tercer Congrés del Voluntariat, es va treballar per detectar les necessitats que calia que la llei incorporés i a partir d’aquí es van iniciar els treballs amb el sector a través del CAVC i amb els diferents departaments implicats: esports, cultura, medi ambient, joventut i cooperació internacional.

 

Millorar la coordinació i fomentar la simplificació administrativa

Entre els principals objectius d’aquesta llei destaca:

  • La voluntat d’activar polítiques públiques de foment d’aquesta realitat. Això vol dir crear el marc jurídic necessari per a implementar projectes i programes de promoció pública, que reconeguin la tasca de les associacions i de la resta d’entitats sense afany de lucre.
  • Coordinar l’actuació de les administracions públiques en matèria de foment de l’associacionisme.
  • Facilitar la participació decisiva de les entitats en la presa de les decisions que afecta la col·lectivitat.
  • Desplegar programes de suport i d’acompanyament del dia a dia de les entitats.
  • Promoure i sensibilitzar els valors de l’associacionisme davant la ciutadania.
  • Simplificar els tràmits administratius que han de complir les associacions per l’obtenció d’ajuts i subvencions. La llei té com a objectiu impulsar un projecte d’interconnexió registral i censal, amb l’objectiu de simplificar la relació de les entitats amb l’Administració. En aquest sentit, es treballarà en un sistema tecnològic que operi com a finestreta única i faciliti i simplifiqui la relació de les entitats amb l’Administració.
  • Afavorir el creixement del teixit associatiu a Catalunya.